Image default
Επιχειρήσεις

Πώς απαντά ο ανταγωνισμός στις αλλαγές τιμολογίων ΔΕΗ

Στάση αναμονής τηρούν οι ανεξάρτητοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων του δεσπόζοντος παίκτη στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, οι ανταγωνιστές της αναμένουν τη λύση του… γρίφου που έχει βάλει η κυβέρνηση με προωθούμενη κατάργηση των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων (ΝΟΜΕ). Το μοναδικό εργαλείο για την έστω και με έμμεσο τρόπο πρόσβαση των ιδιωτών στις μονοπωλιακές πηγές ενέργειας της ΔΕΗ (νερό και λιγνίτης) παροπλίζεται νωρίτερα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Για την ακρίβεια η προγραμματισμένη δημοπρασία του Οκτωβρίου δεν θα πραγματοποιηθεί, προκειμένου να διακοπεί η οικονομική αιμορραγία της δημόσιας επιχείρησης.

Οι δύο προαναφερόμενες εξελίξεις, οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια και η κατάργηση των ΝΟΜΕ, τείνουν να διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Euro2day.gr, συνομίλησε με παράγοντες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ρεύματος και σύμφωνα με όσα αναφέρουν προκύπτουν τα εξής:

* Ως προς το σκέλος των ανατιμήσεων του ρεύματος αν και το τελευταίο διάστημα είχε αναπτυχθεί μία φιλολογία περί αντίστοιχων αντιδράσεων και από την πλευρά των ιδιωτών, λόγω των περιορισμένων περιθωρίων κέρδους, εντούτοις παίκτες με καθετοποιημένη δραστηριότητα (παραγωγή και προμήθεια) δεν θα ακολουθήσουν σε πρώτη φάση τα χνάρια… της κυρίαρχης ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να προχωρήσουν και σε επιθετικές εμπορικές πολιτικές για να αποσπάσουν πελάτες από τη δημόσια εταιρία.

Ωστόσο, η κύρια τιμολογιακή τους πολιτική για το νέο έτος θα χαραχθεί περί το Νοέμβριο. Τότε, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, είναι σε θέση να δουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τη διαμόρφωση συντελεστών του μεταβλητού τους κόστους, όπως οι τιμές προμήθειας LNG. Και αναλόγως θα κινηθούν. Η ίδια κατηγορία των καθετοποιημένων επιχειρήσεων έχει τη δυνατότητα να κινηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω του ό,τι διαθέτουν δικές τους μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Οι μικρότεροι παίκτες στην αγορά και μη καθετοποιημένοι, έχουν τη δυνατότητα να με βάση τα προθεσμιακά προϊόντα που διαθέτουν από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ να κινηθούν επίσης επιθετικά για την απόσπαση μεριδίων από τη ΔΕH στη λιανική.

* Ως προς το θέμα της κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι μεγάλοι όμιλοι στην παραγωγή και προμήθεια ρεύματος έχουν περιθώρια να κινηθούν και χωρίς αυτές, καθώς όπως προαναφέρθηκε διαθέτουν δικά τους μέσα παραγωγής. Οι εναλλακτικοί πάροχοι είτε θα οδηγηθούν σε αυξήσεις ρεύματος, αν δεν αντικατασταθεί το μέτρο των δημοπρασιών, είτε θα αναζητήσουν την εξαγορά τους από άλλον καθετοποιημένο όμιλο. Στην πρώτη περίπτωση δεν θα αντέξουν να μείνουν όρθιοι στη μάχη του ανταγωνισμού, όπως εκτιμούν στην αγορά.

Ολα δείχνουν, πάντως, πως οι ανταγωνιστές της ΔΕH, οι οποίοι όλοι μαζί κατέχουν μερίδιο της τάξης του 27%, σε πρώτη φάση δεν θα αυξήσουν τα τιμολόγια ρεύματος, προσδοκώντας να αποσπάσουν πελατολόγιο από τον δεσπόζοντα παίκτη.

Ο γρίφος… παραμένει άλυτος μετά την κατάργηση των ΝΟΜΕ, καθώς το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει πριν το καλοκαίρι του 2020 και επίσης ακόμη και τότε οι εκτιμήσεις θέλουν να μη διαθέτει και την απαιτούμενη ρευστότητα.

Σχετικα αρθρα

Κόντε: “Δεν γράφουμε εγχειρίδιο οικονομίας, αλλά μια σελίδα βιβλίου Ιστορίας”

admin

Intracom Defence: Μνημόνιο συνεργασίας με την Krauss Maffei Wegmann

admin

Αντ. Γκουτέρες: Να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τον κορονοϊό και να διασφαλίσουμε την ευημερία τους

admin

Πιστώθηκαν 111,4 εκατ. σε επιπλέον 3.997 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

admin

Συνεργασία Interamerican με The Tipping Point για τον Αλφαβητισμό των νέων στην Υγεία

admin

Νέα σταθερά πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος Genius από την Protergia

admin

Tiger Hellas: Κέρδισε έδαφος το fun shopping το 2018

admin

ΕΛΠΕ: Συγκρίσιμα EBITDA 201 εκατ. ευρώ το H1

admin

Ισπανία: Εκλάπησαν 2 εκατομμύρια μάσκες, συνελήφθη επιχειρηματίας

admin

Σαράντης: Πολύ θετικά αποτελέσματα το 2019, αργότερα οι εκτιμήσεις του 2020

admin

Σελόντα: Στις 31/1 η Γενική Συνέλευση για την απόσχιση κλάδων

admin

Τα ντεσού της συμφωνίας Eurobank-doValue 

admin

Κ .Μιχαλος: Εμπροσθοβαρή μέτρα για την στήριξη του τουρισμού

admin

Eργο διαμεταφοράς προϊόντων της ΦΑΓΕ ανέλαβε ο Oμιλος FDL

admin

Η AXA Regatta στη Βαλτική Θάλασσα με τους 70 κορυφαίους συνεργάτες της

admin

«True Leader» για άλλη μια χρονιά η Εθνική Ασφαλιστική

admin

Φωτοβολταϊκό 2MW στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές

admin

Trastor: Απέκτησε εμπορικά καταστήματα στη Γλυφάδα έναντι €7,5 εκατ.

admin