Image default
ALPHA BANK Τράπεζες

Alpha Bank: Νέο επιχειρηματικό σχέδιο στο τέλος τους έτους

Στα θετικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου τους έτους στάθηκε η διοίκηση της Alpha Bank στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Alpha Bank συνέχισε να παρέχει χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα να ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι νέες χρηματοδοτήσεις αναμένεται να ενισχυθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 με βάση τις θετικές εξελίξεις που αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση μιας φιλόδοξης στρατηγικής, την οποία πρόκειται να οριστικοποιήσει το management.

Τα μη εξυπηρετούμενη ανοίγματα (ΜΕΑ) μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά €0,4 δισ. το 2ο τρίμηνο του 2019, με αρνητικό σχηματισμό σε όλα τα τμήματα δανείων. Παράλληλα, οι πωλήσεις των NPLs κατά περίπου €3,7 δισ. έχουν ήδη ξεκινήσει. Η μείωση των 3,7 δισ. ευρώ αφορά τα Project Neptune (χαρτοφυλάκιο δανείων ΜμΕ με εξασφαλίσεις ακινήτων, πάνω από 4 χιλιάδες properties) και Project Orion (τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου δανείων λιανικής με εξασφαλίσεις σε οικιστικά ακίνητα, πάνω από 23 χιλιάδες properties). Στο τέλος του 2019, τα ΜΕΑ, βάσει της στοχοθεσίας, θα μειωθούν στα 16,2 δισ. ευρώ από 21,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Οι καταθέσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ ή 5,9% σε ετήσια βάση. Η χρηματοδοτική βάση βελτιώνεται καθώς η τράπεζα αντικαθιστά τη ρευστότητα που αντλεί μέσω διατραπεζικών συναλλαγών (repos) με τις μηδενικού κόστους πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Λόγω της εκλογικής περιόδου, ο αριθμός πλειστηριασμών μειώθηκε αισθητά, με αναστολή από την υπουργική απόφαση. Το 83% των επιτυχώς δημοπρατημένων ακινήτων έχουν αποκτηθεί από την ίδια Alpha bank.

Το καθαρό έσοδο τόκων διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση στα 388,6 εκατ. ευρώ. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε επίσης σταθερό σε 2,5%. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση. To guidance για το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CοR) μειώνεται ελαφρώς στο 1,8% έναντι μέσου όρου 3,2% το 2018.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας τοποθετείται στο 17,8%, αυξημένος κατά 80 μονάδες βάσης, θετικά επηρεασμένος από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Σε όρους Fully Loaded B3 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι στο 14,8% και το υπερβάλλον αποθεματικό είναι ύψους 1,9 δισ. ευρώ υψηλότερο από τις απαιτήσεις του κανονισμού SREP (13,75%).

Σχετικα αρθρα

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Off για δεύτερη μέρα η πλατφόρμα-Ξεκινάει το «ξεσκαρτάρισμα» των αιτημάτων

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το σχέδιο Alpha Bank για τα NPEs

admin

Απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου κήρυξε (και) η ΟΤΟΕ

admin

Η Alpha Bank νέο μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καλυμμένων Ομολογιών

admin

Θα ενταθεί η κρίση των γερμανικών τραπεζών το 2020;

admin

Παγώνουν οι τράπεζες αυξήσεις στις προμήθειες

admin

McKinsey: Οι τράπεζες κινδυνεύουν να γίνουν μια «υποσημείωση της Ιστορίας»

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν και μειώσεις χρεώσεων

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια το β’ τρίμηνο

admin

Τι αναμένουν οι επενδυτές από τις αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη

admin

Alpha: Παροτρύνει τους συνταξιούχους να χρησιμοποιήσουν τα εναλλακτικά δίκτυα

admin

Εθνική: Στις Centerbridge και Elliot κόκκινα δάνεια 900 εκατ.

admin

Ολο το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank έως το 2022

admin

Το παράδοξο με τις τραπεζικές μετοχές

admin

Alpha Bank: Οι ασύμμετρες επιπτώσεις της πανδημίας

admin

Αlpha Bank: Τέσσερα βραβεία για το νέο Bonus app στα Mobile Excellence Awards

admin

Εθνική Τράπεζα: Θα εξετάσουμε τις προτάσεις του ΤΧΣ

admin

Commerzbank: Στα 271 εκατ. ευρώ τα κέρδη το β’ τρίμηνο

admin