Image default
Οικονομία

Bloomberg: Τα λαθραία τσιγάρα βλάπτουν ακόμη και τις συντάξεις στη χώρα μας

Στο άρθρο του - σημειώνεται ότι οι παραγωγοί παραποιημένων τσιγάρων επενδύουν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ για ένα εργοστάσιο και αποκομίζουν δεκαπλάσιο ποσό από αυτό εντός έξι μηνών

Απώλεια εσόδων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας του παράνομου εμπορίου καπνού και τσιγάρων είχε η Ελλάδα το 2018, σύμφωνα με έκθεση της KPMG, την οποία επικαλείται σε άρθρο του το πρακτορείο -.

Στο άρθρο του - επισημαίνεται ότι το εν λόγω ποσό θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει τις περικοπές των συντάξεων που έγιναν με τα τρία προγράμματα διάσωσης.

Εν προκειμένω αναφέρεται ότι οι έλληνες συνταξιούχοι υπέστησαν πέρσι περικοπές 740 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει ότι ο πολλαπλασιασμός των εκδόσεων τσιγάρων με πλαστές ετικέτες γνωστών εταιρειών, με κατώτερη συνήθως ποιότητα φύλλων καπνού, που μπορούν να αγοραστούν για μόλις 1,50 ευρώ το πακέτο, έχει καταστήσει την Ελλάδα πρωτεύουσα της απομίμησης τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στον κόσμο, με τις τιμές των πακέτων τσιγάρων να είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.

Ωστόσο, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των τσιγάρων που πουλήθηκαν στην Ελλάδα το 2018 ήταν λαθραία, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG.

Παράλληλα, ο αριθμός των νόμιμων τσιγάρων μειώθηκε στα 16,7 δισ. το 2018, σχεδόν το μισό από το 2009, ενώ την ίδια περίοδο το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων αυξήθηκε στο 23,6% από το 3% το 2009.

Το - επισημαίνει ότι τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί εννέα εργοστάσια σε περιοχές της Αθήνας που παρήγαν πλαστά τσιγάρα, προσθέτοντας ότι τέτοιες επιχειρήσεις είναι ανεξέλεγκτες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης.

Με δεδομένη την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ελαφρύνει τη φορολογία, η εξάρθρωση αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων καθίσταται κρίσιμη, υπογραμμίζει στο άρθρο του το πρακτορείο.

Όπως εξηγεί, η πάταξη της φοροδιαφυγής θα του δώσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προσελκύσει επενδυτές μέσω χαμηλότερων εισφορών και να αντιστρέψει παράλληλα ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Το - υπενθυμίζει, εξάλλου, και την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ότι «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δε συνιστά μόνο προστασία των υγιών επιχειρήσεων αλλά και υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Το παράνομο εμπόριο καπνού και τσιγάρων έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, δηλώνει από την πλευρά του στο πρακτορείο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, της ελληνικής μονάδας της Philip Morris International Inc, Χρήστος Χαρπαντίδης.

Τέλος, στο άρθρο του - σημειώνεται ότι οι παραγωγοί παραποιημένων τσιγάρων επενδύουν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ για ένα εργοστάσιο και αποκομίζουν δεκαπλάσιο ποσό από αυτό εντός έξι μηνών.

Με τέτοιες τεράστιες αποδόσεις, η αστυνομία δεν αμφιβάλλει ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αυτού του είδους θα φυτρώνουν, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.

Σχετικα αρθρα

ΔΕΗ: Νέος Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης

admin

Ρυθμιστής της αγοράς οι αναστολές

admin

Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη Huawei

admin

Προστασία πρώτης κατοικίας : Αυξήθηκαν στις 64 οι ρυθμίσεις – Έχουν υποβληθεί 1.120

admin

Η Βlack Friday άφησε πίσω της… τσουνάμι για τους κούριερ

admin

Πενταψήφια νούμερα : «Βροχή» οι καταγγελίες – Τι να προσέχετε

admin

Ο Μασκ αψηφά το lockdown, ανοίγει το εργοστάσιο της Tesla στην Καλιφόρνια

admin

Βόρεια Μακεδονία : Επιμένουν στον όρο «μακεδονικά κρασιά» οι γείτονες

admin

ΤτΕ: Σε -1,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας

admin

Ανοδικά έκλεισε η Wall Street

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Σταϊκούρας : Έτοιμοι για την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

ΤτΕ : Πώς κινούνται οι τιμές σε γραφεία και καταστήματα

admin

OTE: Όρθιος και ισχυρός στην «καταιγίδα»

admin

ΕΒΕΠ: Το νέο ασφαλιστικό διορθώνει πολλές αδικίες

admin

Citi: Η επιστροφή της Ελλάδας στα προ-πανδημίας επίπεδα

admin

Σε άντληση 875 εκατ. ευρώ προσβλέπει μέσω δημοπρασίας ο ΟΔΔΗΧ

admin

Ενοίκια : Η κοινή πρόταση εμπόρων και ΠΟΜΙΔΑ – Τι περιλαμβάνει

admin