Image default
Τράπεζες

Τι ψάχνουν θεσμικοί και επενδυτικά κεφάλαια στα roadshows των ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο

Οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, μετά και την καταψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της πρότασης του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ζήτησε από τους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν το σχέδιο για διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, λειτουργούν ως μαγνήτης στη βρετανική πρωτεύουσα για τους fund managers.

Έτσι η συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών και των επενδυτικών κεφαλαίων, όπως των Amundi, Barings, BlackRock και Citadel, που συμμετείχαν στα roadshows των ελληνικών τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο Λονδίνο, ήταν υψηλή… και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.

Μία μόλις μέρα μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι επικεφαλής των οικονομικών διευθύνσεων και του τμήματος IR ετοίμασαν τις βαλίτσες τους για τη βρετανική πρωτεύουσα που χτυπά «δυνατά» μετά την απόρριψη της πρότασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. 

Το εναρκτήριο λάκτισμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δόθηκε με το Χρηματοοικονομικό Συνέδριο της Goldman Sachs για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο οποίο συμμετείχε η Alpha Bank, ενώ την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το Ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο Διεθνών Αναδυόμενων Αγορών της HSBC το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα με τη συμμετοχή της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας.

Με τη συμμετοχή της Alpha Bank, το ενδιαφέρον για την οποία είναι αυξημένο ενόψει της ανακοίνωσης του επιχειρησιακού πλάνου της νέας διοίκησης έως τα τέλη του έτους, ολοκληρώνεται επίσης σήμερα και το roadshow της Citigroup για τις Διεθνείς Αναδυόμενες Αγορές, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Η αμερικανική τράπεζα μία μέρα πριν είχε επιβεβαιώσει την «ουδέτερη» στάση της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, διατηρώντας τις τιμές στόχους που είχε δώσει στην έκθεσή της στις αρχές Αυγούστου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, η Citi χαρακτήρισε ισχυρά τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, χαιρετίζοντας παράλληλα τη συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και τη βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

To ενδιαφέρον των επενδυτών στο Λονδίνο μονοπώλησε η στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), ενόψει και της προοπτικής δημιουργίας του Asset Protection Scheme (APS) που έχει δρομολογηθεί και στο οποίο αναμένεται να μεταφερθούν κόκκινα δάνεια ίσως και άνω των 20 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν επίσης οι προοπτικές ενίσχυσης των οργανικών εσόδων του τραπεζικού κλάδου με δεδομένη τη βελτίωση της ρευστότητας, που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μετά την κυβερνητική πρωτοβουλία για την πλήρη άρση των capital controls.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση των καταθέσεων στο τέλος του α΄ εξαμήνου κατά 7,8% στα 168,4 δις σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, συνέβαλε στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, απελευθερώνοντας δυνάμεις για μια πιο επιθετική πιστωτική επέκταση και αύξηση των επιτοκιακών εσόδων.

Το υψηλό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τις ελληνικές τράπεζες θα λειτουργήσει θετικά σε ό,τι αφορά την συμμετοχή στο ετήσιο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το οποίο διεξάγεται 18-19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

Έως το τέλος του μήνα η βρετανική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει άλλο ένα roadshow, από τα μεγαλύτερα του τραπεζικού κλάδου, αυτό της Bank of America Merrill Lynch στις 24-26 Σεπτεμβρίου.

Σχετικα αρθρα

Επίσκεψη Πρεμ Γουάτσα με… γεμάτη ατζέντα

admin

Τράπεζες: Ευκολότερη η άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων

admin

Τσακαλώτος: Να αποσύρει η κυβέρνηση της προκλητική διάταξη για τους τραπεζίτες

admin

Saunders (ΒοΕ): Πιθανή μείωση επιτοκίων εάν επιμείνει η αβεβαιότητα του Brexit

admin

Overweight για τις τράπεζες η JP Morgan

admin

Μ. Σάλλας: Δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε για τα κόκκινα δάνεια

admin

Πόσο κόστισε το lockdown σε Οικονομία και τράπεζες

admin

Ολοκληρώθηκε η λειτουργική συγχώνευση Eurobank Bulgaria-Piraeus Bank Bulgaria

admin

Το κρας τεστ της HSBC στο σχέδιο Ηρακλής

admin

Pantelakis: Η επόμενη μέρα για τις τράπεζες

admin

Οι τράπεζες, ο ελέφαντας στο δωμάτιο και η έκκληση Αδ. Γεωργιάδη

admin

Ποιες υποχρεώσεις ενημέρωσης καταναλωτών έχουν οι τράπεζες

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Ποινική ασυλία στα τραπεζικά στελέχη που αναδιαρθρώνουν δάνεια

admin

Eurobank FPS: Βλέπει αγορά 50 δισ. για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

UBS: «Τσεκούρι» 500 θέσεων εργασίας στη μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής

admin

Καραμούζης: Λύση για τις τράπεζες η ισχυρή κερδοφορία

admin

Χαντζηνικολάου: Αναλαμβάνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη

admin

Eurobank: Πώς εξηγούνται τα «σκαμπανεβάσματα» στο οικονομικό κλίμα

admin