Image default
ALPHA BANK Τράπεζες

Alpha Bank: Νέο επιχειρηματικό σχέδιο στο τέλος τους έτους

Στα θετικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου τους έτους στάθηκε η διοίκηση της Alpha Bank στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Alpha Bank συνέχισε να παρέχει χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα να ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι νέες χρηματοδοτήσεις αναμένεται να ενισχυθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 με βάση τις θετικές εξελίξεις που αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση μιας φιλόδοξης στρατηγικής, την οποία πρόκειται να οριστικοποιήσει το management.

Τα μη εξυπηρετούμενη ανοίγματα (ΜΕΑ) μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά €0,4 δισ. το 2ο τρίμηνο του 2019, με αρνητικό σχηματισμό σε όλα τα τμήματα δανείων. Παράλληλα, οι πωλήσεις των NPLs κατά περίπου €3,7 δισ. έχουν ήδη ξεκινήσει. Η μείωση των 3,7 δισ. ευρώ αφορά τα Project Neptune (χαρτοφυλάκιο δανείων ΜμΕ με εξασφαλίσεις ακινήτων, πάνω από 4 χιλιάδες properties) και Project Orion (τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου δανείων λιανικής με εξασφαλίσεις σε οικιστικά ακίνητα, πάνω από 23 χιλιάδες properties). Στο τέλος του 2019, τα ΜΕΑ, βάσει της στοχοθεσίας, θα μειωθούν στα 16,2 δισ. ευρώ από 21,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Οι καταθέσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ ή 5,9% σε ετήσια βάση. Η χρηματοδοτική βάση βελτιώνεται καθώς η τράπεζα αντικαθιστά τη ρευστότητα που αντλεί μέσω διατραπεζικών συναλλαγών (repos) με τις μηδενικού κόστους πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Λόγω της εκλογικής περιόδου, ο αριθμός πλειστηριασμών μειώθηκε αισθητά, με αναστολή από την υπουργική απόφαση. Το 83% των επιτυχώς δημοπρατημένων ακινήτων έχουν αποκτηθεί από την ίδια Alpha bank.

Το καθαρό έσοδο τόκων διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση στα 388,6 εκατ. ευρώ. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε επίσης σταθερό σε 2,5%. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση. To guidance για το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CοR) μειώνεται ελαφρώς στο 1,8% έναντι μέσου όρου 3,2% το 2018.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας τοποθετείται στο 17,8%, αυξημένος κατά 80 μονάδες βάσης, θετικά επηρεασμένος από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Σε όρους Fully Loaded B3 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι στο 14,8% και το υπερβάλλον αποθεματικό είναι ύψους 1,9 δισ. ευρώ υψηλότερο από τις απαιτήσεις του κανονισμού SREP (13,75%).

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank Romania: Πούλησε στη Lidl την έκταση στην οποία θα κατασκεύαζε εμπορικό κέντρο

admin

Ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με το οικονομικό επιτελείο, το διοικητή της ΤτΕ και τους CEOs των τραπεζών

admin

Πρακτικά ΕΚΤ: Τα… βρήκαν οι αξιωματούχοι στην τελευταία συνεδρίαση

admin

Ευρωζώνη: Κατέβασαν ταχύτητα οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις

admin

Από ηλεκτρονικό έλεγχο περνούν οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη – Στόχος ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών

admin

Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εταιρική Κουλτούρα στο επίκεντρο του Digitalized 2019 της Alpha Bank

admin

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

admin

Έχασε το στοίχημα με τις ελληνικές τράπεζες η Oceanwood – Οι θέσεις που κατέχει στο Χ.Α.

admin

Deutsche Bank: Λανσάρει στην Ισπανία κάρτα με κωδικό που αλλάζει

admin

JP Morgan: Πολλά υποσχόμενος ο Ηρακλής για τις τράπεζες

admin

Αθώοι Ψυχάρης και στελέχη Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ

admin

Τριήμερο road show από την Alpha Bank για έκδοση ομολόγου Tier II

admin

Alpha Bank: Επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών και νέα χρηματοδοτικά προγράμματα

admin

Πώς σχολιάζουν HSBC και GS το business plan της Alpha Bank

admin

Καραμούζης: Mείωση των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό ως το 2021

admin

Eurobank: Πώς θα ενισχυθούν περαιτέρω τα έσοδα από τον τουρισμό

admin

Η ΕΚΤ απαγορεύει ταξίδια στους εργαζόμενούς της λόγω Covid-19

admin

Ψάλτης: Υποδειγματική η αντίδραση του κράτους, ισχυρή στήριξη από ΕΚΤ

admin