Image default
Πολιτική

Οι παρεμβάσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για μεταναστευτικό και οικονομία

Παρεμβάσεις στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία των αρμόδιων υπουργών της φινλανδικής εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε., πραγματοποίησαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) όπου παρουσιάστηκαν οι αντιλαϊκές -όπως τις χαρακτηρίζει η ΕΟ του ΚΚΕ- προτεραιότητες της φινλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., ο κ. Παπαδάκης εστίασε «στον αδιέξοδο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά που επιβάλλει η απαράδεκτη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας». Παράλληλα, έθεσε στις υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Φινλανδίας το ζήτημα «της απαράδεκτης κατάργησης της δευτεροβάθμιας εξέτασης ασύλου».

Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Παπαδάκης ανέφερε ότι «στη Λέσβο, αυτήν τη στιγμή η χωρητικότητα είναι για 3.000 άτομα στο hotspot και διαμένουν πάνω από 11.000. Στη Σάμο στο hotspot χωρητικότητας 700 ατόμων ζουν σχεδόν 5.000. Στα άλλα hotspots στοιβάζονται διπλάσιοι και τριπλάσιοι άνθρωποι από τη χωρητικότητα. Και αυτήν την ώρα που μιλάμε 65.000 μετακινούνται εσωτερικά στην Τουρκία και είναι αρκετά πιθανό κάποιοι από αυτούς να καταλήξουν πάλι στα ελληνικά νησιά».

«Είναι αδιέξοδος, λοιπόν, ο εγκλωβισμός με βάση την απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, που κάνει αβίωτη την κατάσταση και για τους πρόσφυγες και για τους νησιώτες στην Ελλάδα. Να κλείσουν τώρα τα απαράδεκτα hotspot, να δημιουργηθούν ανθρώπινες, αξιοπρεπείς υποδομές φιλοξενίας στις χώρες τελικού προορισμού. Θέτουμε ιδιαίτερα το ζήτημα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την κατάργηση της δευτεροβάθμιας εξέτασης ασύλου που παραβιάζει τα στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων και πρέπει άμεσα να παρθεί πίσω».

Ο κ. Νικολάου-Αλαβάνος, από την πλευρά του, συμμετείχε στον «οικονομικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του ECOFIN (Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας της Ε.Ε.) και υπουργό Οικονομίας της Φινλανδίας», αναφερόμενος την τοποθέτησή του στο «επείγον αίτημα απαγόρευσης των πλειστηριασμών των λαϊκών οικογενειών».

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε συγκεκριμένα ότι «παρά τη φιλολογία ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, η παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα και διεθνώς δείχνει το αντίθετο. Ταυτόχρονα, τα μνημόνια είναι “δέσμη μέτρων” της Ε.Ε. και ήρθαν για να μείνουν. Αυτό φαίνεται από τη συζήτηση που ανοίγει αυτή τη περίοδο για τον λεγόμενο “δημοσιονομικό χώρο”, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερο έδαφος κερδοφορίας για τους μεγάλους ομίλους.

Επανέρχονται όλα αυτά τα ζητήματα με επίκεντρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εστιάζοντας όχι στις τεράστιες οφειλές των επιχειρηματιών, αλλά στους εκατοντάδες χιλιάδες μικρο-οφειλέτες σε ολόκληρη την Ε.Ε. Τα αποτελέσματα είναι πια γνωστά: χιλιάδες απολύσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα μαζί με την έναρξη εκκαθάρισης “κόκκινων δανείων” από ιδιωτικά funds, κατασχέσεις καταθέσεων, 120.000 πλειστηριασμοί κατοικιών που ξεκινούν στην Ελλάδα σήμερα 4 Σεπτεμβρίου.

Και από αυτό το βήμα θέτουμε το αίτημα για νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας-σύνταξης από κράτος, τράπεζες και funds».

Σχετικα αρθρα

Τσακαλώτος: Ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε πόσο σημαντική συμφωνία πετύχαμε για το χρέος

admin

Ψηφίστηκε επί της Αρχής το αντικαπνιστικό νομοσχέδιο

admin

ΚΙΝΑΛ: Έκκληση της Δημαδάμα στις Ευρωπαίες σοσιαλίστριες να καταδικάσουν τον πόλεμο στη Συρία

admin

Πέτρος Τατσόπουλος: Η αδιαθεσία στον αέρα και το κρίσιμο χειρουργείο

admin

Σε Λέρο και Κάλυμνο η Κεραμέως για το «πρώτο κουδούνι» στα σχολεία

admin

Παυλόπουλος: Το Διεθνές Δίκαιο να γίνεται σεβαστό από όλους – Να επιβάλλονται κυρώσεις όταν παραβιάζεται

admin

Τσίπρας: Από αύριο η δυνατότητα εγγραφής στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δύο λεπτά

admin

Παπαγγελόπουλος για Novartis: Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Σαμαρά

admin

Μητσοτάκης: Nα έρθουν στην Αθήνα τα γλυπτά του Παρθενώνα το 2021

admin

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για το θάνατο του Α. Λιβάνη

admin

Κωνσταντοπούλου στη ΔΕΘ: Να γίνει εξεταστική για το 2015

admin

O ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας έβγαλε ανακοίνωση για τα… Εξάρχεια!

admin

Κυβέρνηση για Λέρο: Σταδιακά μπορεί να έγινε η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού

admin

Δέσμευση Τσίπρα για τη Νομική Σχολή στην Πάτρα

admin

ΔΕΘ 2019: Συμφωνία Δημιουργίας για Οικονομία και Ανάπτυξη παρουσιάζει ο Μητσοτάκης

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θέλω κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης

admin

Παναγιωτόπουλος: Σε βάθος χρόνου εκτείνεται η απώλεια στρατιωτικού υλικού στη Λέρο

admin

Κυπριακό: «Ναι» Αναστασιάδη για τριμερή άτυπη συνάντηση στο Παρίσι

admin