Image default
Πολιτική

Βουλή: Ο Άγγελος Μπίνης στην Αρχή Διαφάνειας χωρίς αρνητική ψήφο

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν το αξιόλογο βιογραφικό και την διεθνή εμπειρία του Αγγελου Μπίνη, αλλά ψήφισαν «παρών» γιατί διαφωνούν με την διαδικασία – Υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία

Με τη θετική γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και χωρίς καμία αρνητική ψήφο εγκρίθηκε, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διορισμός του προταθέντος από το υπουργικό συμβούλιο Άγγελου Μπίνη για τη θέση του διοικητή της νέας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών», διευκρινίζοντας ότι η ψήφος τους δεν έχει σχέση με το πρόσωπο του κ. Μπίνη αλλά με τη διαδικασία, και αναγνωρίζοντας ότι έχει ένα εξαιρετικά αξιόλογο βιογραφικό αλλά και διεθνή εμπειρία στο τομέα της αντιμετώπισης και καταπολέμησης της διαφθοράς.
«Στόχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς με δράσεις ενίσχυσης της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς», ανέφερε ο κ. Μπίνης, αναπτύσσοντας στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών τις προτεραιότητες της ανεξάρτητης Αρχής. Όπως σημείωσε, «νούμερο ένας στόχος, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η ενίσχυση του μηχανισμού λογοδοσίας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών.

Παράλληλα, απέρριψε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι από τη στιγμή που η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη: «Δεν υπάγεται στον πρωθυπουργό η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αλλά στους Έλληνες πολίτες, με την Επιτροπή Θεσμών να αποφασίζει μετά από εισήγηση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτό είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά και είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η χώρα μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ουραγός στα φαινόμενα διαφθοράς, τόνισε πως «πρέπει να χτυπήσουμε τις γενεσιουργές αιτίες και όχι τα συμπτώματα». «Οι αιτίες είναι πολλές για τη διαφθορά στη χώρα μας» είπε, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την έλλειψη πολιτικής βούλησης, την απουσία προγραμματισμού ελεγκτικών προτύπων, τις αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών, τους επιθεωρητές που δεν έχουν πάει ποτέ σε ένα σεμινάριο, την υπολειτουργία υπηρεσιών και την αποτυχία διαχείρισης καταγγελιών.
«Ένας θεσμικός επενδυτής που θέλει να έρθει και να επενδύσει στην Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να ψάξει τα πρωτογενή δεδομένα. Κοιτάει τους δείκτες διαφθοράς. Σε ένα σεμινάριο στο Περού για τη διαφθορά, στο οποίο συμμετείχα, μου είχε πει: “Τι ξέρετε εσείς στην Ελλάδα για τη διαφθορά;” Και του απάντησα πως «αν δεν ξέρει ο Έλληνας για το τι είναι διαφθορά, θα σας πει ο Φινλανδός που ενδεχομένως δεν την έχει αντιμετωπίσει;”», επισήμανε ο κ. Μπίνης και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες δεν υστερούν σε τίποτα από άλλους ξένους συναδέλφους τους. Πρέπει να μαζευτούμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί υπερβαίνοντας τις κομματικές αρχές. Με ομαδική δουλειά θα καταφέρουμε να πείσουμε τους πολίτες για την αξιοπιστία των θεσμών. Και σε αυτόν τον εθνικό στόχο δεν περισσεύει κανείς. Αλλιώς θα ασχολούμαστε με τα ψηλά και θα αφήνουμε τα μεγάλα».
«Πεποίθησή μου είναι ότι μπορεί να γίνει κάτι ωραίο και σπουδαίο για την Ελλάδα. Μπορεί και να έσφαλα, θα το δούμε αυτό στη πράξη», κατέληξε ο νέος διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικα αρθρα

Μετακλητοί: Κόστισαν 120 εκατ. στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ – Δείτε έγγραφα

admin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Προτεραιότητά μας η άμεση ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΑ

admin

Κεραμέως για βάσεις 2019: Καθοδική τάση, με εξαίρεση τις οικονομικές σχολές

admin

Μπογδάνος: Δεν υπάρχουν όπλα με ιδεολογική ασυλία

admin

Συνομιλία Αναστασιάδη – Ακιντζί ύστερα από σχεδόν δυο μήνες

admin

Τι απαντά ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για το πόθεν έσχες και τα «125 ακίνητα»

admin

Κυβέρνηση: Μάχη σε τρία μέτωπα με στόχο την ανάπτυξη

admin

ΔΕΘ 2019: Το πρόγραμμα επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα

admin

Μητσοτάκης: Θα επιβληθούν κυρώσεις για Συρία και Κύπρο στον Ερντογάν

admin

Το δείπνο Πομπέο με λαχανοντολμάδες και ψάρι

admin

Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στα ζητήματα πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη

admin

Παππάς: Δημιουργούμε τη μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη

admin

Βαρεμένος: Ο Χρυσοχοΐδης δίνει εξετάσεις στους ακροδεξιούς της ΝΔ

admin

Στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ την Παρασκευή ο Μητσοτάκης

admin

Συνάντηση Σταϊκούρα με την επίτροπο Ανταγωνισμού της Κομισιόν

admin

Πομπέο για Τουρκία και κυπριακή ΑΟΖ: Η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται

admin

Αναχώρησε από την Ελλάδα ο Κινέζος πρόεδρος

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ιδιαίτερη αναφορά στα πρωτάκια κατά τον αγιασμό σχολείου στο Γαλάτσι

admin