Image default
Επιχειρήσεις

Ελ. Βενιζέλος: Οι… σίγουρες υποψηφιότητες για το 30%

Δύο σίγουρους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι, όμως, υφιστάμενοι μέτοχοι της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) έχουν στο ΤΑΙΠΕΔ για το διαγωνισμό πώλησης του 30% του ΔΑΑ, της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ετσι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οπότε και λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος (με αρκετές πιθανότητες παράτασης) αναζητείται και ο τρίτος, ουδέτερος υποψήφιος, καθώς δεν είναι σίγουρο πως θα εμφανιστούν οι Αυστραλοί της Macquarie οι οποίοι εμφανίστηκαν αρχικά «ζεστοί».

Όμως, τόσο η AviAlliance, που ελέγχεται από τον καναδικό όμιλο PSP, όσο και ο όμιλος Κοπελούζου (σε συνεργασία με διεθνή όμιλο, όπως είχε πράξει και στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με την Fraport) φέρονται ως σίγουροι υποψήφιοι.

Η AviAlliance, μέσω των θυγατρικών AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, κατέχει περί το 40% των μετοχών της ΔΑΑ και διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τέσσερα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου (Δημ. Κοπελούζος, Χρ. Κοπελούζος, Κυρ. Κοπελούζου και Ελένη – Ασημίνα Κοπελούζου) ελέγχουν περί το 5%. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο Υπερταμείο (25%) και το ΤΑΙΠΕΔ (30%) το οποίο και είναι ο πωλητής.

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% βρήκε στον αέρα στα τέλη Ιουνίου με διαδικασία – εξπρές, ώστε να αξιοποιηθεί συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τον όμιλο PSP. Η διοίκηση του τελευταίου δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του πρόσθετου ποσοστού, υποσχόμενοι και σειρά νέων επενδύσεων οι οποίες ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν.

Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, επιχείρησε την αύξηση των υποψηφίων για το 30% με στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να προκύψει καλύτερο τίμημα για το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό δημόσιο. Νωπές είναι οι μνήμες από την υπόθεση με την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθ. Βενιζέλος» μέχρι το 2046 όταν και χρειάστηκε η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να διπλασιαστεί το αρχικά συμφωνηθέν τίμημα.

Στην κυβέρνηση θα κληθούν, επίσης, να προχωρήσουν και σε αλλαγές των εκπροσώπων του δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΑΑ. Με βάση τη συμφωνία μετόχων, το δημόσιο ορίζει τα τέσσερα μέλη (μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο), οι Καναδοί τα υπόλοιπα τέσσερα, ενώ το ένατο μέλος ορίζεται μετά από συμφωνία μεταξύ του δημοσίου και των μετόχων πλειοψηφίας. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ορίζεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΔΑΑ.

Σημειώνεται πως ο σημερινός πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΑΑ, ο κ. Δημ. Δημητρίου είναι προσωπικός φίλος του τέως υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη.

Σχετικα αρθρα

H PWC ορκωτός λογιστής της Folli Follie

admin

Metaxa Hospitality Group: Με τέσσερα ξενοδοχεία το 2020

admin

Παγκόσμια επιβράδυνση προβλέπει ένας στους 2 CEO στην Ελλάδα

admin

Στον όμιλο Hellenic Healthcare η Creta Interclinic

admin

Αυξημένα έσοδα και κέρδη για ΟΛΠ το α’ εξάμηνο

admin

Πωλητήριο στο κτίριο του «Εθνους» από Ελλάκτωρ

admin

Οι προσφορές της Wind για τη Black Friday

admin

Το 75% της ASA Recycle απέκτησε θυγατρική της Ελλάκτωρ

admin

Σε αύξηση μαμούθ έως 650 εκατ. προχωρά η Lamda

admin

Manpower: Επτά στρατηγικές για ψηφιακή… ωρίμανση των επιχειρήσεων

admin

Lamda: Ολοκληρώθηκε η πώληση των ιδίων μετοχών στην Ορυμήλ

admin

Ανακοινώθηκε η συμφωνία Pasal-Sterner Stenhus

admin

Vodafone Smart Track: Μείωση κόστους και καλύτερη εποπτεία του στόλου οχημάτων επιχειρήσεων

admin

Αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση της Q&R

admin

Cosmote: Πανελλαδική κάλυψη του δικτύου NB-IoT

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Για τις 28/11 μετατέθηκε η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών

admin

Titan: Εξαγόρασε προς €81,8 εκατ. τη συμμετοχή της IFC σε θυγατρικές της

admin

Διαγωνισμός με έπαθλο ταξίδι στη Silicon Valley από το Ιδρυμα Vodafone

admin