Image default
Ευρώπη

Αντί της «δογματικής» ΕΕ, η Ελβετία μπορεί να απευθυνθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για συνεργασία στην έρευνα

Η Ελβετία είναι απίθανο να καταλήξει φέτος σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με μια συνθήκη εταιρικής σχέσης η οποία παραμένει στον πάγο, ανέφερε ο υπουργός οικονομίας της χώρας, επεκτείνοντας το αδιέξοδο που έχει ήδη βλάψει τους διμερείς δεσμούς και έχει διαλύσει τη διασυνοριακή εμπορία μετοχών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker προέτρεψε τη Βέρνη να ολοκληρώσει τη συμφωνία προτού τελειώσει η θητεία του στις 31 Οκτωβρίου, οπότε και πρόκειται να τον αντικαταστήσει η Γερμανίδα πολιτικός Ursula von der Leyen.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει επίσης δηλώσει ότι θα ήθελε να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τότε, εφόσον αποσαφηνιστούν τρία τελικά σημεία.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας Guy Parmelin δήλωσε στην εφημερίδα SonntagsZeitung ότι ήταν απαισιόδοξος, δεδομένου ότι εκπρόσωποι του ελβετικού εργατικού δυναμικού και εργοδότες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος το οποίο η Ελβετία θα μπορούσε να αξιοποιήσει στις συνομιλίες.

«Θέλουμε μια καλή λύση που να μπορεί να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, και αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Parmelin, μέλος του δεξιού και ευρωσκεπτικιστικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε φέτος. Η ημερήσια διάταξή μας και αυτή της ΕΕ επιτρέπουν ένα συμπέρασμα μόλις το επόμενο έτος κατά το νωρίτερο», ανέφερε, επικαλούμενος τις ελβετικές εκλογές τον Οκτώβριο, τη δημιουργία μιας νέας ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ένα ελβετικό δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές έτος σχετικά με την κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες εμπόδισαν τους επενδυτές με έδρα την ΕΕ από το να προβούν σε συναλλαγές με ελβετικά χρηματιστήρια από την 1η Ιουλίου, καθώς η κατάσταση σε σχέση με την συνθήκη κλιμακώθηκε, σύμφωνα με την οποία συνθήκη η Ελβετία που δεν είναι μέλος της ΕΕ θα υιοθετούσε κανονικά τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Στη Βέρνη, η αντίσταση στη συνθήκη – διαπραγματεύσιμη επί 4.5 χρόνια και το κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της Ελβετίας – περιλαμβάνει την φιλοευρωπαϊκή κεντροαριστερά και την αντιευρωπαϊκή ακροδεξιά, καθώς και οι δύο θεωρούν ότι το σύμφωνο την ελβετική κυριαρχία.

Η αποτυχία της σύναψης συμφωνίας με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, σημαίνει ότι η Ελβετία δεν αποκτά νέα πρόσβαση στην ενιαία αγορά, το σημαντικό σημείο εξαγωγής της. Οι εταίροι έχουν 120 διμερείς οικονομικές συμφωνίες οι οποίες θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά θα διαβρωθούν με την πάροδο του χρόνου, όταν δεν ενημερώνονται. Η ερευνητική συνεργασία θα μπορούσε επίσης να σταματήσει.

«Νομίζω ότι η ΕΕ θα αποδυναμωθεί αν δεν συνεργαστεί πλέον με την Ελβετία για την έρευνα», ανέφερε ο Parmelin.

«Στη συνέχεια θα αναγκαστούμε να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις, ίσως μαζί με τη Βρετανία, εάν η ΕΕ παραμείνει δογματική».

Ο κ. Parmelin διέψευσε έκθεση των ελβετικών ΜΜΕ ότι θα ζητήσει από τη Βρετανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), η οποία συγκροτεί την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Είπε ότι σε ορισμένους ελβετούς πολιτικούς άρεσε η ιδέα, αλλά το ελβετικό υπουργικό συμβούλιο δεν το είχε συζητήσει.

«Δεν άκουσα ότι αυτό απαιτείται από τη Βρετανία. Αν θέλουν οι Βρετανοί, θα το αναθεωρήσουμε, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν επικίνδυνο», είπε.

«Δεδομένου του μεγέθους της, η Βρετανία θα κυριαρχεί στην υπόλοιπη ΕΖΕΣ».

Σχετικα αρθρα

Στα Γρεβενά το ευρωπαϊκό ρεκόρ παραγωγής θερμικής ισχύος ανά κάτοικο

admin

Brexit: Θετική η συμβουλή του Γεν. Εισαγγελέα για τον μηχανισμό που αντικαθιστά το backstop

admin

Η Ελβετία δεσμεύεται για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050

admin

Η πειραματική πολιτική στη Φινλανδία

admin

690 εκατομμύρια κάθε χρόνο χάνει η Ελλάδα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

admin

Το χρηματοδοτικό στοίχημα για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

admin

Πρωτοβουλία Κουντουρά στο ευρωκοινοβούλιο για τη βία κατά των γυναικών

admin

Ρωσοσερβικοί εναγκαλισμοί: Ο Μεντβέντεφ στο Βελιγράδι

admin

Η ώρα της κάλπης για τους μηχανικούς

admin

Πιο κοντά στο σενάριο των πρόωρων εκλογών η Βρετανία

admin

Το δίλημμα Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ μετά την επίθεση στην Aramco

admin

Έρευνα: αυξάνεται ο αριθμός των διεθνών φοιτητών στην ΕΕ – χαμηλά κίνητρα για παραμονή στην Ελλάδα

admin

ΑΘΗΝΑ – Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα εθνική στρατηγική κατά της τρομοκρατίας και της βίας

admin

Διαρροή: Η Επιτροπή εξετάζει την απαγόρευση αναγνώρισης προσώπου σε «λευκή βίβλο» για την Τεχνητή Νοημοσύνη

admin

Στους φιναλίστ τα Χανιά για τo βραβείo Προσβάσιμης Πόλης 2020

admin

Δυσαρέσκεια υπαλλήλων της ΕΚΤ για τον κλειστό κύκλο συμβούλων του Ντράγκι

admin

Καθυστερήσεις μηνών στο Nord Stream παραδέχτηκε ο Πούτιν

admin

Τι σπουδές πρέπει να έχουν κάνει οι μελλοντικοί ηγέτες;

admin