Image default
Επιχειρήσεις

Ελ. Βενιζέλος: Οι… σίγουρες υποψηφιότητες για το 30%

Δύο σίγουρους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι, όμως, υφιστάμενοι μέτοχοι της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) έχουν στο ΤΑΙΠΕΔ για το διαγωνισμό πώλησης του 30% του ΔΑΑ, της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ετσι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οπότε και λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος (με αρκετές πιθανότητες παράτασης) αναζητείται και ο τρίτος, ουδέτερος υποψήφιος, καθώς δεν είναι σίγουρο πως θα εμφανιστούν οι Αυστραλοί της Macquarie οι οποίοι εμφανίστηκαν αρχικά «ζεστοί».

Όμως, τόσο η AviAlliance, που ελέγχεται από τον καναδικό όμιλο PSP, όσο και ο όμιλος Κοπελούζου (σε συνεργασία με διεθνή όμιλο, όπως είχε πράξει και στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με την Fraport) φέρονται ως σίγουροι υποψήφιοι.

Η AviAlliance, μέσω των θυγατρικών AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, κατέχει περί το 40% των μετοχών της ΔΑΑ και διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τέσσερα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου (Δημ. Κοπελούζος, Χρ. Κοπελούζος, Κυρ. Κοπελούζου και Ελένη – Ασημίνα Κοπελούζου) ελέγχουν περί το 5%. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο Υπερταμείο (25%) και το ΤΑΙΠΕΔ (30%) το οποίο και είναι ο πωλητής.

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% βρήκε στον αέρα στα τέλη Ιουνίου με διαδικασία – εξπρές, ώστε να αξιοποιηθεί συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τον όμιλο PSP. Η διοίκηση του τελευταίου δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του πρόσθετου ποσοστού, υποσχόμενοι και σειρά νέων επενδύσεων οι οποίες ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν.

Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, επιχείρησε την αύξηση των υποψηφίων για το 30% με στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να προκύψει καλύτερο τίμημα για το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό δημόσιο. Νωπές είναι οι μνήμες από την υπόθεση με την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθ. Βενιζέλος» μέχρι το 2046 όταν και χρειάστηκε η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να διπλασιαστεί το αρχικά συμφωνηθέν τίμημα.

Στην κυβέρνηση θα κληθούν, επίσης, να προχωρήσουν και σε αλλαγές των εκπροσώπων του δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΑΑ. Με βάση τη συμφωνία μετόχων, το δημόσιο ορίζει τα τέσσερα μέλη (μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο), οι Καναδοί τα υπόλοιπα τέσσερα, ενώ το ένατο μέλος ορίζεται μετά από συμφωνία μεταξύ του δημοσίου και των μετόχων πλειοψηφίας. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ορίζεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΔΑΑ.

Σημειώνεται πως ο σημερινός πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΑΑ, ο κ. Δημ. Δημητρίου είναι προσωπικός φίλος του τέως υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη.

Σχετικα αρθρα

Συμφωνία Engie με τη Heliox στην ηλεκτροκίνηση

admin

Euromedica: Αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 106β – Το σχέδιο εξυγίανσης

admin

Εξαγοράζει δυο εταιρίες η INFORM LYKOS Ρουμανίας

admin

Jumbo: Αυξημένα κέρδη και μέρισμα για το 2018

admin

ElvalHalcor: Βελτιωμένες επιδόσεις σε περιβάλλον ευρωπαϊκής στασιμότητας

admin

Σχέδιο για “προσωρινούς τάφους” εξετάζουν στη Νέα Υόρκη: Αγγίζουν τους 5.000 οι νεκροί στην πολιτεία

admin

Εκτινάχθηκαν οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Μάρτιο

admin

Creta Farm: Εξυγίανση με κούρεμα υποχρεώσεων κατά 64%

admin

Σφακιανάκης: Εγκρίθηκε το αίτημα για sqeeze out από Σταύρο Τάκη

admin

Υγεία: Διεθνής παρουσίαση των νέων οδηγιών για τις ταχυκαρδίες

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Νέα Group CFO του ομίλου η Χριστίνα Παπανδρέου

admin

Πωλητήριο από την Apollo στο ιστορικό κτίριο του ΔΟΛ στη Χρ. Λαδά

admin

Epsilon Net: Την εισαγωγή των μετοχών στην Κύρια Αγορά του ΧΑ ενέκρινε η ΓΣ

admin

Lamda: Πλήγμα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού για το EBITDA των εμπορικών κέντρων

admin

Eurobank: Bonuses άνω των 25 χιλ. για μεταφορά στην FPS

admin

Ο πρόεδρος της Βιοιατρικής πέθανε στα 76 του από τον κορωνοιό – 109 οι νεκροί στην Ελλάδα

admin

Κορονοϊός: Τα δύο τρίτα των ασθενών με σοβαρή εξέλιξη της νόσου εμφάνισαν βελτίωση μετά τη χορήγηση ρεμδεσιβίρης

admin

Ανταρσία στο Facebook: Οι εργαζόμενοι ξεσπούν κατά Ζούκερμπεργκ… στο Twitter

admin