Image default
Πολιτική

Πλακιωτάκης: Προτεραιότητα το εθνικό έργο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο

Ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε σε ομιλία του στο Λονδίνο ότι το μεταναστευτικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκής στρατηγικής, καθώς τα ελληνικά είναι ευρωπαϊκά σύνορα

Την άμεση υλοποίηση ενός μεγάλου εθνικού έργου, που θα βοηθήσει στην καλύτερη επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου του ανατολικού Αιγαίου και θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, έχει στόχο το υπουργείο Ναυτιλίας, δρομολογώντας μέχρι τα τέλη του 2020 την υπογραφή σύμβασης για την υλοποίησή του.
Το εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΣΟΘΕ) αποτελεί, κατά τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, απόλυτη προτεραιότητα, καθώς εάν δεν υπογραφεί η σύμβασή του στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, κινδυνεύει να χαθεί ένα έργο «με μεγάλο εθνικό ρόλο». Μιλώντας στο Λονδίνο, όπου στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) Κίτακ Λιμ και την υφυπουργό Μεταφορών της Βρετανίας αρμόδια για ναυτιλιακά θέματα Νουσράτ Γκανί, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και εξοπλίζεται για να είναι σε θέση να προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορα.
Επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκής στρατηγικής, καθώς τα ελληνικά είναι ευρωπαϊκά σύνορα. «Για τη λύση ή αντιμετώπιση του ζητήματος πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δείξουν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε. Πρόσθεσε επιπλέον ότι η πολιτική ηγεσία οφείλει να «τρέξει» το συντομότερο δυνατόν το εξοπλιστικό σκέλος, ώστε να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να κατατεθεί νέα πρόταση για κονδύλια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα συνδρομής οικονομικής βοήθειας στον Frontex για την ενίσχυση με εξοπλισμό και προσωπικό των λιμεναρχείων.
Το Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει πλήρης εικόνα του Αιγαίου, σε πραγματικό χρόνο, τόσο στο επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Ναυτιλίας όσο και στο ΓΕΕΘΑ, για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων. «Κάθε λιμεναρχείο θα έχει σε real time την εικόνα για το τι συμβαίνει στην θαλάσσια περιοχή. Θα μπορούν να γίνονται οι έλεγχοι, ο εντοπισμός και η αξιοποίηση των επιχειρησιακών μέσων με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», εξήγησε.
Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει (2012-’14) κονδύλια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο, η δρομολόγηση του οποίου καθυστέρησε την επόμενη περίοδο. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την άμεση υλοποίησή του και στόχος του υπουργείου είναι η υπογραφή της σύμβασης στα τέλη του 2020, ενώ η ολοκλήρωση και λειτουργία του αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2022.
Η παρακολούθηση του θαλάσσιου χώρου θα γίνει εφικτή με την τοποθέτηση, σε στρατιωτικά φυλασσόμενους χώρους, στύλων πάνω στους οποίους θα τοποθετηθούν ραντάρ, κάμερες και θερμικές κάμερες, που θα συνδέονται με οπτικές ίνες με συστήματα πληροφορικής ώστε να δίνεται η συνολική εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα και το αρχηγείο του στόλου.

Σχετικα αρθρα

Στενότερη ναυτιλιακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ

admin

Γιατί επιμένει ο Ερντογάν σε υψηλούς τόνους -Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Die Welt

admin

Προανακριτική – Παπαγγελόπουλος: Αποχώρησα από την επιτροπή για να μην νομιμοποιήσω την πολιτική δίωξη

admin

Κυριάκος, Μαρέβα και παιδιά από την «Κιβωτό του Κόσμου» στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Μαξίμου

admin

Η επιμονή του BBC για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και οι μη απαντήσεις Θεοχάρη

admin

Πέτσας: Αυτές είναι οι επιστολές στον ΟΗΕ για την άκυρη και κακόπιστη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

admin

Διαψεύδει η Αθήνα τεχνικές συνομιλίες με την Άγκυρα – Τι απαντά σε Στόλτενμπεργκ

admin

Σαρλ Μισέλ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία

admin

Γεννηματά για trafficking: Να βγάλουμε στο «φως» όλους όσοι σήμερα ζουν στο σκοτάδι

admin

Κουμουτσάκος: Σε μέθη μεγαλείου η Τουρκία

admin

Δένδιας: «Υπόδειγμα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου η συμφωνία με την Αίγυπτο»

admin

Η Δόμνα, η Θεανώ και ο Coelho

admin

Πέτσας: Μετά τις επιχειρήσεις θα μειώσουμε τους φόρους και για τα φυσικά πρόσωπα

admin

Ποιοι είναι οι τρεις νέοι υφυπουργοί της κυβέρνησης

admin

Κυβέρνηση: Η επιχείρηση των 90 ημερών για να αλλάξει η διεθνής εικόνα της χώρας

admin

Μηταράκης: Μικρότερες από σήμερα οι δομές στα νησιά

admin

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

admin

Η ανεξιχνίαστη μέχρι και σήμερα δολοφονία του μακροβιότερου βασιλιά της χώρας

admin