Image default
Επιχειρήσεις

ΕΤΕ: Πουλά «κόκκινα» ναυτιλιακά δάνεια

Στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία προέρχονται από το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο προχωρά η Εθνική Τράπεζα, με διαγωνιστική διαδικασία εξπρές, υλοποιώντας τον επικαιροποιημένο στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, φέτος, κατά 4,3 δισ. ευρώ.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική έχει ήδη στείλει σε επιλεγμένους επενδυτές συμβάσεις εμπιστευτικότητας για τη διαγωνιστική διαδικασία. Τα τέσσερα funds, που ακούγεται ότι έχουν προεπιλεγεί, θα υποβάλουν απευθείας δεσμευτικές προσφορές, αφού διενεργήσουν due diligence. Ως σύμβουλος πώλησης της τράπεζας λειτουργεί η NatWest.

Με δεδομένο ότι τα προς πώληση δάνεια έχουν ως εξασφάλιση πλοία, η διαδικασία οφείλει να διεκπεραιωθεί γρήγορα, ώστε να μην μεσολαβήσουν τυχόν σημαντικές αλλαγές στις τιμές των ναύλων.

Προ μερικών μηνών, η Πειραιώς διενήργησε τον πρώτο διαγωνισμό πώλησης χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά ανοίγματα, μικτής λογιστικής αξίας 507 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 535 εκατ. ευρώ. Προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε η Davidson Kempner. Η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) ανακοινώθηκε στις 10 Ιουνίου και προβλέπει τίμημα 240 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η Εθνική έχει ολοκληρώσει, φέτος, δύο διαγωνισμούς πώλησης χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο πρώτος (project Symbol) αφορούσε σε χαρτοφυλάκιο περίπου 12.800 «κόκκινων» δανείων, μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με εξασφαλίσεις επί 8.300 ακινήτων, ανεξόφλητου κεφαλαίου 0,9 δισ. ευρώ. Η σύμβαση αγοραπωλησίας με την κοινοπραξία Centerbridge – Elliott υπογράφηκε στο τέλος Ιουλίου και προβλέπει τίμημα που ανέρχεται σε περίπου 28% του ανεξόφλητου κεφαλαίου των δανείων, με θετική επίδραση στα κεφάλαια της τράπεζας.   

Την 1η Αυγούστου ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας με την CarVal για χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, ανεξόφλητου κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ (project Mirror). Το τίμημα ξεπέρασε ελαφρώς το 9% της αξίας του ανεξόφλητου κεφαλαίου.  

Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς η Εθνική έχει δεσμευτεί με βάση το πλάνο μετασχηματισμού να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (Non Performing Exposures- NPEs) στα 11,1 δισ. ευρώ από τα 15,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης θα έλθει από πωλήσεις, εκποιήσεις και διαγραφές.

Σχετικα αρθρα

Manpower: Επτά στρατηγικές για ψηφιακή… ωρίμανση των επιχειρήσεων

admin

Alpha Bank: Έτοιμη για έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης

admin

Φάμελλος: Σε λίγο η Ελληνικός Χρυσός θα υπογράφει τις αδειοδοτήσεις!

admin

Λύσεις ψηφιακής σήμανσης της Samsung Electronics Hellas για την Optima bank

admin

Creta Farms: Αλλαγη διοίκησης ζητούν από το Πρωτοδικείο οι τράπεζες

admin

Dionic: «Στάσιμες» οι συζητήσεις με τις τράπεζες

admin

Απεβίωσε ο καπετάνιος Στάθης Ρωμαίος

admin

Aegean: Ενισχυμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις πτήσεις

admin

EasyJet: Μεγαλώνει το πλήγμα μετά και την «καραντίνα» 7 ελληνικών προορισμών

admin

Interamerican: Κορυφαίες διακρίσεις για την καινοτομία στα πρώτα Mobility Awards

admin

Γενική Εμπορίου: Καθαρά κέρδη 335.000€ το πρώτο εξάμηνο

admin

Στα 298,9 εκατ. τα κέρδη της Prodea Investments το 2019

admin

Πειραιώς: Θετικό το αποτύπωμα του Project Future

admin

Rokas Renewables: Δυναμικό come back στις ΑΠΕ με έργα 301,5 MW σε Ελλάδα και Κύπρο

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Προσωρινοί δασμοί αντιντάμπινγκ στα φύλλα αλουμινίου 2,72% από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ

admin

ΔΕΗ: Νέο πρόγραμμα διακανονισμών για αγρότες – Προκαταβολή 20% και 24 δόσεις στο 11770

admin

Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται του lockdown στην Κοζάνη 

admin

Andersen: Το φορολογικό νομοσχέδιο με απλά λόγια

admin