Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Φόρμουλα ανόδου

xa-m-068-

 Μετά την διόρθωση του Αυγούστου η αγορά φαίνεται να ανεβάζει στροφές και να επιστρέφει σε πιο ζωηρούς ρυθμούς. Η ανάκαμψη των δεικτών υποστηρίχθηκε από την ραγδαία μείωση των επιτοκίων σε όλες τις σειρές ομολόγων και εντόκων ενώ τα αποτελέσματα των τραπεζών έδωσαν ελπιδοφόρες ενδείξεις για την συνέχεια.

 Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων ήταν καθολική και σε όλες τις κατηγορίες δανείων, συνοδεύτηκε από μικρή βελτίωση του οργανικού εισοδήματος και χαμηλότερες πιστωτικές ζημιές. Τα έκτακτα αποτελέσματα από την ανατίμηση ομόλογων και τα ακίνητα απορροφήσαν έξοδα από αναδιαρθρώσεις και μη οργανικό επαναλαμβανόμενο κόστος βελτιώνοντας την τελική γραμμή η οποία ήταν θετική και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η αγορά έχει μπροστά της νέα που έχουν υψηλό ειδικό βάρος: Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου κληρώνει οριστικά η άδεια για το καζίνο του Ελληνικού, προαπαιτούμενο από την νικήτρια κοινοπραξία για την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Τέλος, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 όπου επιδιώκεται σημαντική μείωση των φορολογικών εταιρικών συντελεστών. Η ροή ενός τόσο ισχυρού μίγματος νέων αναμένεται να διατηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεσοπρόθεσμα παρά τις όποιες εισαγόμενες αναταράξεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από μια αξιόλογη διόρθωση 110 μονάδων από την κορυφή του 2019 ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και μετά την κατάκτηση των 850 μονάδων οι αγοραστές έχουν και πάλι τις πιθανότητες νέων υψηλών να βρίσκονται με το μέρος τους.

 Η ζώνη των 900 μονάδων αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή αντίστασης καθώς και στις δύο απόπειρες υπέρβασης της εν λόγω περιοχής (8 και 31 Ιουλίου) η προσφορά που εκδηλώθηκε ήταν εξαιρετικά ισχυρή. Η διαφορά με το προηγούμενο μοτίβο ανόδου είναι ότι η διαπραγμάτευση της αγοράς στα επίπεδα των 800 – 850 μονάδων είναι πιο δουλεμένη και οι τιμές πιο δεμένες μεταξύ τους. Επίσης ένας σημαντικός αριθμός κερδισμένων θέσεων έχει αποροφηθεί ενώ νέοι παίκτες έχουν επιβιβαστεί σε μετά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών.

Οι εισροές στην Αγορά δεν έχουν πιά την ίδια δυναμική με τις αρχές του καλοκαιριού ωστόσο παραμένουν θετικές διατηρώντας την επαφή των δεικτών με τα πρόσφατα υψηλά τους. Συμπερασματικά αναμένουμε σύντομα το Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των 900 μονάδων, υπέρβαση της οποίας έχει ως προαπαιτούμενο την αύξηση των συναλλαγών προς τα 80 – 90 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση.

 Η εβδομάδα που ξεκινάει έχει Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή το οποίο όμως θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην Μ. Βρετανία. Αποτελέσματα εξαμήνου θα δούμε από τις Quest Holdings, BriQ, Lamda Development (Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου) ΟΠΑΠ, Σαράντη (Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου) και Μυτιληναίο (Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου).

Στις 10 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη και η τακτική γενική συνέλευση της Folli – Follie ενώ την επόμενη ημέρα οι μέτοχοι της Πανγαία θα αποφασίσουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με κατάργηση δικαιώματος προτίμησης η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Την ερχόμενη Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει την έκδοση εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων. Επισημαίνεται τέλος ότι στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το mini QE, που ενδεχομένως, με ειδική συμφωνία, να ενταχθεί και η Ελλάδα.

Ανάλυση  

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Ο επικίνδυνος πολιτικός γάμος της Γερμανίας

admin

Ο μεγάλος εκβιασμός για νέο μνημόνιο

admin

Πως η Unicredit δείχνει τον δρόμο για την «άνοιξη» των ελληνικών τραπεζών

admin

Η απώλεια λογικής της Ευρώπης

admin

DW: Να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο στον Περσικό

admin

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο

admin

Ελλάδα:Στην 34η θέση της κατάταξης 44 χωρών στις ξένες επενδύσεις

admin

Χωρίς χρήματα, με πολλούς πρόσφυγες…

admin

Αναστάτωση στη φορολογία ακινήτων

admin

Κατ’ αρχήν θετική ψήφος της αγοράς στο σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Οι διαπραγματεύσεις Brexit αποτυγχάνουν – κάποιος πρέπει να δώσει σημασία

admin

ΗΠΑ:Ο πανικός στην αγορά των repos επιστρέφει-FED:99 δισ. δολάρια σε τρεις εβδομάδες

admin

Άκαρπη η φοροκαταιγίδα του 2015

admin

Καβγάς στη Γερμανία για την Ελλάδα

admin

Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει στο κέντρο της Ευρώπης

admin

DW: Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ύφεσης στη Γερμανία;

admin

Πώς αποτιμά η Moody’s τις ελληνικές τράπεζες

admin

Τι περιθώρια ελιγμών θα έχει η/ο διάδοχος του Ντράγκι

admin