Image default
Πολιτική

Κικίλιας: 2.000 καρκινοπαθείς απαλλάσσονται από την ταλαιπωρία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Περίπου 2.000 καρκινοπαθείς είναι οι πρώτοι ωφελούμενοι από το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ υπουργείου Υγείας και ιδιωτικών κλινικών για τη διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ απευθείας στις κλινικές όπου θα υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο συνεδριακό κέντρο του ΕΟΠΥΥ στην Πέυκη, το νέο μέτρο της διάθεσης των ογκολογικών σκευασμάτων είναι το πρώτο από σειρά μέτρων που θα ληφθούν ώστε να ανακουφιστούν οι ασφαλισμένοι. Μετά τους ογκολογικούς ασθενείς θα βρεθούν στο προσκήνιο με ανάλογες αποφάσεις και άλλες ομάδες ασθενών με σοβαρές παθήσεις, όπως πχ οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, με νόσο Πάρκινσον κα. Τελικός στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να επεκταθεί η χορήγηση των ακριβών, νοσοκομειακών φαρμάκων και σε άλλες ευπαθείς ομάδες ασφαλισμένων μέσω και άλλων καναλιών διάθεσης όπως τα ιδιωτικά φαρμακεία ή μέσω προγραμμάτων διανομής κατ’ οίκον του ΕΟΠΥ.
Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς αφού προγραμματιζόταν η χημειοθεραπεία τους φρόντιζαν οι ίδιοι και για την εξασφάλιση του φαρμάκου από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σήμαινε ταλαιπωρία και πολύωρη αναμονή στα κατά τόπους φαρμακεία – και όπου ήταν διαθέσιμο το σκεύασμα. Πλέον, με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε, οι ασθενείς προγραμματίζουν τη θεραπεία τους και πηγαίνουν κατευθείαν στην ιδιωτική κλινική για να υποβληθούν σε αυτή, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο.
«Ένα σημαντικό κομμάτι της ταλαιπωρίας των ογκολογικών ασθενών εξαλείφεται σήμερα. Μειώνονται αισθητά οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με τα μέτρα που λάβαμε μέσα σε δύο μήνες και με τη συμφωνία που προχώρησε με τις ιδιωτικές κλινικές. Περίπου 2.000 ασθενείς στην Αττική θα λαμβάνουν απευθείας τη θεραπεία τους στις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να τρέχουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, παρουσία του υφυπουργού, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλη Πλαγιανάκου καθώς και της νέας αντιπροέδρου κυρίας Θεανώς Καρποδίνη, πρόσφερε τιμητικές πλακέτες σε εκπροσώπους των δύο φορέων των κλινικών (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, ΠΕΙΚ και Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, ΣΕΚ) που υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, οι περίπου 2.000 καρκινοπαθείς θα εξυπηρετούνται από τους υπαλλήλους των 21 ιδιωτικών κλινικών της Αττικής που διαθέτουν ογκολογικά τμήματα. Οι ασθενείς θα εξουσιοδοτούν τους υπαλλήλους που ορίζει κάθε κλινική για να παραλαμβάνουν τις θεραπείες από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Επισημαίνεται ότι για την παραλαβή των ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές, δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στις επισημάνσεις που έγιναν από εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών για γραφειοκρατία, πχ μέσω των συνεχών εξουσιοδοτήσεων που απαιτούνται από τους ασθενείς, δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πως η συνολική εικόνα θα είναι διαθέσιμη – αλλά και διαφορετική- μετά την ενεργοποίηση των άυλων συνταγών, μέτρο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2020.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Β. Πλαγιανάκος τόνισε την αξία του μέτρου για τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων και περιέγραψε το πλάνο του Οργανισμού για την ενίσχυση των φαρμακείων του με στόχο πάντοτε την καλύτερη δυνατή λειτουργία τους για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρεται το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στου Γκύζη, πίσω από τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», ένα φαρμακείο που σχεδόν έχει ταυτιστεί με τις πολύωρες αναμονές και τις ουρές. Σύμφωνα με τα σχέδια του ΕΟΠΥΥ, το νέο φαρμακείο θα βρίσκεται στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και θα είναι μεγαλύτερο. Επέκταση προγραμματίζεται και στο φαρμακείο του Οργανισμού στην Καλλιθέα καθώς και σε εκείνο της Ομόνοιας.

Σχετικα αρθρα

Βελόπουλος: Νομίζουν ότι κάποιος είναι αριστερός όταν είναι άπλυτος

admin

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τρομοκράτες και συνεργάτες του PKK τα μέλη του Ρουβίκωνα!

admin

Πόθεν έσχες Χουλιαράκη: Μόνο ένα μεταχειρισμένο Ι.Χ. και μικρή κληρονομιά σε ένα παλιό ακίνητο

admin

Κικίλιας για ΚΕΘΕΑ: Θα ελέγξουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογούμενων – Είναι 20 εκατ. επί 25 χρόνια

admin

Μητσοτάκης: Ήμουν ξεκάθαρος με τον Τραμπ για τις κόκκινες γραμμές μας

admin

Νέα «βόμβα» Τσαβούσογλου: Θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο

admin

ΚΕΔΕ: Νίκη – αυτοδυναμία της ΝΔ – O Δημήτρης Παπαστεργίου για νέος πρόεδρος

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ιδιαίτερη αναφορά στα πρωτάκια κατά τον αγιασμό σχολείου στο Γαλάτσι

admin

Γεωργιάδης: Σε δύο τρία χρόνια θα μιλάμε για μια καινούρια Θεσσαλονίκη

admin

ΚΙΝΑΛ: Δεν δικαιολογείται ο υπερβάλλον ζήλος που έδειξε η αστυνομία στην ΑΣΟΕΕ

admin

Φώφη Γεννηματά: «Όποιος θέλει να ηγηθεί του κόμματος ας το πει καθαρά, έχουμε συνέδριο το 2021, τον περιμένω»

admin

Τουρκικός Τύπος: Κοντά σε «θερμό» επεισόδιο Ελλάδα και Τουρκία λόγω Navtex

admin

Θεσσαλονίκη: Στα εγκαίνια της έκθεσης «σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου» Παυλόπουλος και Μητσοτάκης

admin

Παπαγγελόπουλος: Ο Ρασπούτιν έμεινε στην ιστορία για… κάποια φυσικά του προσόντα και για το αχαλίνωτο σεξ!

admin

Παυλόπουλος: Την ελευθερία του Τύπου πρέπει να την υπερασπιζόμαστε, διαρκώς και αδιαλείπτως

admin

Αθήνα προς πρέσβη Λιβύης: Δώσε τη συμφωνία με την Τουρκία ή απελαύνεσαι

admin

Με παγωμένα χαμόγελα ολοκληρώθηκε μετά από 1 ώρα και 30 λεπτά η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

admin

Συνταγματική αναθεώρηση: Πρεμιέρα με διαφωνίες και εκατέρωθεν βολές

admin