Image default
Οικονομία

Μηταράκης: Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην επιμόρφωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ

Τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο σε επίπεδο έλλειψης προσωπικού, όσο και υλικοτεχνικών υποδομών, συζήτησαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνάντησή τους, αναφέρθηκαν και σε άλλα χρόνια προβλήματα, όπως το ζήτημα με το κτίριο που στεγάζει το υποκατάστημα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Όπως σημειώθηκε, κακές συνθήκες συντήρησης, χωρίς καμία υποδομή για πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία, συνθέτουν την εικόνα του κτιρίου αυτού, το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει κριθεί ακατάλληλο από την τεχνική υπηρεσία του ΙΚΑ, παρουσιάζοντας και προβλήματα στατικότητας.

Επιπλέον, στη διάρκεια της συνάντησης, μεγάλη σημασία δόθηκε στο ζήτημα των επιτόπιων ελέγχων που πραγματοποιούνται από τους ελεγκτές των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) σε καταστήματα και επιχειρήσεις για την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας και τον καταλογισμό των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών επιβαρύνσεων εις βάρος ασφαλισμένων, εργοδοτών και επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει οι εργαζόμενοι στο φορέα να εκτελούν τις υπηρεσίες τους, χωρίς να τίθενται ζητήματα ασφάλειας.

Ανάγκη επιμόρφωσης των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ

Τέλος και από τις δύο πλευρές δόθηκε μεγάλη σημασία στην ανάγκη επιμόρφωσης των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ με τις αλλαγές και τις προσθήκες που έχουν γίνει σε νομοθετικό επίπεδο.

Διαπιστώθηκε δε ότι είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του φορέα και να γίνει πιο εύκολο τόσο το έργο των εργαζομένων, όσο και των ασφαλισμένων, που κολλάνε συχνά σε χρονοβόρες διαδικασίες ερμηνείας και επίλυσης των υποθέσεών τους.

Ενίσχυση των εισηγητών των συντάξεων

Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην επιμόρφωση του προσωπικού πάνω σε νέες νομοθετικές προβλέψεις ή τροποποιήσεις που αφορούν την ασφαλιστική νομοθεσία, έτσι ώστε το έργο του να διευκολυνθεί και οι διαδικασίες κατ΄επέκταση να ολοκληρώνονται σε μικρότερο χρόνο.»

» Θα πρέπει να ενισχυθούν οι εισηγητές των συντάξεων και πλέον οι πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις να επιλύονται αμεσότερα, χωρίς να μένουν προσκολλημένες σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα του κράτους.»

Μηδενική ανοχή επιπλέον θα δείξουμε σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που επιχειρούν να παρακωλύσουν την ομαλή διεκπεραίωση των επιτόπιων, έκτακτων ελέγχων από τους αρμόδιους υπαλλήλους του εκάστοτε ελεγκτικού ασφαλιστικού φορέα. Θα υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών και ενεργή στήριξη των ελεγκτικών υπαλλήλων, καθώς, όπως ανέφερε στη χθεσινή ομιλία του και ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να ανεχτούμε καμία αντιεργατική συμπεριφορά».

--

Σχετικα αρθρα

EBZ : Έκλεισε η συμφωνία με την Royal Sugar

admin

Βρούτσης : Παίρνουμε πίσω 27,6 εκατ. ευρώ αχρεωστήτως πληρωμένων συντάξεων

admin

Οριακή άνοδος στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

admin

Διχάζει την ιταλική κυβέρνηση η μεταρρύθμιση του ΕΜΣ

admin

Νέα μείωση στο 10ετες – Υποχωρεί στο 1,43%

admin

Ανοδικές οι αποδόσεις των ομολόγων

admin

Ασφαλιστικό : Οι τέσσερις μεγάλες ανατροπές για συντάξεις και εισφορές

admin

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το 10ετές ομόλογο

admin

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας σε επενδύσεις σε ακίνητα

admin

Μέτρα για τα «θύματα» της Thomas Cook

admin

Ευρωζώνη: Σε ύφεση για 10ο μήνα η μεταποίηση, αλλά και αχτίδες αισιοδοξίας

admin

Το μεγάλο στοίχημα και η κίνηση ματ της Lamda Development στο Ελληνικό

admin

Κατατέθηκε στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

admin

HSBC: Raise Greece to overweight, cut Egypt to neutral

admin

Aramco: Η πτώση 18% στα κέρδη 9μηνου δεν της στερεί τον τίτλο της πλέον κερδοφόρας εταιρείας του πλανήτη

admin

Επιχείρηση «αποθέρμανσης» στον Περσικό Κόλπο και την αγορά πετρελαίου

admin

Αφορολόγητο : Δεν συνδέεται με το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών

admin

Θετικά αξιολογεί η Moody’s το κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ

admin