Image default
Ευρώπη

Πλήρεις οι δεξαμενές αερίου της ΕΕ

Με τις τιμές του φυσικού αερίου σε χαμηλό 10 ετών, οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι περισσότερο γεμάτες σε σχέση με τον μέσο όρο για αυτήν την περίοδο του έτους. Αυτό μπορεί να έχει πολιτικές συνέπειες καθώς οι βουλευτές σκέφτονται την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού είναι πάντα στην κορυφή της ατζέντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας της. Αυτοί οι φόβοι δεν είναι ποτέ τόσο έντονοι όσο το χειμώνα, όταν τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χαθεί θερμότητα.

Αλλά αυτό το χειμώνα, αυτός ο φόβος μπορεί να μην είναι τόσο αισθητός.

Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν σε δεκαετές χαμηλό στις αρχές Ιουλίου, λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για το μερίδιο της αγοράς.

Οι ΗΠΑ εισήλθαν στην ευρωπαϊκή αγορά επιθετικά με εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που τροφοδοτούνται από την έκρηξη των πωλήσεων αερίου στην Αμερική. Αν και οι εισαγωγές ΥΦΑ έχουν περιοριστεί μέχρι τώρα στη Βόρεια Ευρώπη, η Ισπανία αυξάνει σημαντικά τις εισαγωγές της.

Οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 272%, δεδομένου ότι επετεύχθη συμφωνία συνεργασίας για την ενέργεια μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΕ είναι πλέον ο κύριος αποδέκτης των εξαγωγών ΥΦΑ των ΗΠΑ. Αν και οι μακροπρόθεσμες προμήθειες αγωγού φυσικού αερίου έχουν συνδεθεί με τις τιμές του πετρελαίου, οι ποσότητες όγκου LNG δεν είναι. Αυτό οδήγησε σε μια πιο ασταθή κατάσταση τιμών.

Στην αγορά, οι χώρες της ΕΕ αγοράζουν. Οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου είναι τώρα πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο για αυτή τη χρονική περίοδο πριν από τη χειμερινή περίοδο 2019-20. Εν τω μεταξύ, το αέριο από τις ΗΠΑ συνεχίζει να εισέρχεται και περιμένει σε λιμενικές εγκαταστάσεις, αναμένοντας μελλοντική ζήτηση.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πλέον πλήρης κατά 90%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Τα υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Αυστρία, την Τσεχία και την Ολλανδία.

Πολιτικές επιπτώσεις

Η ενεργειακή ασφάλεια υπήρξε υψηλή στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ και ξεπέρασε τα πάντα από τη βελτίωση του δικτύου στην πολιτική για το κλίμα μέχρι τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που κατασκευάστηκε στη Βαλτική. Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή ασφάλεια που δημοσιεύθηκε το 2014 υπήρξε καθοδηγητική δύναμη για την ενεργειακή νομοθεσία.

Ο φόβος είναι ότι η ΕΕ είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 θα το κάνει περισσότερο. Η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις ενάντια στον αγωγό, ενθαρρύνοντας τις ανατολικές κυβερνήσεις όπως η Πολωνία να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την κατασκευή τους. Οι ΗΠΑ λένε ότι θα ήταν πιο φρόνιμο η Ευρώπη να εισάγει αμερικανικά LNG.

Nord Stream 2: λήψη ασυνήθιστων νομικών μέτρων κατά της Επιτροπής

Η εταιρεία του Nord Stream 2 έλαβε ένα ασυνήθιστο νομικό μέτρο στη διαμάχη της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώσει τις τροποποιήσεις της οδηγίας για το φυσικό αέριο, τις οποίες η Gazprom θεωρεί μεροληπτικές.

Σχετικα αρθρα

Η φιλοσοφία του Airbnb κατακτά και τις ισχυρές ξενοδοχειακές αλυσίδες της χώρας

admin

Όλα τα ονόματα-χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων: Ο Μαργαρίτης Σχοινάς νέος αντιπρόεδρος

admin

Από τα Fake News στα Deep Fakes

admin

Εμπορικές συμφωνίες, μικροπολιτική και… μάκρο-πολιτική: Το παράδειγμα της CETA

admin

Πώς η Κομισιόν παγίδευσε τον Μακρόν για Β. Μακεδονία-Αλβανία

admin

Σαν σήμερα ο Ρούζβελτ έλαβε την επιστολή του Αϊνστάιν για την ατομική βόμβα

admin

Brain Drain: Βρίσκεται η λύση του προβλήματος στη φορολογία;

admin

Με κυβέρνηση ισχνής πλειοψηφίας η Ισπανία από σήμερα

admin

«Η πλειονότητα όσων έρχονται στην Ελλάδα έχει προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα»

admin

Πώς να ανακτηθεί ένα παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης αλιείας στην ΕΕ;

admin

Απονομή ελληνικού σήματος σε προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ

admin

Οι καθυστερήσεις στον Nord Stream II και το ουκρανικό «όχι»

admin

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη θα κλιμακώσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

admin

Ενδοευρωπαϊκή συνεργασία για τις βέλτιστες πρακτικές φορολογικής διοίκησης

admin

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός της Ύπατης Αρμοστείας με θέμα τους πρόσφυγες

admin

15 χώρες ανακαλούν την αναγνώριση του Kοσόβου, λέει η Σερβία

admin

30 χρόνια προγραμμάτων Jean Monnet στο ΑΠΘ

admin

Brexit: Η κυβέρνηση Τζόνσον δηλώνει έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά δεν πείθει

admin