Image default
Πολιτική

Καϊλή κατά ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή, μετά την αποδεύσμευση κονδυλίων ύψους 7,9 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης από την Κομισιόν.
Η κυρία Καϊλή κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «απαράδεκτους χειρισμούς» της προηγούμενης κυβέρνησης, εξαιτίας των οποίων «οι Έλληνες αγρότες έμειναν απροστάτευτοι και χωρίς την ασπίδα των κονδυλίων της ΕΕ σε περίπτωση καταστροφής λόγω καιρικών συνθηκών».Αναλυτικά η ανακοίνωσή της
Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η απολογητική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό κόσμο μετά την αποκάλυψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της Εύας Καϊλή ότι εξαιτίας των απαράδεκτων χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι Έλληνες αγρότες έμειναν απροστάτευτοι και χωρίς την ασπίδα των κονδυλίων της ΕΕ σε περίπτωση καταστροφής λόγω καιρικών συνθηκών. Τα συγκεκριμένα κονδύλια έμειναν αναξιοποίητα εξαιτίας των ιδεοληπτικών αντιλήψεων.
Αντί να ζητήσουν ταπεινά συγνώμη στον αγροτικό κόσμο για τον απαράδεκτο ερασιτεχνισμό και την πολιτική τους ακαταλληλότητα που επί μία πενταετία ενώ υπήρχε η μελέτη δεν υλοποίησαν την πολιτική προστασίας στο ΠΑΑ της χώρας, έρχονται να διατυπώσουν δικαιολογίες πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, λες και ήταν παρατηρητές εξουσίας και όχι υπεύθυνοι.
Υπενθυμίζεται ότι, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2015, επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε λοιπόν να προβεί είτε το 2015 είτε το 2016, είτε το 2017, είτε το 2018, είτε και το 2019 στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες, ώστε να ενσωματωθούν εργαλεία διαχείρισης κινδύνου στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν έκαναν όμως τίποτα αφήνοντας την αγροτική πολιτική στον αυτόματο πιλότο.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά “Είναι αυτονόητο ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιεί το σύνολο των χρημάτων που δίνει το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας. Βλέπουμε την απάντηση του Επιτρόπου στην ερώτηση που κάναμε σαν εργαλείο άμεσης βελτίωσης της αγροτικής πολιτικής της χώρας και προσδοκούμε άμεσες λύσεις για τους αγρότες μας που υπέστησαν καταστροφές. Συνεχίζουμε την προσπάθεια διόρθωσης των κακών κειμένων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες.Tο κείμενο της ερώτησης με την απάντηση του Επιτρόπου
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-002451/2019
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Eva Kaili (S&D)
Θέμα: Ενισχύσεις για τους αγρότες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας, κατέστρεψαν ολοκληρωτικά αμπελώνες, δενδρώδεις, αροτραίες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, οι αγρότες της χώρας αντιμετωπίζουν μείωση εισοδημάτων, εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, του κόστους παραγωγής(ρεύμα, πετρέλαιο, αγροχημικά εφόδια), της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της αστάθειας των χρηματιστηριακών τιμών και των εμπορικών πολέμων.
Είναι σαφές, λοιπόν, γιατί ο αγροτικός τομέας χαρακτηρίζεται από την αρχή της ιδιαιτερότητας, έχοντας έντονη εξάρτηση από τις κλιματικές μεταβολές, από γεωγραφικούς περιορισμούς και από τις συστημικές ανισορροπίες μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, παράγοντες που προκαλούν μεγάλη αστάθεια των τιμών και των εισοδημάτων.
Επειδή, παράλληλα, οι αγρότες είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας για τους καταναλωτές, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αναζωογόνηση της υπαίθρου, αλλά και πληθώρας δραστηριοτήτων που δεν παράγουν εμπορικό κέρδος, ερωτάται η Επιτροπή:
1) Υπάρχει δυνατότητα να χορηγηθούν ενισχύσεις από το αποθεματικό κρίσεων που τέθηκε σε ισχύ το 2015, ώστε να αντιμετωπιστούν κρίσεις που επηρεάζουν την παραγωγή ή τη διανομή;
2) Πώς κρίνει η Επιτροπή την ενσωμάτωση εργαλείων διαχείρισης κινδύνου, όπως η ιδιωτική ασφάλιση και τα αμοιβαία κεφάλαια;
3) Θα ενισχυθούν οι πολιτικές αντιστάθμισης εισοδημάτων με θεσμικά εργαλεία της ΚΑΠ, που θα λειτουργούν σαν δίχτυ ασφαλείας για τις απώλειες εισοδημάτων των αγροτών;EL P-002451/2019 Απάντηση του κ. Hogan εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.8.2019)
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη, η Επιτροπή αναλύει την κατάσταση προκειμένου να επιτρέψει υψηλότερα επίπεδα προκαταβολών για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη, υπό τον όρο τήρησης της εφαρμοστέας διαδικασίας έγκρισης.
Η Επιτροπή ενθαρρύνει ένθερμα τα κράτη μέλη να εγκρίνουν εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, τα οποία μπορούν να στηριχθούν  από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Η στήριξη αυτή συνίσταται σε χρηματοδοτική συμμετοχή στα ταμεία αλληλοβοήθειας και στα ασφάλιστρα των γεωργών, τα οποία θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μερικώς τις βαριές οικονομικές ζημίες λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων. Παρόλο που αυτή η μορφή στήριξης δεν περιλαμβάνεται στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα μέτρα αυτά σε μελλοντική τροποποίηση του ΠΑΑ τους.  
Αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου στη γεωργία, η πρόταση της Επιτροπής για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2020 προβλέπει την υποχρέωση των κρατών μελών να τα συμπεριλάβουν στα μελλοντικά τους στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ.

Σχετικα αρθρα

Στην Αθήνα ο Χρήστος Στυλιανίδης: Συνάντηση με Μητσοτάκη στο Μαξίμου

admin

Αλέξης Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ μία προοδευτική, αριστερή, εναλλακτική λύση

admin

Αλέξης Χαρίτσης: Μας πάει πίσω η απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

admin

Καραμανλής για μετρό Θεσσαλονίκης: Στόχος η ολοκλήρωση των εργασιών στις αρχές του 2023

admin

Τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για τις συναντήσεις Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

admin

Στέλιος Πέτσας: Η κυβέρνηση σπάει τον φαύλο κύκλο που δημιούργησε επί 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Στην ΔΕΘ ο Μητσοτάκης: Η βόλτα στα περίπτερα και η επίδειξη από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

admin

Αναστασιάδης για την εισβολή στη Συρία:΄Έκνομη ενέργεια που ικανοποιεί τα τουρκικά συμφέροντα

admin

Μητσοτάκης: Καταργείται το άσυλο ανομίας – Τέλος στην παραβατικότητα στα πανεπιστήμια

admin

Επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο πεζοδρόμιο με Τσίπρα στο Πολυτεχνείου

admin

«Πόλεμος» ανακοινώσεων για την αναβολή της προανακριτικής

admin

Κατρούγκαλος για Novartis: Το ότι δεν βρέθηκαν δεν σημαίνει ότι όσοι κατηγορήθηκαν είναι αθώοι

admin

Φωτογραφίες: Τεράστιο πορτρέτο του Στάλιν και πίνακας με τον Λένιν στα γραφεία του ΚΚΕ

admin

Οι τέσσερις αρχές που θέτει το ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

admin

Χαρίτσης για Novartis: Το έγγραφο καταρρίπτει τη θεωρία περί σκευωρίας

admin

Καταπέλτης η Λίνα Μενδώνη για την Ακρόπολη: Οι αλλαγές που ζήτησε

admin

Χριστοδουλάκης: Το ΚΙΝΑΛ σέβεται απόλυτα τη διάκριση των εξουσιών

admin

Κατρούγκαλος για ψήφο αποδήμων: Η συζήτηση δεν μπορεί να έχει τον χαρακτήρα κινούμενης άμμου

admin