Image default
Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Ανεβάζει ταχύτητα η οικονομία – Ανάπτυξη 1,9% το β’ τρίμηνο

Στο 1,9% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο αναπτύχθηκε 0,8% σε σχέση με το πρώτο και 1,9% σε ετήσια βάση (σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018). Το πρώτο τρίμηνο είχε παρουσιάσει ανάπτυξη μόλις 0,2% και 1,1% αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 αύξηση 1,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Παράλληλα, αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.Αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Επίσης, αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%. Μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,9% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,2%.

Το μεγάλο ζητούμενο για τους θεσμούς αλλά και την αγορά είναι να καταγραφεί επιτάχυνση της ανάπτυξης κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μια πρόγευση των εκτιμήσεων και των υποθέσεων στις οποίες θα πατήσει η διαβούλευση με τους θεσμούς για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναμένεται την Πέμπτη στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup όπου ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού θα εκπροσωπήσει για πρώτη φορά την Ελλάδα σε μια πρώτη, ουσιαστική συζήτηση και σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τους άξονες του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης.

Σχετικα αρθρα

Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές -Τι σχεδιάζει το υπ. Ανάπτυξης

admin

Φορολογικό νομοσχέδιο: Νέες διορθώσεις στο μέτρο των e-αποδείξεων, ποιους αφορούν

admin

Αλλαγές στις πληρωμές με κάρτες: Τι αλλάζει σε ανέπαφες συναλλαγές και αγορές μέσω Ιντερνετ

admin

Μελιόπουλος: Ένιωθα φυλακισμένος στο ποδόσφαιρο και τώρα ελευθερώθηκα

admin

Τα capital controls που ισχύουν σήμερα και καταργούνται

admin

ΣΕΒ: Αύξηση στο εισόδημα, μείωση στην αποταμίευση

admin

Μίχαλος: Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά

admin

ΟΑΕΔ : Ειδικό πρόγραμμα για τις εταιρίες που επλήγησαν από το κανόνι της Thomas Cook

admin

Ανάπτυξη πάνω από 3% υπό προϋποθέσεις προβλέπει ο Στουρνάρας

admin

Από τα ελληνικά πλεονάσματα έως τα επιτόκια του ευρώ: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

admin

Η British American Tobacco καταργεί 2.300 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο

admin

Συντάξεις – φιλοδώρημα για τη γενιά των 300 ευρώ

admin

Στο 53% θα φτάσει ο πληθωρισμός στην Αργεντινή τον Δεκέμβριο

admin

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

admin

Bloomberg : Το μάτι στους επενδυτές κλείνει η κυβέρνηση

admin

Τουριστικοί όμιλοι ερίζουν για τους πελάτες της Thomas Cook

admin

Καταβάλλεται σήμερα το ΚΕΑ στους δικαιούχους -Κατανόηση για την καθυστέρηση ζητά ο ΟΠΕΚΑ

admin

Κυβέρνηση: «Απενεργοποιούμε την ωρολογιακή βόμβα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ» -Το πακέτο σωτηρίας

admin