Image default
Ευρώπη

Σκρέκας: Με «μπουτίκ» προϊόντα θα μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική

Με «μπουτίκ» προϊόντα θα μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική στο παγκόσμιο σκηνικό, επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ανταγωνιστικότητα δεν σημαίνει μόνο μικρότερο κόστος παραγωγής, αλλά και υψηλή τιμή πώλησης».

«Οι ανταγωνιστικοί είναι αυτοί που καταφέρνουν να πουλάνε πιο ακριβά τα προϊόντα τους, έχοντας πείσει τους καταναλωτές ότι αξίζει να πληρώσουν για να τα αγοράσουν», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας από το βήμα της ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωση η γενική γραμματεία αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα την Ινδία.

Αναφερόμενος τυχαία σε δύο μάρκες αυτοκινήτων, ο ίδιος λέγοντας ότι και αυτή που πουλά φθηνότερα τα οχήματά της, κατασκευάζει μεν καλά αμαξώματα, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «οι περισσότεροι θα αγοράσουν το αμάξι της άλλης αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο μπορεί μεν να είναι πιο ακριβό, αφού έχει και υψηλότερο κόστος παραγωγής αλλά το πουλά ακριβότερα και ο περισσότερος κόσμος το αγοράζει, γιατί έχει πειστεί για την άριστη ποιότητά του». Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε μεταξύ άλλων, «και εμείς έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως η ΠΟΠ φέτα».

Κατά την ομιλία του ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε γάγγραινα τις ελληνοποιήσεις προϊόντων στη χώρα μας και τόνισε «θα σταματήσει και με τη χρήση της νέας τεχνολογίας», σημείωσε την ανάγκη για εθνικό σχέδιο διαχείρισης επιφανειακών υδάτων, με μικρά φράγματα, λιμενοδεξαμενές και κλειστά αρδευτικά δίκτυα και μίλησε για τη μερική μεταφορά του νερού που περισσεύει, λέγοντας «ο Αχελώο ποταμόςς κουβαλά 3 δισ. κυβικά μέτρα νερού και το μεγαλύτερο κομμάτι χύνεται στη θάλασσα αδιαχείριστο».

Υπογραμμίζοντας ότι στο εξωτερικό έχει ήδη ανοίξει για τα καλά η συζήτηση των megafarms, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι είναι μονόδρομος οι συνεργασίες στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα. Λέγοντας «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς συνεργατικά σχήματα και ομάδες παραγωγών, αν και αντιλαμβάνομαι ότι θέλει κίνητρα. Θα δοθούν», σημείωσε, ο ίδιος αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται προ πυλών, σημειώνοντας ότι θα εξασφαλίζει διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Μιλώντας για τις τρεις προκλήσεις για την ανθρωπότητα, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη αύξηση της παραγωγής, λόγω ανόδου και του πληθυσμού της γης με “δραματικό ρυθμό”, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που μειώνουν την παραγωγή τροφής και την αύξηση του κόστους παραγωγής, που όπως είπε «είναι παγκόσμιο φαινόμενα και όχι μόνο ελληνικό, όπως και το γεγονός ότι την ίδια ώρα οι τιμές δεν αυξάνονται το ίδιο».

Μεταξύ άλλων ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που να δίνει μεσομακροπρόθεσμες και μόνιμες λύσεις σε ό,τι αφορά κόστος ενέργειας, άρδευσης, παραγωγής και ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα και του αγρότη.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, κατά την ομιλίας της υπογράμμισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ λέγοντας χαρακτηριστικά «εξυπακούεται ότι ο κανονισμός πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι δέσμευση».

Για την κλιματική αλλαγή η ίδια τόνισε ότι, «το συγκεκριμένο θέμα κατά την γνώμη μου είναι μια ιστορική ευκαιρία να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα σε πρωτοβουλίες όπως μεταξύ άλλων: αξιοποίηση της έρευνας, της καινοτομίας και της σύγχρονης γνώσης, πλήρης αξιοποίηση της γεωργίας ακριβείας, επενδύσεις σε ΑΠΕ και ανάπτυξη ενεργειακών καλλιεργειών σε περιθωριακές εκτάσεις».

Σχετικα αρθρα

Brexit: Τζόνσον προειδοποιεί Γιούνκερ ότι δεν θα μπει καν σε συζητήσεις για νέα αναβολή

admin

Είσοδος AEGEAN AIR – Βασιλάκη στη Lamda Development και στην επένδυση του Ελληνικού

admin

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός της Ύπατης Αρμοστείας με θέμα τους πρόσφυγες

admin

Ευρωβαρόμετρο: Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για την εμπορική πολιτική της ΕΕ

admin

Frankfurter Rundschau: Πειραιάς, το κεφάλι του κινεζικού δράκου στην Ευρώπη

admin

Οι επιπτώσεις του no deal Brexit στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ

admin

Γκουτέρες – ΟΗΕ: «Αν έχετε άσχημα νέα, μην έρθετε!» – πάνω από 60 ηγέτες θα μιλήσουν στη Σύνοδο για το Κλίμα

admin

Tο ερώτημα για την ΕΕ είναι: στοχευμένη χρηματοδότηση σε κλάδους καινοτομίας ή όχι;

admin

Καταδίκη της Ρωσίας από το ΕΔΑΔ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση Μαγκνίτσκι

admin

Οι πόροι του rescEU προς στήριξη της Ελλάδας

admin

Τον Τιερί Μπρετόν προτείνει ο Μακρόν για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου

admin

Νέοι δασμοί Τραμπ: Στην αντεπίθεση η ΕΕ με «συνοριακό φόρο άνθρακα»

admin

18/11: Ελληνογερμανικό Innovation Forum στο Νιάρχος

admin

Επιχειρήσεις και φορείς σε όλη την Ευρώπη συμμαχούν για την ανακύκλωση πλαστικών

admin

Ο γαλλικός Τύπος αντεπιτίθεται στη Google

admin

700 προσλήψεις για την πρώτη ένστολη ευρωπαϊκή υπηρεσία

admin

Apple σε Κομισιόν: Απόφαση εκτός πραγματικότητας και κοινής λογικής

admin

4.7 εκατ. ευρώ για τη δημοκρατική συμμετοχή και την αδελφοποίηση πόλεων

admin