Image default
Επιχειρήσεις

Mytilineos: Θεμελιώνει την πρώτη μεγάλη επένδυση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Η πρώτη μεγάλη άμεση επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 300 εκατ. ευρώ, στα χρόνια της μεταμνημονιακής εποχής, υλοποιείται από μία εγχώρια εταιρεία. Ο λόγος για τη Mytilineos, που ξεκινά να κατασκευάζει το νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 826 MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Μάλιστα στις 2 Οκτωβρίου η εισηγμένη διοργανώνει εκδήλωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει τη θεμελίωση του έργου στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου της Βοιωτίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Mυτιληναίος έχει χαρακτηρίσει τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής game changer, μιας και σηματοδοτεί και τη νέα εποχή στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, η οποία μεταβαίνει σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Ο σταθμός της Mytilineos αναμένεται να λειτουργήσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς της Ευρώπης. Θα κατασκευαστεί από τον τομέα Έργων EPC – ΜΕΤΚΑ, ενώ ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός προέρχεται από την General Electric και μάλιστα στην εκδήλωση για τη θεμελίωση θα παραστεί και ο CEO της General Electric Power Europe, Michael Reichsteiner.

Ο νέος σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.

Με τον σταθμό αυτό, η εισηγμένη φτιάχνει πια ένα χαρτοφυλάκιο με ισχύ άνω των 2.000 MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ), συμβάλλοντας σημαντικά με αυτό τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και με προϋποθέσεις εξαγωγών σε γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου (target model).

Ταυτόχρονα, η Mytilineos συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Σχετικα αρθρα

Αναβαθμίζει τις digital υπηρεσίες η Εθνική Τράπεζα

admin

«Ένεση» 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από ΥΚΩ της περιόδου 2007-2011

admin

Νέα στελέχη στον ΟΠΑΠ

admin

Η Ελένη Λαμπίρη και το turn around στον τουρισμό

admin

Οργανωτικές αλλαγές στη Ολυμπιακή Ζυθοποιία

admin

ΕΤΕ: Πουλά «κόκκινα» ναυτιλιακά δάνεια

admin

Pasal: Στις 2/12 η ΓΣ για reverse split και αύξηση κεφαλαίου

admin

ΟΛΠ: Πράσινο φως στο πρόγραμμα ανταμοιβής προσωπικού από τη ΓΣ

admin

Η Johnson & Johnson Hellas δεν αποχωρεί από την Ελληνική αγορά

admin

Στρατηγική επέκταση δραστηριότητας στην κυπριακή αγορά ανακοινώνει η Pobuca

admin

Ιασώ: Το νέο ΔΣ και την αγορά ιδίων μετοχών ενέκρινε η ΓΣ

admin

Παπουτσάνης: Αύξηση 80% στα κέρδη εννεαμήνου

admin

Lamda: Τα οφέλη από τη Lamda Malls που οδεύει προς ΧΑ

admin

ΕΤΕ: Πιλοτικό πρόγραμμα για διαχείριση «κόκκινων» στεγαστικών

admin

Creta Farms: Impala Invest και Lime Capital υπέβαλαν προσφορές

admin

Συμμαχία της ΕΥ με τον οργανισμό Partnership on AI

admin

Μύλοι Λούλη: Στη δημοσιότητα η 5η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης

admin

ΣΙΔΜΑ-Μπήτρος: Οι τράπεζες «σκανάρουν» την έκθεση της Grant Thornton

admin