Image default
Επιχειρήσεις

Eurobank: Κλείνει το deal με PIMCO για το project Pillar

Η τράπεζα έλαβε σήμερα, Παρασκευή, την έγκριση SRT (Significant Risk Transfer) από τον SSM για το project Pillar, την πώληση, δηλαδή, στην PIMCO των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης τιτλοποίησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Μετά την παραπάνω έγκριση, η τράπεζα μπορεί να διατηρήσει το 100% των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης της παραπάνω τιτλοποίησης, η ονομαστική αξία των οποίων είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ όπως σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, θα φέρει κουπόνι 1,85%.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την PIMCO για την τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ (project Cairo) αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι σχετικές εγκρίσεις υπολογίζεται ότι θα δοθούν στα τέλη Νοεμβρίου. Στόχος είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της χρονιάς. Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται και η δεσμευτική συμφωνία με την Pimco για την FPS.

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια επισημάνθηκε ότι στόχος είναι ο δείκτης NPEs να υποχωρήσει στο 15,9% στα τέλη της χρονιάς, στο 12,7% στα τέλη του 2020 και στο 8,8% στα τέλη του 2021. Τονίστηκε ότι δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος μείωσης των NPEs θα γίνει φέτος τα επόμενα δυο χρόνια η μείωση των προβληματικών δανείων (1,3 δισ. το 2020 και 1,7 δισ. ευρώ) θα είναι κυρίως οργανική (αναδιαρθρώσεις, ρευστοποιήσεις και διαγραφές).

Φέτος καταγράφεται μείωση των κόκκινων δανείων σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες, ενώ στο β’ εξάμηνο αναμένεται η οργανική μείωση των NPEs να φτάσει το 1,1-1,2 δισ. ευρώ. Εξηγήθηκε, δε, ότι δόθηκαν καλύτερα προϊόντα σε κρίσιμους τομείς, όπως τα στεγαστικά και αυτό βοήθησε να προχωρήσουν αναδιαρθρώσεις. Επιπρόσθετα η ενίσχυση των αξιών στην κτηματαγορά λειτούργησε ενισχυτικά στη διάθεση των δανειοληπτών να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους. Εκτιμήθηκε ότι η τάση θα είναι θετική σε ότι αφορά αυτή την εικόνα και ότι θα υπάρχει χαμηλότερη ροή νέων προβληματικών δανείων.

Σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων σημειώθηκε ότι ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ και είναι στο όριο που επιτρέπουν οι αρχές.

Σε ότι αφορά τα κεφάλαια τονίστηκε η ισχυρή θέση της τράπεζας με το δείκτη CET1 (πλήρης εφαρμογή) να διαμορφώνεται στο 15,9% και το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στο 18,4% και είναι ο υψηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Αναφορικά με την ευρύτερη εικόνα της οικονομίας επισημάνθηκε ότι η πλήρης άρση των capital controls τονώνει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Σχετικα αρθρα

Audiovisual: Στις 21/2 η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης

admin

«Καλύτερη αλυσίδα καφέ στη Νότια Ευρώπη» η Coffee Island

admin

Στη Λάρισα το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Τρία νέα καταστήματα για την Optima Bank

admin

Μητσοτάκης στο Άουσβιτς: Διαρκής η ανάγκη καταπολέμησης των διακρίσεων

admin

Attica Bank: Η Αικατερίνη Ονουφριάδου εκπρόσωπος του Δημοσίου στο ΔΣ

admin

Πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ για το Μαρόκο λόγω του οικονομικού πλήγματος του κορονοϊού

admin

Νέα δρομολόγια της Lufthansa προς Ρόδο και Ζάκυνθο

admin

Interamerican: Ενίσχυση των συνεργασιών για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας

admin

Grant Thornton: Είναι η επιχείρηση σας «έτοιμη» να αντιμετωπίσει την πανδημία;

admin

Αλουμύλ: Προπαρασκευαστικές ενέργειες για συγχώνευση με Αλουφόντ

admin

Facebook – Instagram: Μεταμορφώνονται σε online καταστήματα για επιχειρήσεις

admin

EY: Απαραίτητος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας

admin

Ανοίγουν σήμερα Δευτέρα στις 10.00 λιανικό εμπόριο (πλην εμπορικών κέντρων), πρακτορεία ΟΠΑΠ, σχολές οδηγών – Ολόκληρη η λίστα

admin

ΔΕΗ: Ο Γεώργιος Βενιέρης εκ νέου πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου

admin

Ρωσία: Η αύξηση των ασθενών επιβαρύνει τα νοσοκομεία της Μόσχας

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Διαφημιστική καμπάνια με κεντρικό μήνυμα «Εμείς στην Ευρωπαϊκή Πίστη»

admin

Στα χέρια του Diorama η Μινέρβα

admin