Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης: Θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία

Την αλλαγή του κλίματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις σηματοδοτεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, όπως φάνηκε και στις κοινές τους δηλώσεις. Την πρόοδο στις σχέσεις των δύο καιρών παραδέχθηκε και η Άνγκελα Μέρκελ, που καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη με τη νέα του ιδιότητα. ««Το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική», σημείωσε.
Στο επίκεντρο της συνάντησης ετέθη η οικονομία, οι επενδύσεις, το προσφυγικό και η Τουρκία. Οι δύο αρχηγοί προανήγγειλαν πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των πράσινων επενδύσεων. 
 Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα οικονομικά θέματα όπου όπως είπε η κυρία Μέρκελ «έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί». Οι δύο ηγέτες προανήγγειλαν συνέδριο για τις επενδύσεις, με αιχμή την πράσινη οικονομία, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι θα υπάρξει αλλαγή του πλαισίου για την διευκόλυνση των επενδυτών.
Έκπληξη ήταν και το κλείσιμο των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη στα γερμανικά, προκαλώντας χαμόγελο ικανοποίησης στην κυρία Μέρκελ. 

Μέρκελ: Συμφωνούμε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ 
Η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε έμφαση στο μεταναστευτικό και στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και εξέφρασε ικανοποίηση που η νέα ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία. Πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών στην Τουρκία. 
«Συζητήσαμε τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε Ελλάδα και Τουρκία και συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είμαστε μακριά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση», κατέληξε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η αύξηση των ροών αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης» και ως εκ τούτου, αναμένει ότι «θα εργαστούμε μαζί, ώστε οι κανόνες χορήγησης ασύλου να είναι ενιαίοι σε όλη την Ευρώπη». Αποφασισμένος για αλλαγές ο Μητσοτάκης
«Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι πιο εύκολες στην υλοποίησή τους. Χαίρομαι που έχουμε κοινές απόψεις και αντιλήψεις και σε επίπεδο ΕΕ και διεθνώς», ανέφερε. 
Για ειλικρινή και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για την οικονομία και την κατάσταση στην Ευρώπη έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει μεταρρυθμίσεις πιο βαθιές απ’ ότι  είχαν συμφωνηθεί. «Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς και θέλουμε τη Γερμανία σύμμαχο», τόνισε. 

Μητσοτάκης: «Είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα» 
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά με αυτοπεποίθηση. «Είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως προβληματική χώρα», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή που θα παρουσιαστεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, ενώ τόνισε ότι οι επενδύσεις είναι συμφέρουσες για Ελλάδα και Γερμανία, ενώ υπάρχει οδικός άξονας οικονομικήςς συνεργασίας. 
Για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε κοινή στάση ότι οι ενέργειες της Άγκυρας είναι παράνομες. 
«Έρχομαι στο Βερολίνο 50 ημέρες μετά τις εκλογές», ανέφερε, λέγοντας ότι η χώρα μας έστειλε πολιτικά μηνύματα, τόσο για την οικονομία, όσο και για την πάταξη των λαϊκιστών. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στο συνέδριο που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, θα είναι ένα ανοικτό συνέδριο για να παρουσιαστούν οι ευκαιρίες στη χώρα μας.  Μάλιστα, σημείωσε ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις επενδύουν στη χώρα μας.
Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξει ενδιαφέρον για την πράσινη οικονομία, αλλά και να υπάρξει το αντίστοιχο πλαίσιο.Μητσοτάκης: Υψηλά τα πλεονάσματα αλλά προέχει να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία
Απαντώντας σε ερώτηση για τα πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί υψηλά τα συμφωνηθέντα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο έθεσε ως προϋπόθεση την ανάκτηση της πολιτικής αξιοπιστίας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι για το 2019 και το 2020 θα τηρηθούν, ενώ το θέμα αφορά τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς. 
«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σχετικα αρθρα

Οι διεθνείς προσωπικότητες που θα δώσουν το παρών στο συνέδριο της ΝΔ

admin

Σε ετοιμότητα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για εργασία από απόσταση λόγω κορονοϊού

admin

Κουμουτσάκος: Σε μέθη μεγαλείου η Τουρκία

admin

Ο Κώστας Βλάσης είναι ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών

admin

«Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη ακόμα και για ένα άτακτο Brexit»

admin

Μητσοτάκης: Να λειτουργήσει η Ελλάδα ως «γέφυρα» ανάμεσα σε τρεις ηπείρους

admin

Κορωνοϊός – Μητσοτάκης: Επέμεινε στο κορωνο-ομόλογο για να μη χαθούν θέσεις εργασίας

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Selfies, χαμόγελα και παιχνίδια με παιδιά

admin

Πιερρακάκης: Το 112 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου

admin

Μητσοτάκης: Αντισυνταγματική και προσβλητική η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

admin

Θεοδωρικάκος: 20.000 προσλήψεις στο δημόσιο κι 8.000 στους ΟΤΑ

admin

Ψήφος αποδήμων: Σε εξέλιξη η ονομαστική ψηφοφορία – Προς ιστορική πλειοψηφία με 291 «ναι»

admin

Πάιατ στο Star: Ανησυχούμε για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ

admin

ΕΕ προς Τουρκία: Να επανεξεταστεί άμεσα η απόφαση για την Αγία Σοφία

admin

Βαρουφάκης για ΑΣΟΕΕ: Λάθος που έκλεισε, χωρίς τα λουκέτα θα υπάρξει ειρήνη

admin

Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση δε θέλει να δεσμευτεί για τον κανόνα των προσλήψεων

admin

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Η επανένταξη διαδικασιών στα ΚΕΠ συζητήθηκε στη συνάντηση Τσιάρα – Γεωργαντά

admin

Μενδώνη για μετρό Θεσσαλονίκης: Μέριμνα να έρθει το ταχύτερο δυνατόν η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης

admin