Image default
Πολιτική

Τσιάρας: Άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές διατάξεων στους νέους Κώδικες

Κρίσιμη πυξίδα για τις αλλαγές στους νέους  Κώδικες θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για το θέμα.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατραπεί το σπουδαίο αυτό εγχείρημα των Κωδίκων σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε να παραμείνει ο Ποινικός Κώδικας ένα τιμωρητικό εργαλείο» επεσήμανε στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο υπουργός υπογραμμίζοντας πως «δεν αμφιβάλλει κανείς ότι οι νέοι Κώδικες είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα(…)».

«Είναι μια προσπάθεια που αδικήθηκε από τον τρόπο και το χρόνο τον οποίο προωθήθηκε και λέω ότι αδικήθηκε αυτή η εσπευσμένη εφαρμογή καθώς οδήγησε σε αποφάσεις δικαστηρίων που προσέκρουαν στο κοινώς περί δικαίου αίσθημα» είπε ο κ. Τσιάρας συμπληρώνοντας με νόημα: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος… οι δικαστές δικάζουν σύμφωνα με τους νόμους που αποφασίζει η ελληνική πολιτεία, το Σύνταγμα και τη συνείδηση τους».

Δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, ο υπουργός τόνισε πως η βούληση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές και  να τροποποιήσει τις διατάξεις που πρέπει να βελτιωθούν. «Η κυβέρνηση επιλέγει την εξισορρόπηση και επιλέγει τη θεσμική οδό» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμπίπτει με τα μέλη της τελευταίας επιτροπής. «Γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα για να ολοκληρώσουν αυτή τη σπουδαία προσπάθεια. Δεν αποτελεί σχήμα λόγου η δική μας προσήλωση στην ανεξαρτησία των θεσμών. Αποτελεί δείκτη ποιότητας της δημοκρατίας, απαίτηση των πολιτών και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Οι εργασίες αυτού του συνεδρίου θα αποτελέσουν κρίσιμη πυξίδα για τις αλλαγές. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη θα αποφύγουμε κάθε μορφή αιφνιδιασμού. Προσβλέπω στην αμέριστη συνεργασία σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για το δικαστικό μας σύστημα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, για την αντιμετώπιση της πολυνομίας» τόνισε ο υπουργός στον χαιρετισμό του.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, επεσήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός των Κωδίκων ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαίος. «Βεβαίως για ένα τέτοιο μεγάλο έργο είναι λογικό να υπάρχουν  ενστάσεις και προτάσεις για τροποποιήσεις, αυτή την ανάγκη εύχομαι να καλύψει το συνέδριο» τόνισε και συνέχισε: «Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κρίνεται κατά πόσο είναι ανεξάρτητη. Για αυτό όλοι εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους. Ειδικά οι δικαστές και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με υποθέσεις γενικού ενδιαφέροντος δεν θα πρέπει να αστοχούν. Είναι πολύ άδικο από ελάχιστες ενέργειες δικαστικών λειτουργών να λοιδορείται η Δικαιοσύνη».

«Έγινε σφοδρή κριτική σε πολλές διατάξεις, θεωρώ ότι πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία που συνοδεύει τέτοιου μεγέθους αλλαγές. Οι Κώδικες μετατράπηκαν σε πολιτικό επίδικο. Πρόκειται για συλλογικό έργο πολυετούς προσπάθειας, δεν μπορούν να χρωματιστούν πολιτικά, ούτε να τους οικειοποιηθεί κανένας πολιτικός χώρος» τόνισε ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος επεσήμανε ότι «είναι αλήθεια πως ορισμένες διατάξεις φέρουν ένα ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ στην τοποθέτηση του ανέφερε πως «η σκληρή ποινική καταστολή που συνήθως λειτουργεί εκδικητικά δεν απέφεραν ποτέ σε καμία χώρα του κόσμου παρά μόνο μια επίπλαστη ασφάλεια για τον πολίτη» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν δικαιολογείται η ισοπεδωτική επιστημονική κριτική που ακολούθησε». «Θεωρώ αδιανόητο για επιστημονικές Ενώσεις να εκφράζουν συνολική άρνηση σε κάθε νομοθέτημα, χωρίς να προτείνουν λύσεις. Θετικές και αναγκαίες αλλαγές ο εξορθολογισμός των ποινών, η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών, η κοινωφελής εργασία, η κατάργηση των πταισμάτων, κ.ά.» κατέληξε.

Σχετικα αρθρα

Η Έλενα Ράπτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

admin

Μητσοτάκης: Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία από τον κορωνοϊο

admin

Συναντήθηκαν οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

admin

Αποκαλυπτικός διάλογος Μπορέλ – Καρενμπάουερ με το… μικρόφωνο ανοιχτό: «Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι»

admin

Σακελλαροπούλου: Μένουμε σπίτι -Δεν χάνουμε την επαφή με την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό

admin

Live – Βουλή, Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε τη ματαίωση της συνταγματικής αναθεώρησης

admin

Tην προσεχή Πέμπτη θα συνεχιστεί η εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή

admin

Χρυσοχοΐδης: Έρχονται 800 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων στη Βόρεια Ελλάδα

admin

Σχοινάς: Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου

admin

Θεοχαρόπουλος: Απαιτείται ένα γενναίο άνοιγμα σε όλο τον προοδευτικό κόσμο

admin

Μητσοτάκης: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορο απέναντι στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

admin

Κικίλιας προς Πολάκη: Θα καλύψουμε ό,τι χρειαστεί για τον εθελοντή, όπως καλύψαμε όσα άφησες ακάλυπτα

admin

Στη Βουλή η υπόθεση για τις τηλεοπτικές άδειες

admin

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τους συμβασιούχους

admin

Νεολαία ετοιμάζει το Κίνημα Αλλαγής

admin

Γεννηματά: Η παράταξη μας είναι ο προοδευτικός πόλος

admin

Σύψας: Θα πάμε μέχρι το καλοκαίρι του 2021 με κορωνοϊό

admin

Τσακαλώτος για προϋπολογισμό: Πόσα να βάλω; Όσα λείπουν

admin