Image default
Ευρώπη

Πέφτουν οι υπογραφές για τον Turkish Stream

Αύριο (5 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία του αγωγού Turkish Stream που αναμένεται να περάσει το κατώφλι της ευρωπαϊκής οδού διαμέσου της Βουλγαρίας.

Όπως επισήμανε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, το έργο θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την αναβάθμιση της χώρας του με την κυβέρνησή του να επιθυμεί να χρηματοδοτήσει υποδομές ανάπτυξης στη Βάρνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αγωγός εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειακού σχεδιασμού που υλοποιεί η βουλγαρική κυβέρνηση και στον οποίον περιλαμβάνεται και ο αγωγός φυσικού αερίου IGB που αφορά και την Ελλάδα ενώ, όπως είχε αναφέρει το ΥΠΕΝ της Βουλγαρίας, η χώρα θα δαπανήσει έως και 1,4 δις. ευρώ για τον αγωγό.

O Turkish Stream αναμένεται να ξεκινάει από την Τουρκία και να καταλήγει στην Αυστρία περνώντας από Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία. Το αρχικό δίλημμα που αφορούσε την επιλογή της Ελλάδας ή της Βουλγαρίας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ήρθε να «λύσει» η ρωσική διπλωματία που, ως απάντηση στη σταθερή συνεργασία που αναπτύσσει η Ελλάδα με την Ευρωατλαντική Συμμαχία και τους εταίρους της, έκρινε σκόπιμο να θέσει τη χώρα μας εκτός προγράμματος.

Ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση της κυβέρνησής του να θέσει την Ελλάδα εκτός προγράμματος, κατά τη διάρκεια τη διυπουργικής ρωσο-τουρκικής επιτροπής, τονίζοντας πως η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού «θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Σερβίας. Στη Βουλγαρία απευθείας». Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει το ενδιαφέρον της να συμμετέχει και σ’ αυτόν τον αγωγό προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως φαίνεται, η φράση του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος (GERB), πως η Ρωσία ενδέχεται να παρέμβει στις ευρωεκλογές της Βουλγαρίας, δεν επηρέασαν αρνητικά τις βλέψεις της ρωσικής διπλωματίας.

Σε ό,τι αφορά το καθαρά λειτουργικό κομμάτι, η διακλάδωση του αγωγού θα τεθεί σε λειτουργία βάση σχεδιασμού από την 1η Ιανουαρίου του 2020 –η πρώτη διακλάδωση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους- ενώ ο αγωγός θα αποτελέσει μία μορφή αντικατάστασης του South Stream, που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με σκοπό τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Οι δύο διακλαδώσεις του αγωγού εξυπηρετούν διαφορετική χρησιμότητα καθώς η μεν πρώτη θα τροφοδοτεί την τουρκική αγορά ενώ η δεύτερη τα κράτη σε Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι δύο αγωγοί θα έχουν μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς 31,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

«Η κατασκευή του Turkstream βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. Οι Τούρκοι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν ρωσικό φυσικό αέριο ως τα τέλη του χρόνου, ενώ στην Ευρώπη θα φτάσει όταν αυξηθούν οι χωρητικότητες του αγωγού», είχε τονίσει κατά την πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά με τις φιλοδοξίες Ρωσίας και Τουρκίας να καταστούν ενεργειακοί παίχτες στην Ευρώπη καθώς και με τις δυνατότητες άσκησης πολιτικής πίεσης που ενδέχεται να τους παράσχει αυτό το ενδεχόμενο.

Σχετικα αρθρα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τεσσάρων συλλόγων για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση

admin

Ξεκίνησε η αξιολόγηση του εμβολίου Sputnik V από τον ΕΜΑ

admin

Μ. Μακγκίνες: Η μονομερής ενέργεια της Βρετανίας με τη Β. Ιρλανδία δοκιμάζει την εμπιστοσύνη της ΕΕ

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Ικανοποιητικές οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

admin

Κρεμλίνο: Αδιαφορούμε για τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά θα απαντήσουμε

admin

«Πονοκέφαλος» στις Βρυξέλλες η «ανταρσία» της Ανατολικής Ευρώπης με το Sputnik V

admin

Παρελθόν η θρυλική «Guernica» από την έδρα του ΟΗΕ

admin

Ευρωβουλή: «Αδύναμη η ΕΕ να αποκρούσει τις υβριδικές επιθέσεις Ρωσίας και Κίνας»

admin

Πάνω από το 55% των Ρώσων αντιμετωπίζουν θετικά την ΕΕ

admin

TASS: Κυρώσεις για Ναβάλνι αποφάσισε η ΕΕ – Ρωσία: Θα απαντήσουμε

admin

Ιταλία: «Η Ελλάδα εκπλήσσει και ανοίγει τις πύλες της σε όσους εμβολιαστούν» γράφει η ιταλική εφημερίδα “Il Messaggerο”

admin

Σαρλ Μισέλ: Μάρτιο η συζήτηση με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο

admin