Image default
Πρώτο Θέμα

Πώς ο σινο-αμερικανικός «πόλεμος» ανοίγει πληγές σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα ανοίγει ολοένα και περισσότερες πληγές ανά τον πλανήτη. Δοκιμάζει τις αντοχές αμερικανικών και κινεζικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πλήττει τους βιομηχανικούς κολοσσούς της Ασίας και λυγίζει τα εξαρτώμενα από τις εξαγωγές εργοστάσια της Ευρώπης.

Μετά την επιβολή νέων αμερικανικών δασμών ύψους 15% σε κινεζικά αγαθά, από ρούχα έως εργαλεία και ηλεκτρονικά είδη, την περασμένη Κυριακή και την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλλει αντίποινα, βάζοντας στο στόχαστρο την αμερικανική σόγια, το αργό πετρέλαιο και τα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και να προσφύγει στον ΠΟΕ κατά της Ουάσιγκτον, οι όποιες ελπίδες για άμβλυνση της αντιπαράθεσης χάθηκαν. Όλοι τώρα κάνουν λόγο για μία παρατεταμένη εμπορική κρίση, που δύσκολα θα επιλυθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να εντείνει τους φόβους για ύφεση σε μία παγκόσμια οικονηομία που ήδη εκπέμπει πολλαπλά σήματα S.O.S. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιμένει στον ισχυρισμό του ότι οι εμπορικοί πολέμοι κερδίζονται εύκολα, η πραγματικότητα φαίνεται να δικαιώνει εκείνους που προειδοποιούσαν πως όλοι θα βγουν χαμένοι από μία τέτοια κατάσταση. Αλώβητη δεν μπορεί να μείνει καμία οικονομία σε ένα έντονα διασυνδεδεμένο παγκόσμιο σύστημα. Αλλά και οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές των ΗΠΑ που υποτίθεται θέλει ο Τραμπ με την πολιτική του να προστατεύσει πληρώνουν επίσης το τίμημα

Η μηνιαία έρευνα της Wall Street Journal έδειξε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ υποχώρησε τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2012. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι περιμένουν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες αυξήθηκε στο 40% από μόλις 29% τον Ιούλιο και 23% πριν από ένα χρόνο.

Στην Ευρώπη η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης και ο μεταποιητικός κλάδος συνολικά στην ήπειρο συρρικνώνεται εδώ και μήνες. Στην Ιαπωνία οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των μεταποιητικών βιομηχανιών έκαναν βουτιά 6,9% το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου. Στη Νότια Κορέα οι εξαγωγείς υποφέρουν με τις πωλήσεις τους προς την Κίνα να κάνουν βουτιά 21,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και τις συνολικές εξαγωγές να μειώνονται 13,6%.

Ο αντίκτυπος των δασμών είναι ιδιαίτερα αισθητός στους τομείς προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και τις πρώτες ύλες για ημιαγωγούς και αυτοκίνητα. Η αβεβαιότητα όμως διαπερνά όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας ανεξαιρέτως και στέλνει τους επενδυτές στα καταφύγια.

Σχετικα αρθρα

Τι περιθώρια ελιγμών θα έχει η/ο διάδοχος του Ντράγκι

admin

Τα γερμανικά φαντάσματα της Βαϊμάρης

admin

Η αποσύνθεση της Ευρώπης

admin

Οι ελπίδες της Ελλάδας για την επίσκεψη Ομπάμα

admin

Πως το «Inferno» των ιταλικών τραπεζών απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη

admin

Η Τρόικα, η δραχμή και το ευρώ (Ι)

admin

Το Brexit της Τερέζα Μέι πάντα θα ήταν σκληρό

admin

Η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο να «καταργήσει την τρόικα»

admin

Eκτεταμένες παραχωρήσεις προς την Αθήνα από το Βερολίνο

admin

WSJ: Κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα, αν «παγώσει» το 1 δισ. ευρώ, η πρώτη μεταμνημονιακή δόση

admin

Παιχνίδια πολέμου

admin

Τα πράγματα δε θα βελτιωθούν για την Ελλάδα το 2016

admin

Η αναθερμασμένη ευρωπαϊκή επανάσταση του Μακρόν

admin

Τι θα περιλαμβάνει το «ελληνικό πρόγραμμα» διάρκειας 5 ετών

admin

Αδιέξοδο με τρόικα και… στο βάθος εκλογές;

admin

Μια περίεργη αποστροφή της Μέρκελ…

admin

Μια μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη από την επιφυλακτικότητα των Γερμανών

admin

WSJ: Το ευρώ ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη μεταπολεμική Ευρώπη

admin