Image default
Ευρώπη

Αντί της «δογματικής» ΕΕ, η Ελβετία μπορεί να απευθυνθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για συνεργασία στην έρευνα

Η Ελβετία είναι απίθανο να καταλήξει φέτος σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με μια συνθήκη εταιρικής σχέσης η οποία παραμένει στον πάγο, ανέφερε ο υπουργός οικονομίας της χώρας, επεκτείνοντας το αδιέξοδο που έχει ήδη βλάψει τους διμερείς δεσμούς και έχει διαλύσει τη διασυνοριακή εμπορία μετοχών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker προέτρεψε τη Βέρνη να ολοκληρώσει τη συμφωνία προτού τελειώσει η θητεία του στις 31 Οκτωβρίου, οπότε και πρόκειται να τον αντικαταστήσει η Γερμανίδα πολιτικός Ursula von der Leyen.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει επίσης δηλώσει ότι θα ήθελε να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τότε, εφόσον αποσαφηνιστούν τρία τελικά σημεία.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας Guy Parmelin δήλωσε στην εφημερίδα SonntagsZeitung ότι ήταν απαισιόδοξος, δεδομένου ότι εκπρόσωποι του ελβετικού εργατικού δυναμικού και εργοδότες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος το οποίο η Ελβετία θα μπορούσε να αξιοποιήσει στις συνομιλίες.

«Θέλουμε μια καλή λύση που να μπορεί να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, και αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Parmelin, μέλος του δεξιού και ευρωσκεπτικιστικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε φέτος. Η ημερήσια διάταξή μας και αυτή της ΕΕ επιτρέπουν ένα συμπέρασμα μόλις το επόμενο έτος κατά το νωρίτερο», ανέφερε, επικαλούμενος τις ελβετικές εκλογές τον Οκτώβριο, τη δημιουργία μιας νέας ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ένα ελβετικό δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές έτος σχετικά με την κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες εμπόδισαν τους επενδυτές με έδρα την ΕΕ από το να προβούν σε συναλλαγές με ελβετικά χρηματιστήρια από την 1η Ιουλίου, καθώς η κατάσταση σε σχέση με την συνθήκη κλιμακώθηκε, σύμφωνα με την οποία συνθήκη η Ελβετία που δεν είναι μέλος της ΕΕ θα υιοθετούσε κανονικά τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Στη Βέρνη, η αντίσταση στη συνθήκη – διαπραγματεύσιμη επί 4.5 χρόνια και το κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της Ελβετίας – περιλαμβάνει την φιλοευρωπαϊκή κεντροαριστερά και την αντιευρωπαϊκή ακροδεξιά, καθώς και οι δύο θεωρούν ότι το σύμφωνο την ελβετική κυριαρχία.

Η αποτυχία της σύναψης συμφωνίας με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, σημαίνει ότι η Ελβετία δεν αποκτά νέα πρόσβαση στην ενιαία αγορά, το σημαντικό σημείο εξαγωγής της. Οι εταίροι έχουν 120 διμερείς οικονομικές συμφωνίες οι οποίες θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά θα διαβρωθούν με την πάροδο του χρόνου, όταν δεν ενημερώνονται. Η ερευνητική συνεργασία θα μπορούσε επίσης να σταματήσει.

«Νομίζω ότι η ΕΕ θα αποδυναμωθεί αν δεν συνεργαστεί πλέον με την Ελβετία για την έρευνα», ανέφερε ο Parmelin.

«Στη συνέχεια θα αναγκαστούμε να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις, ίσως μαζί με τη Βρετανία, εάν η ΕΕ παραμείνει δογματική».

Ο κ. Parmelin διέψευσε έκθεση των ελβετικών ΜΜΕ ότι θα ζητήσει από τη Βρετανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), η οποία συγκροτεί την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Είπε ότι σε ορισμένους ελβετούς πολιτικούς άρεσε η ιδέα, αλλά το ελβετικό υπουργικό συμβούλιο δεν το είχε συζητήσει.

«Δεν άκουσα ότι αυτό απαιτείται από τη Βρετανία. Αν θέλουν οι Βρετανοί, θα το αναθεωρήσουμε, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν επικίνδυνο», είπε.

«Δεδομένου του μεγέθους της, η Βρετανία θα κυριαρχεί στην υπόλοιπη ΕΖΕΣ».

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν για Brexit: Παραμένει ενιαία η θέση της Ε.Ε.

admin

Frontex: Μειωμένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι οι μεταναστευτικές ροές στο επτάμηνο

admin

Η Κομισιόν καλεί τη Βρετανία να καταθέσει νέες προτάσεις για το Brexit το ταχύτερο δυνατό

admin

Οι πόροι του rescEU προς στήριξη της Ελλάδας

admin

Μέρκελ: H καγκελάριος των προσφύγων, η καγκελάριος του Κλίματος

admin

Τζόνσον: Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31/10 κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες

admin

Κομισιόν: Η φον ντερ Λάιεν ψάχνει γυναίκες και λύση στο μυστήριο της Ιταλίας

admin

iSAGE: συστήματα εκτροφής και προσαρμοστική ικανότητα των ζώων έναντι της κλιματικής αλλαγής

admin

4 ταινίες με στήριξη από ΕΕ – πρόγραμμα MEDIA διεκδικούν το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας

admin

Handelsblatt: Ο Πειραιάς θα εκτοπίσει το Αμβούργο και τη Βρέμη από την τρίτη θέση στην Ευρώπη

admin

4.7 εκατ. ευρώ για τη δημοκρατική συμμετοχή και την αδελφοποίηση πόλεων

admin

Brexit: Διπλή ήττα για τον Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων

admin

Toyota και Suzuki ενώνουν δυνάμεις – μετοχική συνεργασία λόγω τεχνολογικών προκλήσεων

admin

3 εκατ. ευρώ για τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια

admin

3.7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της σχέσης των πολιτών με την ΕΕ

admin

Πέρασε από το ευρωκοινοβούλιο η υποψηφιότητα Λαγκάρντ για την ΕΚΤ

admin

Το Βερολίνο θέλει τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο 1% του ΑΕΠ

admin

Υπολογισμός απορρόφησης CO2 από τις δενδρώδεις καλλιέργειες, μέσω του έργου LIFE ClimaTree

admin