Image default
Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Στα 400 εκατ. τα κέρδη των τραπεζών το α’ 6μηνο

Κερδοφορία 400 εκατ. ευρώ κατέγραψαν το α’ εξάμηνο του 2019 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αφήνοντας πίσω τους τις ζημίες του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου, με βασικό τροφοδότη της κερδοφορίας τους τα κέρδη από τα ομόλογα, ενώ θετικό είναι και το αποτύπωμα από την πορεία των ελληνικών ομολόγων στα κεφάλαια του τραπεζικού κλάδου.

Τα κέρδη από ομόλογα αντιστάθμισαν τις απώλειες εσόδων από τόκους που συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις παρά την επανεκκίνηση των χορηγήσεων κυρίως προς μεγάλες επιχειρήσεις, που κρατούν ωστόσο χαμηλά τα spreads, τη στιγμή που οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά παραμένουν ασθενικές και δεν μπορούν ακόμη να στηρίξουν μια πιο γενναία ενίσχυση των οργανικών εσόδων.

Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, μεγάλος ωφελημένος από το ράλι των ελληνικών ομολόγων υπήρξε ο όμιλος της Alpha Bank, που κατέγραψε χρηματοοικονομικά έσοδα 209,3 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην υψηλή κερδοφορία των 86,9 εκατ. ευρώ μετά από φόρους. Στην επίτευξη υψηλής κερδοφορίας συνέβαλε μεταξύ άλλων και η προσαρμογή στα 594 εκατ. ευρώ των προβλέψεων που πραγματοποίησε η τράπεζα έναντι 803 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε σημαντικά κέρδη προ φόρων, ύψους 250,8 εκατ. ευρώ, και όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της τράπεζας, στο αποτέλεσμα της περιόδου καθοριστική ήταν η συμβολή της ακύρωσης της συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίων έναντι έκδοσης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που υλοποίησε η διοίκηση στα μέσα Φεβρουαρίου του 2019. Από την εν λόγω συμφωνία η τράπεζα παρουσίασε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη ύψους 59 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας περαιτέρω τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις, το συνολικό ύψος των οποίων ανήλθε στα 151 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 19 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στην περίπτωση της Eurobank, το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 23,3 εκατ. ευρώ, με βασικό τροφοδότη τη δραστηριότητα του εξωτερικού, η οποία για το τρέχον έτος ενισχύθηκε με την ενσωμάτωση της Piraeus Bank Bulgaria. Η τράπεζα ενσωμάτωσε υπεραξία (goodwill) περίπου 30 εκατ. ευρώ ενισχύοντας τα αποτελέσματά της, ενώ πρόσθετο όφελος προμηθειών της τάξης των 15 εκατ. ευρώ έδωσε στην τράπεζα το έσοδο από ενοίκια λόγω της συγχώνευσης με την Grivalia.

Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους 38,5 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνει χρηματοοικονομικά έσοδα από την πώληση ομολόγων. Έχοντας ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης με την πώληση βασικών θυγατρικών, έριξε το βάρος στη μείωση του κόστους που υποχώρησε κατά 23,9% στα 401,8 εκατ. ευρώ και δρομολογεί την τελική φάση της δημιουργίας της κοινής εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων με τον σουηδικό όμιλο Intrum, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Βασικό χαρακτηριστικό των μεγεθών του πρώτου εξαμήνου αποτελεί η διατήρηση της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, με την Alpha Bank να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με συνολικό δείκτη 17,8%, τον υψηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της τράπεζας, η αύξηση οφείλεται στο υψηλότερο αποθεματικό των ομολόγων που αποτιμώνται στην εύλογη αξία µέσω των αποτελεσμάτων και καταχωρίζονται στην καθαρή θέση, στη θετική επίπτωση από τον χειρισμό των αναβαλλόμενων φορολογικών ζημιών και στη χρήση του εποπτικού ορίου 10%, καθώς και από τα αποτελέσματα της περιόδου και τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου.

Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με δείκτη 16%, η οποία ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του 2019 την τιμολόγηση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης Tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας την κεφαλαιακή της σύνθεση.

Ισχυρή στο 15,9% παραμένει και η κεφαλαιακή θέση της Eurobank, η διοίκηση της οποίας υλοποιεί το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας, που, μετά τη συγχώνευση με την Grivalia και τη δημιουργία της νέας Eurobank, ρίχνει το βάρος στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Pimco για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo ύψους 7,5 δις ευρώ σε συνδυασμό με την πώληση της μονάδας διαχείρισης κόκκινων δανείων, την FPS. H διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με τη σειρά της, έχοντας υλοποιήσει την έκδοση του ομολογιακού δανείου Tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ, διαθέτει βασικό δείκτη CET1 14,9%, καλύπτοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, η βελτίωση του δείκτη οφείλεται στην οργανική παραγωγή κεφαλαίου και την αναπροσαρμογή της αξίας των αποθεματικών από ελληνικά ομόλογα.

Σχετικα αρθρα

Όχι, η Ιταλία δεν είναι θύμα του ευρώ

admin

Συνάντηση Σταϊκούρα με την διοίκηση του ΣΕΤΕ

admin

Η Ρώμη θα υποχωρήσει αν ανέβουν τα επιτόκια

admin

Το ράλι των γερμανικών ομολόγων μεγαλώνει το χάσμα με Γαλλία και Ιταλία

admin

Goldman και Deutsche Bank αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την Τουρκία

admin

ΟΤΕ: Ενεργοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση οπτικών ινών μέχρι το σπίτι

admin

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί ξανά μια νέα Μαύρη Δευτέρα;

admin

Βαρόμετρο οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία

admin

Bundesbank: Αδύναμη η ανάπτυξη στη Γερμανία και το Q1 του 2020

admin

Alpha Bank: Ενισχύεται η αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα εν μέσω διεθνών αβεβαιοτήτων

admin

Πτώση των πωλήσεων στους 18 από τους 24 βιομηχανικούς κλάδους το 2013

admin

Η επικείμενη σύγκρουση Σόιμπλε – Μακρόν και η διαίρεση της Ευρώπης

admin

Νέα δημοπρασία ακινήτων από την Πειραιώς

admin

Η Αργεντινή αφήνει πίσω της την Εβίτα

admin

Σπαθί στον γόρδιο δεσμό του Ασφαλιστικού

admin

Η Πορτογαλία επιστρέφει πλήρως στις αγορές το 2014

admin

Εrnst & Υoung:Ενισχύεται η αισιοδοξία των στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα

admin

Ο δρόμος προς το Grexit και μετά

admin