Image default
Επιχειρήσεις

ETE: Στο σφυρί «κόκκινα» δάνεια 1,5 δισ. ευρώ

Άλλο ένα χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων βγάζει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα, στοχεύοντας στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans- NPLs) της υποκατηγορίας.

Μόλις μερικούς μήνες μετά την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με τις Elliott – Centerbridge για την πώληση ομοειδούς χαρτοφυλακίου (project Symbol), η Εθνική ξεκινά νέο διαγωνισμό για δάνεια μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Σε αντίθεση με το Symbol, το νέο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κυρίως δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Morgan Stanley, η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης, έστειλε σε ενδιαφερόμενους επενδυτές τις συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) και ένα σύντομο πληροφοριακό σημείωμα για το project Icon, όπως ονομάζεται ο νέος διαγωνισμός.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα (σ.σ. το 83% του συνόλου) ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια 1500 μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,52 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση της τράπεζας στα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια διαθέτουν προσημειώσεις σε περίπου 6.000 ακίνητα, αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Τα ακίνητα εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης (γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία αποθήκες, βιομηχανοστάσια) αποτιμούνται από την τράπεζα στα 800 εκατ. ευρώ. Με βάση γεωγραφικά κριτήρια το 27% των προσημειωμένων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα και ένα άλλο 23% στη Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι περίπου το 55% των επιχειρήσεων, τα δάνεια των οποίων βγαίνουν προς πώληση, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Το χαρτοφυλάκιο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά σε δάνεια 137 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 959 εκατ. ευρώ και το άλλο σε δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 564 εκατ. ευρώ.

Οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας αναμένεται να υπογραφούν, εντός των επόμενων ημερών, ενώ ανοίγει και το Virtual Data Room για τους επενδυτές. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών στις 10 Οκτωβρίου και δεσμευτικών στις 16 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική, μετά την πώληση των Symbol ( σ.σ. στο 28% του οφειλόμενου κεφαλαίου) και του Mirror (σ.σ. σε τιμή υψηλότερη του 9% του οφειλόμενου κεφαλαίου) τρέχει πωλήσεις χαρτοφυλακίων, αθροιστικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, για να επιτύχει το στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs), κατά τη φετινή χρονιά.

Καθαρίζει» από τη χειρότερη υποκατηγορία NPLs

Εφόσον η τράπεζα ολοκληρώσει επιτυχώς το project Icon θα εξυγιάνει, σε σημαντικό βαθμό, το χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τις δύο υποκατηγορίες που εμφανίζουν τις υψηλότερες επισφάλειες, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΤτΕ. Η Εθνική έχει με απόσταση τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης των NPEs (Non Performing Exposures) στην υποκατηγορία πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς φθάνει στο 77%.

Σχετικα αρθρα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος Covid-19 για τους εργαζόμενους του Ομίλου

admin

Folli Follie: Σε εκούσια εκκαθάριση η FF Group Sourcing Limited

admin

Σάμιος (Folli Follie): Προ των πυλών το σχέδιο εξυγίανσης

admin

ΕΒΕΑ: Ζητεί ένταξη φυσικών προσώπων στα μέτρα για την πανδημία

admin

EY: Πλαίσιο δύο ταχυτήτων για την ασφαλή επιστροφή των εργαζομένων στον χώρο εργασίας

admin

Άρχισε η τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ

admin

Νέο συνδυαστικό πακέτο Double Energy από την ΚΕΝ

admin

CEO Clubs Greece: Η οικονομική ανάκαμψη απαιτεί τουλάχιστον δύο χρόνια

admin

Συνεργασία ΠΑΕ ΑΕΚ με Mega Brokers

admin

Η Cenergy Holdings γίνεται μέλος του Hydrogen Europe

admin

Royal Dutch Shell: Ετοιμάζει 9.000 απολύσεις – «Στροφή» στις χαμηλές εκπομπές άνθρακα

admin

INTRALOT: Επέκταση συμβολαίου με την Λοταρία του Vermont στις ΗΠΑ

admin

ΟΠΑΠ: Τιμή-στόχο 9,5 ευρώ/μετοχή βλέπει η Edison

admin

Eurobank: Ξεκίνησε ο 8ος κύκλος του προγράμματος egg

admin

Καμπάνια της D-Marin μας καλεί να επανασυνδεθούμε με τη θάλασσα

admin

Πλαστικά Θράκης: Οι μάσκες έφεραν έκρηξη κερδοφορίας και τη μετοχή σε υψηλό 20ετίας

admin

Πτώση έως και 90% στις πωλήσεις πασχαλινών λαμπάδων λόγω κορωνοϊού

admin

H εταιρεία από τα Γιάννενα που δίνει λύσεις στον τρόπο διαχείρισης του Πάρκινσον

admin