Image default
Οικονομία

Moody’s: Θετική η άρση των capital controls για το αξιόχρεο των τραπεζών

H πλήρης άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) από την 1η Σεπτεμβρίου, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 26 Αυγούστου, είναι θετική για το αξιόχρεο (credit positive) των τραπεζών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. «Αναμένουμε ότι η άρση των capital controls θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν τα χρηματοδοτικά προφίλ και τα έσοδά τους, κάτι που είναι credit positive», σημειώνει.

Η άρση των capital controls σημαίνει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ελλάδας δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον περιορισμούς για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. «Αυτό θα ενθαρρύνει πιθανότατα τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να επαναφέρουν στις εγχώριες τράπεζες χρήματα που έχουν εκτός του τραπεζικού συστήματος και είναι πιθανόν να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών με την ευκολότερη πρόσβασή τους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», εξηγεί ο Moody’s.

Η αύξηση των καταθέσεων τα τελευταία χρόνια και η πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά ρέπος βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να μηδενίσουν τον Μάρτιο του 2019 το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων τους από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), το οποίο είχε φθάσει τα 87 δις. ευρώ ή περίπου το 22% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών τον Ιούνιο του 2015, αναφέρει ο οίκος.

Οι ιδιωτικές καταθέσεις στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά περίπου 12% ή 15 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015, «ενισχυμένες από τη σταδιακή βελτίωση του κλίματος της αγοράς, της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Καθώς επανήλθε η διάθεση των διεθνών επενδυτών για τον ελληνικό κίνδυνο και αυτοί αποδέχονταν ένα ευρύτερο φάσμα ελληνικών στοιχείων ενεργητικού ως ενέχυρο για διατραπεζικές συναλλαγές ρέπος, οι τράπεζες μείωναν τη χρηματοδότησή τους από τον ELA. Η αποπληρωμή του ELA στηρίζει τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων των τραπεζών, καθώς τόσο οι συναλλαγές ρέπος όσο και οι νέες καταθέσεις έχουν χαμηλότερο κόστος από τον ακριβότερο ELΑ. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, και η σταδιακή επάνοδος στην οικονομική ανάπτυξη καθοδηγούν την αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,8% στα 137 δις. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 από 129 δις. ευρώ τον Ιούνιο του 2018».

Ο Moody’s σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση στήριξε την προεκλογική της καμπάνια σε μία πλατφόρμα φιλικών για επιχειρήσεις οικονομικών πολιτικών, με επίκεντρο την προσέλκυση νέων επενδύσεων μέσω της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, τη μείωση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Αναφέρει, επίσης, ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης περιλαμβάνει μειώσεις της φορολογίας για τα νοικοκυριά, με παράλληλη δέσμευση για διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κατάργηση των capital controls θα ενισχύσει τις επενδύσεις, ιδιαίτερα τις ξένες. «Η έλλειψη επενδύσεων έως τώρα, αποτελεί μία βασική πρόκληση για τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», αναφέρει, προσθέτοντας: «Η άρση των capital controls θα προκαλέσει πιθανόν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ιδιαίτερα από ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα προσφέρουν επίσης περισσότερες ευκαιρίες ποιοτικού δανεισμού στις τράπεζες, βελτιώνοντας τα βασικά έσοδα και κέρδη τους. Θα χαλαρώσει, επίσης, τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρηματικών συναλλαγών, ιδιαίτερα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές και το εμπόριο, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα».

Σχετικα αρθρα

Politico κατά Φον ντερ Λάιεν : Το μάνατζμεντ της καταστροφής

admin

Αυτά είναι τα νέα αεροπλάνα και το νέο σήμα της Aegean

admin

Χατζηδάκης: Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 49 % του ΔΕΔΔΗΕ

admin

Ευρωζώνη : Πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας εν όψει τη Συνόδου Κορυφής

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επιτυχής τιμολόγηση της διεθνούς έκδοσης ομολογιών αξίας 70 εκατ. ευρώ

admin

Κόλλιας: Αναγκαία η παράταση στις 120 δόσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

admin

Χρηματιστήριο: Καθοδική τροχιά για έκτη συνεχή συνεδρίαση -Στις 903,47 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

admin

Πρώτη κατοικία: Τις 25.000 πλησιάζουν οι χρήστες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία

admin

Ανοίγει ο δρόμος για πωλήσεις ακινήτων χωρίς ΦΠΑ

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας – Στο επίκεντρο οι μειώσεις των χρεώσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Κράτος και νοικοκυριά μείωσαν τις δαπάνες στην εκπαίδευση το 2016

admin

Πώς μπορούν να αναβαθμιστούν οι απαξιωμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας

admin

Ακίνητα : Χωρίς πρόστιμα οι διορθώσεις των τετραγωνικών

admin

«Η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της κυβέρνησης»

admin

«Το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά μπορεί και πρέπει να αυξηθεί»

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα του ενεργειακού νομοσχεδίου

admin

Κοροναϊός : Δάνεια ύψους 7 δισ. από ά το νεοσύστατο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων

admin

Εγκύκλιος Βρούτση : Έως 24 Απριλίου η άδεια ειδικού σκοπού – Τι προβλέπεται για δηλώσεις εργοδοτών, εργαζομένων

admin