Image default
Πρώτο Θέμα

Ομόλογα: Νέα βουτιά στο 1,64% η απόδοση του 10ετους

Με ολοένα και μεγαλύτερη ορμή συνεχίζεται το ράλι των κρατικών ομολόγων της χώρας μας. Οι ελληνικοί τίτλοι ευνοούνται από τη μαζική στροφή των επενδυτών στο κρατικό χρέος, αλλά και την αναζήτηση αποδόσεων σε ένα περιβάλλον στο οποίο τα αρνητικά επιτόκια εξελίσσονται στη νέα «κανονικότητα».

Τις τελευταίες δύο ημέρες λαμβάνουν ώθηση από την απόφαση για πλήρη άρση των capital controls, η οποία υπάρχουν προσδοκίες ότι ανοίγει το δρόμο για νέες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της οικονομίας και των τραπεζών. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, όπου αποφεύγονται οι πρόωρες κάλπες, έχουν επίσης ανοίξει την όρεξη για τα ομόλογα συνολικά του Νότου.

Υπό τις συνθήκες αυτές σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κάνει νέα βουτιά στο ιστορικό ναδίρ 1,64% με πτώση εννέα μονάδων βάσης ή 5,3% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Τα βλέμματα είναι βεβαίως στραμμένα και στο Βερολίνο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του και εν γένει το σχέδιο για την τόνωση της ανάπτυξης και να προσελκύσει επενδύσεις.

Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς υποχωρεί για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το όριο του 1%, στο 0,97%, καθώς ο Κόντε έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η αγορά ομολόγων έχει αποφύγει τις αναταράξεις που βίωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας πως οι επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν στο ελληνικό χρέος εκτιμούν ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα θα βελτιωθούν σημαντικά ενώ προ των πυλών βρίσκονται και οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πλήρης άρση των ελέγχων κεφαλαίων στη χώρα η οποία υπήρξε για τους οίκους αξιολόγησης ένα από τα “αγκάθια” σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

H πορεία των ελληνικών ομολόγων η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αρχές του έτους κατά 62% (όταν η απόδοση του 10ετούς άγγιζε το 4,4%), ανοίγει προφανώς τον δρόμο για νέες εκδόσεις τίτλων το επόμενο διάστημα και ακόμα και εντός Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ παράλληλα διευκολύνει τον δρόμο προς τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Στη «μέγγενη» η εγχώρια κατανάλωση

admin

Πώς ο λαϊκισμός περνάει και στην εξωτερική πολιτική

admin

Πώς οι Ciudadanos άφησαν πίσω τους Podemos

admin

Στο απόγειο η δημοτικότητά της Μέι

admin

Σε τροχιά τελικής ρήξης…

admin

UniCredit:Ύφεση 9,5% φέτος αντί για 16%

admin

Η τέχνη του να μην παράγεις τίποτα σε πολύ ακριβές τιμές

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα κρύβει έναν θησαυρό που μπορεί να γίνει τζακπότ

admin

Αυτό που θέλει η Γερμανία δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη

admin

Επικεφαλής οικονομολόγος ΕΚΤ: Η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή από όσο νομίζουμε

admin

Η Ελλάδα αποτυγχάνει στο πρώτο εμπόδιο της διάσωσης

admin

Στενά του Χορμούζ: Η πιο σημαντική πετρελαϊκή αρτηρία στον κόσμο

admin

Πιο ανθεκτική η ανάπτυξη της Ευρώπης σύμφωνα με το ΔΝΤ

admin

Η κρίση που χρειάζεται η Ευρώπη

admin

Δημοκρατία «νέας εσοδείας» του ¼ και του 0,4%…

admin

Η ακροδεξιά της Αυστρίας γιορτάζει τη νίκη του παιδιού-θαύματος

admin

Οι υψηλοί φόροι έφεραν χαμηλά έσοδα

admin

Χρονιά ρεκόρ για συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2015

admin