Image default
Ευρώπη

Η Ελβετία δεσμεύεται για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη (28 Αυγούστου) ότι θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε καθαρό μηδενικό επίπεδο μέχρι το 2050, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές.

Η Ελβετία, γνωστή για την ουδετερότητά της σε πολιτικά θέματα, θα επιταχύνει το υπάρχον στόχο της κατά 70-85%, σύμφωνα με αξιωματούχους της Βέρνης. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα θα απορροφήσει όλες τις εκπομπές που απελευθερώνει είτε με φυσικά είτε με τεχνολογικά μέσα.

Η κυβέρνηση αναφέρθηκε σε «νέα επιστημονικά ευρήματα», σε σχέση με μια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του 2018, ως αιτιολογία της απόφασής της.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2016, οι χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε αυτόν τον αιώνα έως 2 βαθμούς Κελσίου κατά το μέγιστο και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν την τιμή σε 1,5 βαθμούς. Ο νέος στόχος της Ελβετίας είναι να συμβάλει στον τελευταίο στόχο.

«Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές αλλαγές στα οικοσυστήματα και ένα καθαρό μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να επιτευχθεί σημαντικά νωρίτερα», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.

Μια πλήρης στρατηγική θα δημοσιευθεί μέχρι τα τέλη του 2020.

Η χώρα εξασφαλίζει περίπου το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της από υδροηλεκτρική ενέργεια, το 33% από πυρηνικά και το υπόλοιπο από ορυκτά καύσιμα. Στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 63%.

Η δέσμευση για ουδετερότητα στον άνθρακα θα μπορούσε να αναγκάσει την Ελβετία να αντιστρέψει τη στάση της όσον αφορά την αντικατάσταση του ταχέως γηράσκοντος στόλου της από αντιδραστήρες, κάτι που επιβεβαιώθηκε με δημοψήφισμα το 2017. Πολλοί πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου λειτουργίας τους.

Το 2018, η Ελβετική Υπηρεσία Περιβάλλοντος προειδοποίησε ότι η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου στην περιοχή των Άλπεων ενισχύεται δυσανάλογα από τα αεροπορικά ταξίδια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 10% των εκπομπών της Ελβετίας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι μόνο μεταξύ 2% και 3%. Το εγχώριο σύστημα εμπορίας άνθρακα της Ελβετίας περιλαμβάνει τις εκπομπές αεροπορίας με τον ίδιο τρόπο που κάνει το σύστημα σε όλη την ΕΕ, αλλά όπου και τα δύο συνδέονται.

[Επιμέλεια: Zoran Radosavljevic]

Σχετικα αρθρα

Συνεχίζεται ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Βρετανία

admin

Περίπου 120.000 περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο στην Ευρώπη – Βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες

admin

Παρέμβαση Ασημακοπούλου στον Μπορέλ για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

admin

Γερμανία: Η Κάτω Σαξονία θετική για την υποδοχή ανήλικων μεταναστών από την Ελλάδα

admin

Brexit: Ο Τζόνσον επιμένει ότι η Βρετανία μπορεί να τα βγάλει πέρα και χωρίς συμφωνία, αλλά δεν λέει πώς

admin

Covid-19: Προσφέρει 150 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά ιατρικών ειδών η Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Δένδιας – Το «καρφί» του Χριστοδουλίδη για κυρώσεις

admin

5G: Η Γαλλία δεν απαγορεύει την Huawei, αλλά βάζει ημερομηνία λήξης

admin

Το μήνυμα Λεμέρ στη Huawei για επενδύσεις στη Γαλλία

admin

SOTEU – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Νέος στόχος 55% μείωσης εκπομπών για την ΕΕ – Πιο φιλόδοξα έργα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

admin

Τσίπρας: Θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ οι κυρώσεις στην Τουρκία και η ενταξιακή προοπτική των Δ. Βαλκανίων

admin

Τί ζητά ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης από τον ΓΓ του ΟΗΕ – τί λέει για Ελλάδα – Τουρκία – ΑΟΖ κλπ

admin

Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η Ιβέτ Λαντί, μορφή της γαλλικής Αντίστασης

admin

ΦΠΑ οικοδομή: Η Κομισιόν λέει «όχι» στην αναστολή – Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

admin

Παραμένει το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής

admin

FT: Ο Τζόνσον σχεδιάζει να παρακάμψει μέρη της συμφωνίας για το Brexit

admin

Ούζο, φέτα και άλλα ελληνικά προϊόντα προστατεύουν την επωνυμία τους από τη συμφωνία ΕΕ – Κίνας

admin

Προστασία των αξιών της ΕΕ: Πρόταση για δεσμευτικό και αποτελεσματικό μηχανισμό

admin