Image default
Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ρούτε: Τι συζήτησαν, πού συμφώνησαν

Με την επίσκεψη στην Χάγη και την συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκλεισε τον πρώτο κύκλο των επισκέψεών του με στόχο «να αλλάξει το αφήγημα για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη και να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της».

Η Ολλανδία διαδραμματίζει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατηρεί μία ενδιάμεση και συμπληρωματική ενίοτε θέση, ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι. Στις συναντήσεις του ο πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα, έχει αφήσει πίσω την κρίση και μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης ενώ συμμετέχει στις δύο μεγάλες συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη και το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη είναι ενδεικτικό ότι κατά την χθεσινή συνάντηση η ολλανδική πλευρά έδειξε ισχυρό ενδιαφέρον για το μεγάλο επενδυτικό forum με έμφαση στην πράσινη ενέργεια που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, όχι μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Στο μεταναστευτικό που συζητήθηκε εκτεταμένα και οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν και στις δηλώσεις τους, σημειώθηκε προσέγγιση στην ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο βασικές αρχές που διέπουν τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό, είναι αυτές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Η πρώτη αρχή, η αλληλεγγύη, αφορά τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αρχή της υπευθυνότητας αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων από τα κράτη – μέλη της με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών αρχών (Frontex), αλλά και την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τις χώρες εισόδου. Ιδίως για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας -που είχε ολοκληρωθεί όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί Ολλανδικής Προεδρίας- συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών.

Κάτι που όπως ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής λέγοντας ότι δεν νοείται αλληλεγγύη όταν δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στην κατανομή των βαρών του προσφυγικού, ενώ προσπορίζονται τα οφέλη από την ελεύθερη διακίνηση στην ζώνη Σένγκεν.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε στην Χάγη ήταν η σαφής δήλωση του Μαρκ Ρούτε: «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, υπάρχουν σχέδια για συνεργασία».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε ότι η χώρα του διαθέτει την τεχνογνωσία σε τομείς όπως η ενέργεια και ο αγροτοδιατροφικός τομέας και έχει την βούληση να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθειά της για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Συμφώνησε δε πλήρως με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος είναι η ανάπτυξη. Εξέφρασε δε την εμπιστοσύνη του στη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει η χώρα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θεωρεί ότι οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Ρούτε επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της που θα της επιτρέψει στον κατάλληλο χρόνο να θέσει τα ζητήματα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το -, στις συναντήσεις, κατ ιδίαν και των δύο ηγετών και ακολούθως αντιπροσωπειών που διήρκεσαν συνολικά περίπου δύο ώρες-, εκφράστηκε συναντίληψη για την ανάγκη συντονισμένης δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία που προκαλούνται, μεταξύ άλλων, από την αβεβαιότητα ενός «άτακτου Brexit» και την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. Για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, σημειώθηκε η σημασία της αποτελεσματικής αξιοποίησης των κονδυλίων του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Επίσης τονίστηκε η σημασία δράσεων μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η οποία εκτός από πρόκληση συνιστά και ευκαιρία ανάδειξης ενός νέου οικονομικού μοντέλου με έμφαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον επενδύσεις και στην «κυκλική οικονομία».

Η Ελλάδα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θέτει φιλόδοξους στόχους σε μια Εθνική Στρατηγική τεσσάρων ετών που αφορά, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση Κυκλικών και Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων, τη θέσπιση κινήτρων για επιχειρήσεις που επενδύουν σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες, την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2019/904 ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Τέλος στην συνάντηση καταγράφηκε η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την ισχυρή αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η σημασία και η επιρροή της Ολλανδίας καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Τουρκία.

Σχετικα αρθρα

Παυλόπουλος και 12 αρχηγοί κρατών συζητούν στην Αθήνα για το μέλλον της Ευρώπης

admin

Αλέξης Τσίπρας: Ο Παύλος Φύσσας ξεσκέπασε με θυσία της ζωής του το δολοφονικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής

admin

Φονικός σεισμός στην Αλβανία: Ο Νίκος Δένδιας έφτασε στο Δυρράχιο

admin

Απάντηση Σκυλακάκη σε ΣΥΡΙΖΑ για το επίδομα θέρμανσης

admin

Παπαγγελόπουλος: Ρασπούτιν τέλος, έρχεται η εποχή της Μεσσαλίνας

admin

Δεκαπέντε μονάδες μπροστά η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

admin

Βουλή: Μείωση 2,3 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για το 2020

admin

Αλέξης Χαρίτσης: «Η ΝΔ αδυνατεί να ομολογήσει ότι στραβά αρμενίζει»

admin

Η μια αναβολή διαδέχεται την άλλη για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Κυπριακό και Τουρκία στην ατζέντα της συνάντησης Δένδια -Χριστοδουλίδη

admin

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Οβιδιακή κυβίστηση για τη Βόρεια Μακεδονία

admin

Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Μακρόν επιβεβαίωσε τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών

admin

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Κάποιοι θέλουν να υπάρξει νέος Γρηγορόπουλος»

admin

ΔΕΘ 2019: Το πρόγραμμα επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα

admin

Ελληνοτουρκικά: H στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η αντίδραση των ΗΠΑ και οι ενέργειες της Ελλάδας

admin

ΚΙΝΑΛ: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου

admin

Σκευωρία Novartis: Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η Προανακριτική

admin

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

admin