Image default
Οικονομία

Πρόσκληση σε 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ

Πρόσκληση σε περίπου 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους πέριξ των 10 δισ. ευρώ και εγγύηση στην α’ κατοικία, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου… νόμου Κατσέλη, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «κούρεμα» χρέους και κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης, σχεδιάζουν να απευθύνουν μαζικά οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μετά την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να άρει την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία ένταξης στον επίμαχο νόμο, σειρά παίρνουν οι τράπεζες, αναλαμβάνοντας ήδη από μεθαύριο την ενημέρωση των δικαιούχων -σε ατομικό επίπεδο- για τα οφέλη του.

«Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες παράτασης της ισχύος του νέου Κατσέλη και μετά το τέλος του 2019 είναι πλέον 50/50, τα ιδρύματα φέρεται να έχουν αποφασίσει να κινηθούν “επιθετικότερα” στο επίμαχο ζήτημα», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως από τον περασμένο Ιούλιο μόλις δύο από τους 16.562 χρήστες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, πετυχαίνοντας ευνοϊκή ρύθμιση για τα δάνειά τους. Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση ορίστηκε η εξόφληση σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιδότηση 40% της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, και στη δεύτερη αποπληρωμή σε βάθος 25ετίας, με επιτόκιο 2% και κρατική επιχορήγηση της τάξεως του 50%.

«Τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε επιστολές στους δανειολήπτες που εμπίπτουν στα κριτήρια υπαγωγής του νέου νόμου, το συνολικό χρέος των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν δύο δισ. ευρώ, με σκοπό την πληρέστερη δυνατή ενημέρωσή τους σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, για να προσθέσει: «Hδη με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγκαινιάσαμε στις αρχές Ιουλίου ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης των πελατών μας μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων και τώρα θα γίνει και η ενημέρωση όλων όσοι μπορούν να ενταχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της κύριας κατοικίας τους». Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο των 180.000 οφειλετών, που δικαιούνται υπαγωγής στον νέο νόμο Κατσέλη, η Eurobank κατέχει ποσοστό πέριξ του 20% (36.000 στον αριθμό).

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και οι υπόλοιποι όμιλοι, αφού, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, υπάρχει συνεννόηση ως προς το επίμαχο ζήτημα. «Στο τέλος της ημέρας η κάθε τράπεζα θα επιλέξει τη δική της στρατηγική, το αποτέλεσμα, ωστόσο, θα πρέπει να είναι το ίδιο: να αυξηθούν οι ρυθμίσεις μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ)», καταλήγουν.

Τα οφέλη

Haircut οφειλής, μεγάλο εύρος αποπληρωμής, χαμηλός τοκισμός και επιδότηση -από 30% έως 50%- της μηνιαίας δόσης. Αυτά μπορούν να κερδίσουν οι δανειολήπτες που θα αιτηθούν την ένταξή τους στο Νόμο 4605/2019. Πιο αναλυτικά:

• Η διαγραφή οφειλής γίνεται στην περίπτωση που το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας. Εστω, δηλαδή, ότι το υπόλοιπο του δανείου είναι 130.000 ευρώ και η εμπορική αξία του ακινήτου 80.000 ευρώ. Προκειμένου, λοιπόν, ο λόγος Loan To Value (LTV) να διατηρηθεί στο 120%, τότε θα πρέπει να υπάρξει απομείωση της οφειλής κατά 34.000 ευρώ (υπόλοιπο δανείου στις 96.000 ευρώ).

• Ο χρόνος αποπληρωμής έχει οριστεί σε έως και 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης είτε μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου.

• Το επιτόκιο υπολογίζεται σε 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

• Το ποσοστό της επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου κυμαίνεται από 20% έως και 50%. Αυτό διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά στα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια, που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση. Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση του Δημοσίου διαρκεί όσο και η ρύθμιση, ενώ κάθε χρόνο επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως οι προϋποθέσεις και το ποσό της επιδότησης. Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο δικαιούχος καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο, τότε η επιδότηση διακόπτεται.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας

1. Η αξία της πρώτης κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ εάν στις οφειλές συμπεριλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια και τις 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση (φυσικά πρόσωπα).

2. Το οικογενειακό εισόδημα (τελευταίου έτους) κυμαίνεται από 12.500 ευρώ έως 36.000 ευρώ. Ειδικότερα:

α) 12.500 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένει μόνο ένα άτομο.

β) 21.000 ευρώ για δύο άτομα.

γ) 26.000 ευρώ για τρία άτομα (δηλαδή, με ένα προστατευόμενο μέλος, είτε τέκνο ή άλλο συγγενή).

δ) 31.000 ευρώ για τέσσερα άτομα (δύο προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλους συγγενείς).

ε) 36.000 ευρώ για πέντε άτομα (τρία προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλους συγγενείς).

3. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν πρέπει να είναι ανώτερο των 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Για τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια «ταβάνι» είναι οι 100.000 ευρώ.

4. Οι καταθέσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία τις 80.000 ευρώ.

5. Οι οφειλές θα πρέπει να βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Σχετικα αρθρα

Φόβοι για την επόμενη ημέρα στην οικονομία – Το 2023 ο τουρισμός θα ξαναγγίξει επίπεδα 2019

admin

UNWTO: Βουτιά 70% στον παγκόσμιο τουρισμό, κίνδυνος για 110 εκατ. άνεργους

admin

Κοροναϊός : Οι επιχειρήσεις που ανεβάζουν ρολά αύριο – Τα ωράρια, οι κανόνες και ο προβληματισμός

admin

Hλεκτρονικές παραγγελίες και lockdown «καταπίνουν» τσίχλες και καραμέλες

admin

ΤτΕ : Στα 6,3 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 11μηνου

admin

Έκθεση Ήλιος : Στα 726 ευρώ η μέση σύνταξη τον Ιούνιο

admin

Επίδομα παιδιού : «Πράσινο φως» για την καταβολή της 6ης δόσης

admin

Από τα ελληνικά πλεονάσματα έως τα επιτόκια του ευρώ: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

admin

Capital Economics: Σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία ισχυρότερο το οικονομικό σοκ από τον Covid-19

admin

Σταϊκούρας : Οκτώβριο το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ανέγγιχτα έχουν μείνει 2 τρισ. κρατικής βοήθειας για τον κοροναϊό στην Ευρώπη

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο 0,50%

admin

Alpha Bank: Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση

admin

Ενιαίο πρωτόκολλο στα ταξίδια ζητούν οι τουριστικοί φορείς σε Ελλάδα, Γερμανία, Νορβηγία, Ιταλία

admin

ΣΕΒ : Ικανοποίηση για το θέμα ασφάλισης των μελών ΔΣ ανώνυμων εταιρειών

admin

Χειμερινές εκπτώσεις : Πότε αρχίζουν και ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

admin

Πρώτη κατοικία : Για ποιους οφειλέτες «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί – Ποια είναι τα κριτήρια

admin

Με διακυμάνσεις το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών -Οριακή άνοδος 0,02%

admin