Image default
Διεθνή

Brexit: Ο Τζόνσον έχασε την μάχη υπέρ της άτακτης εξόδου από την ΕΕ – Θρίλερ με τις εκλογές

Στα χέρια των βουλευτών της Βουλής των Κοινοτήτων περνάει πλέον η διαδικασία του Brexit καθώς μετά τη χθεσινοβραδινή μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση, οι βουλευτές αποφάσισαν να υπερψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που θα καθιστά αδύνατη την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η έκτακτη συζήτηση έλαβε χώρα καθώς βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων που τάσσονται κατά της ασύντακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και αντάρτες των Συντηρητικών προσπαθούν να προλάβουν τα μικρά χρονικά περιθώρια, καθώς ο κ. Τζόνσον σκοπεύει να κλείσει το κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Στη Μεγάλη Βρετανία το κοινοβούλιο είθισται να κλείνει για ένα χρονικό διάστημα κάθε φθινόπωρο και να συνέρχεται εκ νέου σε Σώμα μετά τη λεγόμενη Ομιλία της Βασίλισσας. Η παρούσα κοινοβουλευτική περίοδος που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 400 ετών στη χώρα. Ωστόσο αρκετοί βουλευτές θεωρούν ότι οι 4,5 εβδομάδες που θα παραμείνει κλειστό το Κοινοβούλιο ισοδυναμούν με πραξικόπημα καθώς ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να κυβερνά χωρίς κανέναν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Μπόρις Τζόνσον έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που χάνει στην πρώτη του ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, από το 1894.
Νωρίτερα από την ψηφοφορία ο βουλευτής των Συντηρητικών Φίλιπ Λι αποχώρησε από το κόμμα και εντάθηκε στους Φιλελεύθερους με αποτέλεσμα ο Μπόρις Τζόνσον να χάσει την πλειονοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χρειάζεται την πλειονοψηφία για τρεις μόνο λόγους. Πρώτον για την λεγόμενη Ομιλία της Βασίλισσας ενώπιον του Σώματος, δεύτερον για την ψήφιση του προϋπολογισμού και τρίτον για την ψήφο εμπιστοσύνης. Σε μια τέτοια περίπτωση ενώ οι 247 βουλευτές των Εργατικών, οι 35 των Σκοτσέζων εθνικιστών, οι 15 των Φιλελεύθερων, οι 20 ανεξάρτητοι , οι 4 Ουαλοί και ένας βουλευτής των Πρασίνων, συγκεντρώνουν θεωρητικά την πλειονοψηφία για να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Τζόνσον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το πράξουν.
Ακόμα όμως και αν υπάρξει τελικά ζήτημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Τζόνσον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βρεθούν οι ψήφοι που χρειάζονται για να προκηρυχτούν νέες εκλογές, καθώς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο απαιτείται η ψήφος των 2/3 των βουλευτών.
Σήμερα, Τετάρτη, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για το εάν το νομοσχέδιο του βουλευτή των Συντηρητικών Ολιβερ Λέτγουιν που θα αναγκάζει την κυβέρνηση της χώρας να μην αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, θα γίνει Νόμος του κράτους.
Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί εκλογές, αλλά σε περίπτωση που οι βουλευτές υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα αποκλείει το ασύντακτο Brexit, τότε οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου (σ.σ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο). Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρπμιν υποστηρίζει ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής εκλογών πριν ψηφιστεί ο νόμος που θα αποκλείει μια άτακτη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.Χωρίς τον ξενοδόχο των Βρυξελλών
Ωστόσο το θρίλερ που διαγραμμίζεται στο Λονδίνο δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των κρατών – μελών της ΕΕ. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν ξεκαθαρίσει ότι η παράταση της εξόδου της χώρας από την ΕΕ μέχρι την 31η Οκτωβρίου που συμφώνησαν με την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, έγινε με σκοπό να υπάρξει χρόνος για να υπερψηφιστεί η συμφωνία εξόδου και όχι για να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια ύψους έως και 600 εκατ. ευρώ προς τα 27 κράτη -μέλη της ΕΕ, που θα αποδεσμευτούν από το ταμείο για τις φυσικές καταστροφές, με σκοπό να διαφυλάξει τα συμφέροντα των κρατών – μελών σε μια πιθανότητα άτακτου Brexit.
Αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες τονίζουν σε κάθε περίπτωση ότι τα εσωτερικά προβλήματα της Μεγάλης Βρετανίας δεν αφορούν το σύνολο της ΕΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας να τονίζει ότι η ΕΕ είναι μεν πρόθυμη να προσφέρει περισσότερο χρόνο στο ΗΒ, μόνο όμως το ζητήσει το Λονδίνο. “Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τη Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ αν δεν το θέλει” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κύριος διαπραγματευτής του Λονδίνου για την ΕΕ, Τζόν Φροστ αναμένεται στις Βρυξέλλες σήμερα Τετάρτη με σκοπό να προσπαθήσει να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία για τα ιρλανδικά σύνορα, χωρίς ωστόσο το Λονδίνο να προτείνει καμία εναλλακτική. Ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί την ΕΕ ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας το Λονδίνο δεν θα καταβάλει τα 43 δισ. ευρώ προς την ΕΕ που προβλέπει η συμφωνία, με την ΕΕ να απαντά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υπονόμευε κάθε ελπίδα για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στο εγγύς μέλλον ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο .

Σχετικα αρθρα

Αυστραλία : Δασοφύλακας κατάφερε να γλιτώσει από του κροκόδειλου τα δόντια

admin

Βρετανία: Αναταράξεις στο παλάτι λόγω παλιού βίντεο που δείχνει τον πρίγκιπα Άντριου στο σπίτι του Έπσταϊν

admin

ΗΠΑ: Πέθανε δίχρονο κοριτσάκι που έμεινε ξεχασμένο για πάνω από έξι ώρες σε αυτοκίνητο

admin

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον θέλει εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

admin

Grace 1: Σε τουρκικά χωρικά ύδατα το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

admin

Γαλλία: Φοιτήτρια ρώτησε τον οικονομολόγο Τομά Πικετί για την υπόθεση ξυλοδαρμού πρώην συντρόφου του

admin

Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν για τη Συρία

admin

Έξαλλη η Βόρεια Κορέα με τον Μπάιντεν: «Λυσσασμένο σκυλί» που «πρέπει να ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου»

admin

Συγκλονιστικό βίντεο: Αστυνομικό όχημα χτυπά και πετά 50 μέτρα διαδηλωτή στη Χιλή

admin

Ο ΟΗΕ στέλνει εμπειρογνώμονες στη Σαουδική Αραβία

admin

Χιλή : Ωμή βία από τις Αρχές – Πυροβολούν εν ψυχρώ διαδηλωτές

admin

Δύσκολη η ανακύκλωση έξυπνων συσκευών

admin

Τενεσί: Χειροπέδες σε 23χρονη που έκανε twerking σε οροφή αυτοκινήτου… εν κινήσει!

admin

ΗΠΑ: Ζητούν από τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου να μην αγοράζουν ουσίες από τον δρόμο

admin

Πρόεδρος των «Φίλων του Παλαί ντε Τοκιό» : Απολύθηκε μετά τα βίαια σχόλια για την Γκρέτα Τούνμπεργκ

admin

Αργεντινή: Αρνητικές οι αγορές στο αίτημα αναδιάταξης του χρέους στο ΔΝΤ

admin

«Μήνυμα» Ζάεφ από Βρυξέλλες: Εμείς υπογράψαμε τις Πρέσπες, εσείς βάλτε μας στην ΕΕ

admin

Βολιβία: Πέντε αγρότες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς και στρατό

admin