Image default
Ευρώπη

Συνάντηση δύο φορές την εβδομάδα για τους διαπραγματευτές του Brexit το Σεπτέμβριο

Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας για το Brexit πρόκειται να συναντήσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους δύο φορές την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε την Πέμπτη (29 Αυγούστου) από το Λονδίνο, σε προσπάθεια επίλυσης μιας νέας συμφωνίας για το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία απόσυρσης, εκτός αν υπάρξει κάποια συμφωνία η οποία θα εγκριθεί και από το κοινοβούλιο.

Η προκάτοχος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Theresa May, είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά το κοινοβούλιο την απέρριψε τρεις φορές.

Ο Τζόνσον θέλει εκτός το αποκαλούμενο «backstop», τις εφεδρικές διατάξεις ασφαλείας σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα, – το μόνο πράγμα που οι βουλευτές δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμοι να υποστηρίξουν.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με ενεργητικό και αποφασιστικό τρόπο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είπε ο Johnson.

«Ενώ ενθαρρύνω στις συζητήσεις μου με τους ηγέτες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες ότι υπάρχει η βούληση να μιλήσουμε για εναλλακτικές λύσεις στην αντιδημοκρατική δικλείδα ασφαλείας, είναι καιρός και οι δύο πλευρές να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους.

«Η αύξηση των συναντήσεων και των συζητήσεων είναι απαραίτητη για να έχουμε την ευκαιρία να έχουμε συμφωνία όταν θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου – χωρίς πλέον αν και αλλά».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit για τον Johnson είναι ο David Frost. Θα συνοδευθεί στις Βρυξέλλες από διάφορους αξιωματούχους, ανάλογα με την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων σε θέματα τελωνείων, ρυθμιστικών θεμάτων και εμπορικής πολιτικής, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η Βρετανία δήλωσε ότι οι τεχνολογικές εναλλακτικές λύσεις για τους ελέγχους στα σύνορα θα πρέπει να είναι δυνατές έως ότου χρειαστεί η δικλείδα ασφαλείας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες, προκαλώντας σκεπτικισμό από την ΕΕ.

«Οι μέχρι στιγμής συζητήσεις έχουν δείξει ότι οι δύο πλευρές παραμένουν σε κάποια απόσταση μεταξύ τους σε βασικά θέματα αλλά ότι και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να εργαστούν σκληρά για να βρουν έναν δρόμο», ανέφερε σε δήλωσή του το γραφείο της Downing Street του Johnson.

«Οι ομάδες σκοπεύουν να περάσουν από μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αδιεξόδου γύρω από το backstop.

«Ο Πρωθυπουργός δήλωσε σαφώς ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία εκτός και αν η συμφωνία αποχώρησης ανοίξει ξανά και η δικλείδα ασφαλείας τεθεί εκτός», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Ειδικό θέμα: Η φυγή των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας

admin

Πως σχολίασαν οι παραγωγικοί φορείς την άρση των capital controls στην Ελλάδα

admin

Νέα σχέδια ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας

admin

Tα ενεργά προγράμματα του Αναπτυξιακού νόμου και οι δράσεις ΕΣΠΑ για ΜμΕ

admin

Πράσινο φως ΠΟΕ στις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς-αντίποινα στην ΕΕ

admin

Πολιτική θύελλα σήκωσε η ρατσιστική επίθεση κατά Μπαλοτέλι

admin

Ρόλο εξισορροπιστή καλείται να αναλάβει ο Π. Σάντσεθ

admin

Πώς η Αγγλία μπορεί να πέσει στην αγκαλιά του Πούτιν

admin

Η Γερμανική κυβέρνηση ανακοινώνει την πολιτική της για το κλίμα

admin

Υψηλός ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης, τονίζει ο Γάλλος ΥΠΕΣ

admin

Διάσκεψη Μονάχου: Η απάντηση Πομπέο στις επικρίσεις για την πολιτική του Τραμπ

admin

Η ΕΕ δεν ανανεώνει την έγκριση της ουσίας Θιακλοπρίδη λόγω των μελισσών

admin

Oι 3 πιθανοί διάδοχοι της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στο CDU

admin

Η Κροατία αξιολογείται θετικά για ένταξη στη Σένγκεν… αλλά πρέπει να περιμένει

admin

Ο Σχοινάς της Κομισιόν για την «οικοδόμηση ενός νέου Οικοσυστήματος Ασφαλείας»

admin

Η Γερμανία δεν σχολιάζει τα περί πλωτού φράχτη στο Αιγαίο

admin

Σύγκρουση Μακρόν-Πολωνίας για την κλιματική αλλαγή

admin

18/11: Το 1ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Καινοτομίας

admin