Image default
Ευρώπη

Τζόνσον: Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ή «παράδοση» στην Ε.Ε.

Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου απαιτεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, έπειτα από την ταπεινωτική ήττα που υπέστη χθες το βράδυ και το ξεκάθαρο μήνυμα που έλαβε από τους δικούς του αντάρτες και από την αντιπολίτευση ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σταματήσουν το no deal Brexit. Σε μία ευθεία σύγκρουση με τον ηγέτη των Εργατικών, ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι παραδίδει τη χώρα στα χέρια της Ε.Ε. και τον προκάλεσε να δώσει το ΟΚ για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.  

«Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου. Υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας: το “νομοσχέδιο παράδοσης” που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Καλώ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να επιβεβαιώσει, όταν λάβει τον λόγο, πως, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, θα επιτρέψει στον λαό αυτής της χώρας να εκφράσει την άποψή του γι’ αυτά που ο Κόρμπιν προτείνει, με διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειάζεται οπωδήποτε τη στήριξη των δύο τριτων του κοινοβουλίου για να προκηρύξει εκλογές. Αν και έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Τζόνσον στην κάλπη, όπως ο ίδιος δηλώνει, ο Κόρμπιν διεμήνυσε σήμερα στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν θα πέσει «στην παγίδα του Τζόνσον» και δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών έως ότου πειστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για Brexit χωρίς συμφωνία.

Η χθεσινή κίνηση του κοινοβουλίου να περάσει νομοσχέδιο για την αποτροπή του άτακτου Brexit – στη βάση του οποίου ο Τζόνσον διαπραγματεύεται μία «βελτιωμένη» συμφωνία με τις Βρυξέλλες – αφήνει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. στον αέρα. Είτε το no deal είτε η πλήρης απόσυρση του Brexit δεν φαίνεται να ικανοποιεί επί του παρόντος τους Βρετανούς ψηφοφόρους.  

Οι αντάρτες Τόρις και η αντιπολίτευση θα καταθέσουν αργότερα το νομοσχέδιο για τη νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, έως τον Ιανουάριο του 2020, εφόσον δεν υπάρξει η «βελτιωμένη» συμφωνία με τις Βρυξέλλες, έως τις 19 Οκτωβρίου. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία επί της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

Στο μεταξύ, η απόφαση του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ να αποπέμψει 21 βουλευτές που τάχθηκαν με το μέρος της αντιπολίτευσης δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς στο – ούτως ή άλλως διχασμένο – Συντηρητικό Κόμμα.

Άνθρωποι ωστόσο από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι αυτή η κρίση μπορεί να είναι προς όφελός του, ειδικά εάν κερδίσει στις εκλογές, αφού θα μπορεί πλέον να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για το Brexit.

Σχετικα αρθρα

Η ΕΕ εκφράζει «έντονη ανησυχία» για την απόφαση περί ανάπτυξης τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη

admin

Στάνο: Έτοιμη η ΕΕ για περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία αν δεν γίνει αποκλιμάκωση

admin

Σε «καραντίνα εκτός ξηράς», οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ιταλία

admin

Ε.Ε.: Συνεισφορά-ρεκόρ 550 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας

admin

Η ΕΕ επενδύει 1,4 δισ. για πράσινα έργα σε 7 κράτη-μέλη

admin

Ηνωμένο Βασίλειο: Αντιδράσεις σε ενδεχόμενα νέα μέτρα από αρνητές του κορωνοϊού και μέλη κινημάτων

admin

Ελληνοτουρκικά: Τα πρώτα θέματα στην ατζέντα του διαλόγου

admin

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον κορονοϊό στην Καταλονία

admin

Ξεκίνησε το πρώτο πακέτο βοήθειας της ΕΕ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

admin

Η νέα ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)

admin

ΥΠΕΞ: Μια ακόμη τουρκική αυθαιρεσία και παράνομη διεκδίκηση στο Αιγαίο και την Aν. Μεσόγειο

admin

Σύνοδος Κορυφής σε υψηλούς τόνους αναμένει ο Ιταλός πρωθυπουργος

admin

Έρευνα διαΝΕΟσις: Πάρκα γειτονιάς στην Αθήνα

admin

Πρωταθλητές οι Έλληνες στην οικονομία οδήγησης υβριδικών ΙΧ

admin

Carbon Tracker: στα 596 εκατ. ευρώ η ζημία της ΔΕΗ από τον λιγνίτη – η γενική εικόνα στην ΕΕ

admin

Επιχειρήσεις και φορείς σε όλη την Ευρώπη συμμαχούν για την ανακύκλωση πλαστικών

admin

Το έργο Αβραμόπουλου εξήραν οι πολιτικές ομάδες στην επιτροπή LIBE του ΕΚ

admin

Το ΑΠΘ συντονιστής σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ρομποτικής για υγεία, γεωργία και βιομηχανία

admin