Image default
Επιχειρήσεις

Γιατί αποχώρησε η Ideal από την αγορά του Ισραήλ

«Πέρυσι προχωρήσαμε σε μια επανεστίαση των δραστηριοτήτων μας και των προοπτικών τους, προσπαθώντας να αξιολογήσουμε σε ποιους τομείς είμαστε περισσότερο και σε ποιους άλλους λιγότερο δυνατοί. Έτσι αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από την αγορά του Ισραήλ στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας. Φέτος, βαδίζουμε πάνω στις περυσινές μας αποφάσεις».

Αυτά δήλωσε, στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, η διοίκηση της Ideal, συμπληρώνοντας πως οι φετινές οικονομικές επιδόσεις του ομίλου δεν αναμένεται να διαφέρουν ουσιωδώς από τις αντίστοιχες περυσινές, αν δεν συμπεριληφθούν στις τελευταίες η έκτακτη αρνητική επίδραση από τη διακοπή της δραστηριότητας στο Ισραήλ (καθαρή ζημία για το 2018, 2,047 εκατ. ευρώ και χωρίς την έκτακτη προαναφερόμενη επίπτωση, καθαρά κέρδη 389 χιλ. ευρώ. Στις 31/12/2018, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της είχε διαμορφωθεί στα 13,67 εκατ. ευρώ).

Η Ideal σήμερα δραστηριοποιείται σε τρεις κυρίως τομείς:

α) Στις υπηρεσίες ψηφιακής ασφάλειας (cyber security, πάνω από το 50% του συνολικού κύκλου εργασιών της, όντας ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην Ελλάδα), μια αγορά που στη χώρα μας είναι μικρή αλλά στο εξωτερικό υπολογίζεται γύρω στα 100-120 δισ. ευρώ.

β) Στις ηλεκτρικές συσκευές (είχε προ ετών εξαγοράσει το σχετικό τμήμα του ομίλου Fourlis), όπου μεταξύ άλλων έχει λανσάρει και το brand name «Ideal» στις λευκές ηλεκτρικές συσκευές.

γ) Στις πωλήσεις ειδών πληροφορικής, δραστηριότητα που έχει σημειώσει μεγάλη μείωση από το 2015, όταν η Toshiba αποφάσισε να αποχωρήσει από την αγορά των προσωπικών υπολογιστών (PC).

«Το 2009, από τα 70 εκατ. ευρώ πωλήσεων της Ideal, περίπου τα 60 εκατ. ευρώ προέρχονταν από την Toshiba. Εμείς, παρά την τεράστια αυτή απώλεια και παρά τη γενικότερη περίοδο της κρίσης, καταφέραμε να επιβιώσουμε έχοντας μια νοικοκυρεμένη εταιρεία με ισχυρή ρευστότητα. Μας ενδιαφέρει βέβαια η ανάπτυξη και σε κάθε μία από τις δραστηριότητές μας υπάρχουν -κάτω βέβαια από προϋποθέσεις- δυνατότητες γι’ αυτό. Από την άλλη πλευρά, προτεραιότητά μας είναι αυτή η αύξηση των εργασιών να συνοδεύεται από κέρδη. Είμαστε και θα παραμείνουμε μια συμμαζεμένη εταιρεία», σημείωσαν κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της εισηγμένης.

Επίσης, η διοίκηση απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

α) Στον μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και στα σημαντικά διαθέσιμα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ που διέθετε η εισηγμένη στις 31/12/2018.

β) Στην πολιτική της να περνά στα ετήσια έξοδα (και όχι στο άυλο πάγιο ενεργητικό) το μεγαλύτερο τμήμα των επενδύσεών της.

Σχετικα αρθρα

Trastor: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως €72,6 εκατ.

admin

Διακοπή υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή λόγω έργων

admin

MLS: Ολοκληρώθηκε η διάθεση των κεφαλαίων από το εταιρικό ομόλογο

admin

Αυξημένα έσοδα και μειωμένα κέρδη στην Aegean το 9μηνο

admin

Με ίδια κεφάλαια 4,2 δισ. ευρώ η νέα Eurobank

admin

«Καλύτερη αλυσίδα καφέ στη Νότια Ευρώπη» η Coffee Island

admin

Στηρίζει το θεσμό της αποταμίευσης η Alphatrust

admin

Creta Farms: Εμπόδια πριν την τελική ευθεία για το σχέδιο εξυγίανσης

admin

Νέες επενδύσεις 20 εκατ. από Telecom Italia στην Ελλάδα

admin

Ο Καλογρίτσας και η «αφαίμαξη» 14,5 εκατ. από Τοξότη και ΜΙΚΗ ΑΕ.

admin

Στην Αθήνα το CEO Advisory Board του ομίλου Ergo

admin

Prodea: Αγορά δύο εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα έναντι €10 εκατ.

admin

Πειραιώς: Ντεμπούτο για τη νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων

admin

Πρόγραμμα Stock Option σε στελέχη ανακοίνωσε η Profile

admin

Creta Farms: Στο 12,17% το ποσοστό της ΕΤΕ

admin

Δυο τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ από την Πειραιώς

admin

Σταθερά τα οικονομικά μεγέθη Lavipharm το α’ εξάμηνο

admin

Εμπορική συνεργασία της Vodafone με την startup Linked Business

admin