Image default
Ευρώπη

Πέφτουν οι υπογραφές για τον Turkish Stream

Αύριο (5 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία του αγωγού Turkish Stream που αναμένεται να περάσει το κατώφλι της ευρωπαϊκής οδού διαμέσου της Βουλγαρίας.

Όπως επισήμανε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, το έργο θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την αναβάθμιση της χώρας του με την κυβέρνησή του να επιθυμεί να χρηματοδοτήσει υποδομές ανάπτυξης στη Βάρνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αγωγός εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειακού σχεδιασμού που υλοποιεί η βουλγαρική κυβέρνηση και στον οποίον περιλαμβάνεται και ο αγωγός φυσικού αερίου IGB που αφορά και την Ελλάδα ενώ, όπως είχε αναφέρει το ΥΠΕΝ της Βουλγαρίας, η χώρα θα δαπανήσει έως και 1,4 δις. ευρώ για τον αγωγό.

O Turkish Stream αναμένεται να ξεκινάει από την Τουρκία και να καταλήγει στην Αυστρία περνώντας από Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία. Το αρχικό δίλημμα που αφορούσε την επιλογή της Ελλάδας ή της Βουλγαρίας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ήρθε να «λύσει» η ρωσική διπλωματία που, ως απάντηση στη σταθερή συνεργασία που αναπτύσσει η Ελλάδα με την Ευρωατλαντική Συμμαχία και τους εταίρους της, έκρινε σκόπιμο να θέσει τη χώρα μας εκτός προγράμματος.

Ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση της κυβέρνησής του να θέσει την Ελλάδα εκτός προγράμματος, κατά τη διάρκεια τη διυπουργικής ρωσο-τουρκικής επιτροπής, τονίζοντας πως η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού «θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Σερβίας. Στη Βουλγαρία απευθείας». Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει το ενδιαφέρον της να συμμετέχει και σ’ αυτόν τον αγωγό προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως φαίνεται, η φράση του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος (GERB), πως η Ρωσία ενδέχεται να παρέμβει στις ευρωεκλογές της Βουλγαρίας, δεν επηρέασαν αρνητικά τις βλέψεις της ρωσικής διπλωματίας.

Σε ό,τι αφορά το καθαρά λειτουργικό κομμάτι, η διακλάδωση του αγωγού θα τεθεί σε λειτουργία βάση σχεδιασμού από την 1η Ιανουαρίου του 2020 –η πρώτη διακλάδωση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους- ενώ ο αγωγός θα αποτελέσει μία μορφή αντικατάστασης του South Stream, που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με σκοπό τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Οι δύο διακλαδώσεις του αγωγού εξυπηρετούν διαφορετική χρησιμότητα καθώς η μεν πρώτη θα τροφοδοτεί την τουρκική αγορά ενώ η δεύτερη τα κράτη σε Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι δύο αγωγοί θα έχουν μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς 31,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

«Η κατασκευή του Turkstream βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. Οι Τούρκοι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν ρωσικό φυσικό αέριο ως τα τέλη του χρόνου, ενώ στην Ευρώπη θα φτάσει όταν αυξηθούν οι χωρητικότητες του αγωγού», είχε τονίσει κατά την πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά με τις φιλοδοξίες Ρωσίας και Τουρκίας να καταστούν ενεργειακοί παίχτες στην Ευρώπη καθώς και με τις δυνατότητες άσκησης πολιτικής πίεσης που ενδέχεται να τους παράσχει αυτό το ενδεχόμενο.

Σχετικα αρθρα

Η αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου καλεί σε παραίτηση τον πρωθυπουργό της Μάλτας

admin

Πλαστικά μιας χρήσης – τι λέει η Οδηγία

admin

«Όχι» Βερολίνου στην ελληνική ρηματική διακοίνωση για τις επανορθώσεις

admin

Σε «πολιτική ανυπακοή» καλούν τους Καταλανούς οι αυτονομιστές ηγέτες

admin

Nord Stream: «Έπεσε» και το γερμανικό εμπόδιο για την ολοκλήρωσή του

admin

Η Κροατία αξιολογείται θετικά για ένταξη στη Σένγκεν… αλλά πρέπει να περιμένει

admin

Η γκάφα του νέου επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας φέρνει σε δύσκολη θέση την Κομισιόν

admin

Δήμας: Ίδρυση Innovation Districts σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

admin

WWF: Ο ανθρώπινος πολιτισμός υπό απειλή

admin

Με 10.000 συνοριοφύλακες η Frontex μέχρι το 2024

admin

Στο Μόναχο ο Δ. Αβραμόπουλος για την Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών G6

admin

Β. Μεϊμαράκης στην Ολομέλεια του Ε.Κ.: Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί

admin

Ερχεται η χρυσή βίζα με όρια πολλών… ταχυτήτων

admin

Ψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της Ρουμανικής κυβέρνησης

admin

Πιο κοντά στο σενάριο των πρόωρων εκλογών η Βρετανία

admin

Βόρειοιρλανδικό «όχι» σε παραμονή στην τελωνειακή ένωση, λέει το DUP

admin

Είσοδος AEGEAN AIR – Βασιλάκη στη Lamda Development και στην επένδυση του Ελληνικού

admin

18/11: Ελληνογερμανικό Innovation Forum στο Νιάρχος

admin