Image default
Τοις Μετρητοίς

Ηλ. Ζαχαράκης: Διαμορφώνεται προοπτική για economic boom 3-4 ετών

xa7-

Οι ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στην έκθεση της Θεσσαλονίκης είναι πολύ θετικές. Όλα τα προηγούμενα χρόνια λέγαμε τι χρειάζεται η Ελληνική οικονομία για να αλλάξει σελίδα, ενώ τώρα τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά για την συνέχεια.

Η μείωση των φόρων τόσο στις εταιρείες όσο και στα φυσικά πρόσωπα σε πρώτο χρόνο έχουν εκπλήξει πολύ θετικά, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη από καιρό για την επόμενη μέρα. Κάνει γοργά βήματα με στέρεες βάσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων τόσο με την εύρυθμη λειτουργία του κράτους όσο και με παράλληλη μείωση φόρων, κάτι που μαζί με σημαντικές ακόμα μεταρρυθμίσεις μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Στοχευόμενα βλέπουμε άμεσες παρεμβάσεις σε διαφόρους τομείς από τα ακίνητα μέχρι το κόστος των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που ανακουφίζει όχι μόνο τις μεγάλες αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Αν όλη αυτή η βεντάλια μέτρων πάρει σάρκα και οστά- κάτι που θα συμβεί όπως όλα δείχνουν – μπροστά μας έχουμε ένα πιθανό economic boom, ένα νέο οικονομικό κύκλο που συνήθως διαρκεί κατ’ ελάχιστον 3-4 χρόνια.

Αν αυτό έχει ξεκινήσει, θα δούμε αύξηση στο ΑΕΠ πάνω από 3% μεσοσταθμικά το χρόνο, ένα bull market στις μετοχές και ένα bear market στα ομόλογα κάτι που ήδη εξελίσσεται. Αν φτάσουμε να προβληματιζόμαστε μόνο από τον πληθωρισμό το επόμενο διάστημα, θα έχουμε πετύχει αυτό που χρειάζεται η χώρα για να αλλάξει σελίδα.

Παράλληλα αν η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν καταφέρει να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος τότε θα έχουμε την πολυτέλεια να ρίξουμε μεγαλύτερη βαρύτητα και στις δημόσιες επενδύσεις κάτι που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη.

Επίσης, αν ο τραπεζικός κλάδος αρχίσει να λειτουργεί όπως πρέπει, τότε θα δούμε ακόμα περισσότερη ώθηση στην οικονομία μιας και μέχρι στιγμής οι παραδοχές έχουν να κάνουν με ίδιες ή ξένες δυνάμεις και όχι τόσο πολύ με την βοήθεια του τραπεζικού κλάδου.

Αργά ή γρήγορα οι επενδυτές αν τα πράγματα συνεχίσουν να κυλάνε με τον ίδιο ρυθμό θα πολλαπλασιαστούν και θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην αγορά. Από την στιγμή που έχουμε μπει σε μία φάση σοβαρής ανάπτυξης, οι εταιρείες που πρέπει να ρίξουμε βάρος σε πρώτη φάση είναι οι κατασκευές και η βιομηχανία μιας και θα κάνουν σημαντικά την διαφορά στα αποτελέσματα τους.

Από την άλλη, η μείωση του κόστους δανεισμού η ευκολότερη πρόσβαση σε δανεισμό, η μείωση των φόρων στα κέρδη (20%), η μείωση στον φόρο μερισμάτων στο 5% (από 15%) και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων στο μέλλον.

Με βάση τα νέα δεδομένα που έχουμε καθημερινά, παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι βλέποντας παράλληλα ότι ο χαμένος χρόνος πάει να καλυφθεί με γρήγορους ρυθμούς κάτι που μπορεί να δημιουργήσει και σημαντικά ξεσπάσματα στην αγορά.

H εμπιστοσύνη τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό σταδιακά μεγαλώνει και το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ξεκάθαρο ότι έχει αλλάξει άρδην το τελευταίο διάστημα, κάτι που θα δούμε να μεγαλώνει σημαντικά μέρα με την μέρα και όσο η πολιτική της κυβέρνησης υλοποιεί αυτά που υπόσχεται.

*Ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης είναι διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Σχετικα αρθρα

GREEK MARKET COMMENT – FAST FINANCE

admin

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μετά την αξιολόγηση της Fitch

admin

The best and worst performing stocks in the S&P 500 this year…

admin

ΤΕΝΕΡΓ

admin

Τράπεζες

admin

Τράπεζα Πειραιώς

admin

ALPHA BANK

admin

ΧΑ-FAST FINANCE

admin

ETE

admin

Συνεχίζεται η «μάχη»

admin

Alpha Bank

admin

Αύγουστος

admin

Trump Says Europe Will Buy More American Gas. Is That Possible?

admin

DAX

admin

Intralot

admin

FTSE

admin

Coca-Cola HBC AG: Μεγάλη μείωση στις καθαρές ταμειακές ροές (-37,5%)

admin

ΟΤΕ: Εκδοση επταετούς ομολόγου 500 εκατ. ευρώ

admin