Image default
Πολιτική

Ξανθός: Γενικόλογες και ανακριβείς οι αναφορές Μητσοτάκη στην Υγεία

Ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «δεν έχουν εχέγγυα υλοποίησης»

Να αποδομήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για στοχευμένες προσλήψεις στην υγεία και για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών επιχειρεί ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Ξανθός, με ανακοίνωσή του, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Ξανθός χαρακτηρίζει τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη γενικόλογες ή/και ανακριβείς και θεωρεί ότι δεν έχουν εχέγγυα υλοποίησης.
Επικαλείται ο κ. Ξανθός τις προσλήψεις που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίες προκηρύχθηκαν το τρέχον έτος – βρίσκονται σε εξέλιξη- “ξεχνώντας” ότι το μεγαλυτερο χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης του υλοποιούνταν οι προσλήψεις από προκηρύξεις προ του 2015.
«Τι θα κάνει η ΝΔ απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης για το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος, που αποτελούν ζωτική ανάγκη για το ΕΣΥ και αναβαθμίζουν τη δημόσια φροντίδα Υγείας; Θα τις ολοκληρώσει ή θα τις ακυρώσει;» διερωτάται ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση είχε δοθεί βεβαίως από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος υπογράμμισε στην ομιλία του ότι «προτεραιότητα αποτελεί να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό» καθώς και ότι «δεν θα κινηθεί η κυβερνητική τακτική στον κανόνα μιας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να κινηθεί η κυβέρνηςη σε καλύτερα επίπεδα, κι επιπλέον να καλυφθούν τα κενά εκεί που υπάρχουν πραγματικά ανάγκες».
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάακης καταλόγισε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι προχωρούςε με προσλήψεις με κριτήρια πελατειακά, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες του Συστήματος Υγείας για καταρτισμένο προσωπικό.
Απαντήσεις ζητεί ο κ. Ξανθός και για το ευάλωτο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ένα πεδίο με δραματικές ελλείψεις λόγω της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης που τις βιώνουν εκατομμύρια πολίτες.
Η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη ότι θα μπουν 800 οικογενειακοί γιατροί στην ΠΦΥ το επόμενο διάστημα και ότι έχουν βρεθεί κονδύλια, δεν ικανοποίησε τον πρώην υπουργό ο οποίος θέλει να διευκρινιστεί πως “ο κ. Μητσοτάκης εννοεί συμβάσεις ιδιωτών οικογενειακών γιατρών όλων των ειδικοτήτων ( δηλαδή γενικών γιατρών , παθολόγων και παιδιάτρων) με τον ΕΟΠΥΥ και όχι προσλήψεις”.
Επιμένει δε ο κ. Ξανθός, δυο χρόνια μετά την κατάρρευση της ΠΦΥ και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και την ανυπαρξία γιατρών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να χαρακτηρίζει ” χρεωκοπημένο το μοντέλο των 200 επισκέψεων που εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες του μήνα” και να παρουσιάζει ως επιτυχία τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και την ανάπτυξη των νέων δημόσιων δομών (ΤΟΜΥ) οι οποίες σημειωτέον βρίσκονται έξω από κάθε χρονοδιάγραμμα (λειτουργούν 126 από τις 239 ΤΟΜΥ που έπρεπε να έχουν ανοίξει μέχρι το 2018) και με μεγάλα κενά σε προσωπικό, ιδίως ιατρικό.

Σχετικα αρθρα

Ο Θάνος Ντόκος αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας

admin

Στρατηγός Κωσταράκος: Η Τουρκία δεν μπλοφάρει

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει δικαιολογία για να ανεβάσει ένα πρατήριο τη βενζίνη

admin

Μυστικό δείπνο της Ντόρας: «Γιώργο, εδώ τρώμε, δεν έχει πράσινα τσάγια» είπε η Πιπιλή

admin

Χρήστος Παππάς για ναζιστικό χαιρετισμό: Πλάκα κάναμε

admin

Αφήνει υποσχέσεις η πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λέει επιφανής Γερμανός οικονομολόγος

admin

Μητσοτάκης στην Αστόρια: Το 2023 επιτέλους θα ψηφίσετε από τον τόπο που ζείτε

admin

Χρεώσεις τραπεζών: Πώς επιβαρύνονται οι καταναλωτές, τι λένε οι τράπεζες και τι γίνεται στο εξωτερικό

admin

Δείτε live: Ολοκληρώθηκε η μυστική ψηφοφορία επί της πρότασης Προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο

admin

Βουλή: Διάσκεψη των προέδρων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Κυπριακό: «Ναι» Αναστασιάδη για τριμερή άτυπη συνάντηση στο Παρίσι

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης για Μαχαιρίτσα: Η μουσική του θα μας συνοδεύει πάντα

admin

Μητσοτάκης: Συνάντηση σε χαλαρή διάθεση με την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο

admin

Πέτσας: Η Οδύσσεια των Ελλήνων παρατάθηκε 4,5 χρόνια για να ανέβει στην εξουσία ο Τσίπρας

admin

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους

admin

«Ο Τσίπρας εξακολουθεί να διακινεί ανύπαρκτες και παγκοσμίως άγνωστες “επιτυχίες” του»

admin

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Αλλαγές στο χάρτη της φορολογίας

admin

Με 172 «Ναι», προανακριτική κατά του Παπαγγελόπουλου

admin