Image default
Επιχειρήσεις

Πώς θα επιλεγεί το μοντέλο διάθεσης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής

Λίγο πίσω πάει η έναρξη της διαδικασίας πώλησης/διάθεσης τουλάχιστον του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική, παρά το σφικτό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που έχει ζητήσει η DG Comp.

Εντός των επόμενων εβδομάδων (σ.σ. το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο) θα ξεκινήσει από τις Goldman Sachs και Morgan Stanley, που ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Εθνικής, η διαδικασία οριστικοποίησης των αρχικά ενδιαφερόμενων για την απόκτηση του 80%.

Θα ακολουθήσει αξιολόγηση της ποσότητας και ποιότητας των ενδιαφερομένων, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί αν η Εθνική προχωρήσει σε διαγωνισμό πώλησης του 80% ή σε IPO, όπως αυτό που έκανε το ΤΧΣ στη Eurobank, το 2014, με τη διαφορά ότι στην προκείμενη περίπτωση θα διατεθούν υφιστάμενες μετοχές.

Η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, ώστε τον Δεκέμβριο η τράπεζα να είναι σε θέση να παρουσιάσει στην DG Comp το οριστικό σχέδιο πώλησης/διάθεσης τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Προς το παρόν, αρχικό ενδιαφέρον υπάρχει από τουλάχιστον δύο private equity funds, κοινοπραξίες, που έχουν ως κορμό αντασφαλιστικούς ομίλους καθώς και τη Fosun, που επιστρέφει μετά από μία σχεδόν τριετία στη διεκδίκηση της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής.

Στον αντίποδα, το ενδιαφέρον από στρατηγικούς αγοραστές (σ.σ. ασφαλιστικούς ομίλους) παραμένει περιορισμένο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προς το παρόν μόνο ένας ευρωπαϊκός ασφαλιστικός όμιλος έχει, μέσω συμβούλου, προσεγγίσει τις Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Θεωρητικά, η Εθνική θα πρέπει, με βάση τον «οδικό» χάρτη, που ενέκρινε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), να έχει λάβει ως την 31η Δεκεμβρίου δεσμευτικές προσφορές και ως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 να έχει υπογράψει σύμβαση αγοραπωλησίας για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Στελέχη του ομίλου επισημαίνουν ότι σημαντικότερο από το χρονοδιάγραμμα αποτελεί η διασφάλιση μιας επιτυχούς διαγωνιστικής διαδικασίας, δεδομένου αφενός των δύο άκαρπων προηγούμενων προσπαθειών και αφετέρου της συστημικής θέσης που έχει η Εθνική Ασφαλιστική στην εγχώρια αγορά.

«Αν ο όμιλος παρουσιάσει στην DG Comp ένα αξιόπιστο πλάνο διάθεσης του 80%, είναι πιθανόν η Διεύθυνση Ανταγωνισμού να δώσει την αναγκαία παράταση, σε σχέση με τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Έχασε το 65% της τιμής του στο τέλος του Α’ τριμήνου

admin

ElvalHalcor: Στις 25/5 η ΓΣ για διανομή μερίσματος και έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου

admin

Ζημιές 1,1 εκατ. ευρώ για την Φουρλής το 1ο εξάμηνο

admin

Η Εθνική Ασφαλιστική διατηρεί την ηγετική της θέση στην ασφαλιστική αγορά

admin

ΕΤΕ: Πρωτοβουλία για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

admin

Alpha Bank: Κινήσεις διευκόλυνσης δανειοληπτών για την προστασία α’ κατοικίας

admin

Σύμβαση 1,9 εκατ. με το Υπ. Οικονομικών υπέγραψαν Q&R και Profile

admin

ΟΤΕ: Εκτακτη ΓΣ για ακύρωση ιδίων μετοχών

admin

Νέο boutique ξενοδοχείο στη Ρόδο από την Thomas Cook

admin

Καταργείται το πλαφόν του 0,75% στη φορολογία των ΑΕΕΑΠ

admin

Ολοκληρώθηκε αύξηση κεφαλαίου 31,8 εκατ. στη SingularLogic

admin

Βρετανός ΥΠΕΞ: Το σχέδιο λειτουργεί αλλά είναι νωρίς για να αλλάξουν τα μέτρα

admin

Τηλεδιάσκεψη Μισέλ-Φον ντερ Λάιεν-Λαγκάρντ-Σεντένο ενόψει του αυριανού Eurogroup

admin

Οι περιορισμοί στα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ θα παραμείνουν για πολύ καιρό, δηλώνει ο Τριντό

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ -Καλλιτσάντσης: Απαιτητικό αλλά κερδοφόρο το 2020

admin

Ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ αναζητά η ΔΕΗ

admin

Στην Andromeda ο έλεγχος της Περσεύς

admin

Mytilineos: Σινιάλο για εξαγορές και 5ετές επενδυτικό πλάνο

admin