Image default
Επιχειρήσεις

ΑΝΕΚ: Σε έκτακτη Γ.Σ. η λήψη απόφασης για ΑΜΚ ως 20 εκατ. ευρώ

Μετάθεση έλαβε το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΑΝΕΚ, καθώς το σώμα των μετόχων της αποδέχθηκε την σχετική εισήγηση του Διοικητικού της Συμβουλίου να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου ως του ποσού των 20 εκατ. ευρώ.

Η τακτική γενική συνέλευση της 9ης Σεπτεμβρίου ενέκρινε μεν την υιοθέτηση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, ώστε η καθαρή θέση της εταιρείας να καταστεί μεγαλύτερη του 50% του καταβεβλημένου κεφαλαίου από αρνητική σήμερα, αποφάσισε, όμως, η αύξηση κεφαλαίου ως 20 εκατ. ευρώ, με παροχή δικαιώματος προτίμησης στους παλαιούς μετόχους, να συζητηθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Εξουσιοδότησε, δε, το Δ.Σ. της εταιρείας για τον καθορισμό των όρων της ΑΜΚ και το χρόνο σύγκλησης της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Υπέρ της εισήγησης του Δ.Σ., τάχθηκε το 57,57% όσων ψήφισαν έγκυρα, ενώ απείχε το 42,4%.

Η αύξηση κεφαλαίου κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης (8,9 εκατ. ευρώ) που εμφάνισε η εταιρεία στο τέλος του 2018, αλλά και για να αποπληρωθεί μέρος των δανείων, να αναδιαρθρωθεί εκ νέου ο υπόλοιπος δανεισμός και να απενεργοποιηθεί η μετατροπή τμήματος των μετατρέψιμων ομολογιών.

Κατά τη διάρκεια του 2018 η AΝΕΚ δεν πλήρωσε δόση δανείου, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» όροι δανειακών συμβάσεων και να καταστούν πληρωτέα δάνεια, άνω των 200 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν αναδιαρθρωθεί ένα χρόνο νωρίτερα (2017).

Η αναδιάρθρωση δανεισμού έγινε με σύναψη νέου, επταετούς διάρκειας, κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου 220 εκατ. ευρώ. Τμήμα του ομολογιακού (22 εκατ. ευρώ) είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, υπό προϋποθέσεις. Κάποιες από αυτές έχουν, πλέον, ενεργοποιηθεί. Για παράδειγμα, το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο (ΜΟΔ) προβλέπει αυτόματη -μερική- μετατροπή, σε περίπτωση ύπαρξης αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, με στόχο την επαναφορά τους σε θετικό επίπεδο.

Οι πιστώτριες τράπεζες της AΝΕΚ έχουν, επομένως, τη δυνατότητα να μετατρέψουν μέρος των ομολογιών του ΜΟΔ σε μετοχές, κεφαλαιοποιώντας υποχρεώσεις της ακτοπλοικής. Δεν αποτελεί, όμως, πρώτη επιλογή για τις τράπεζες, καθώς η μετοχοποίηση μικρού μέρους των δανειακών οφειλών της ΑΝΕΚ (σ.σ. το ΜΟΔ είναι μόλις 22 εκατ. ευρώ) δεν λύνει το πρόβλημα, ενώ επιπλέον καθιστά τις τράπεζες μετόχους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο όμιλος είχε στο τέλος του 2018 καθαρό δανεισμό 251,4 εκατ. ευρώ με EBITDA μόλις 14,6 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

ΕΥ: Οι επιχειρήσεις αναθεωρούν τις στρατηγικές διαχείρισης κεφαλαίων

admin

Στα όρια χρεοκοπίας η Hertz Global Holdings – “Δυνατή” η Avis Budget Group

admin

Coca Cola HBC: Αύξηση όγκου πωλήσεων, μειωμένα έσοδα στο α΄ τρίμηνο

admin

Σελόντα: Ξεκινά διαδικασία απόσχισης κλάδου μετά το ok της για Diorasis

admin

Με 41,5% η Amerra στην Περσεύς

admin

Αγωνία για την αποψινή ιστορική εκτόξευση του Έλον Μασκ

admin

Υποχρεωτική η μάσκα στα mall – πολυκαταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα

admin

MIG: Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις με Farallon και Oak Hill

admin

Νέες επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ από την Grecotel

admin

Ryanair: Με προσφορές για Ιούλιο – Αύγουστο καλωσορίζει το «άνοιγμα» του τουρισμού στη Μεσόγειο

admin

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας αναλαμβάνει πρόεδρος του ομίλου Aviareps

admin

Κ. Μίχαλος: 1 δισ. ευρώ σε voucher για να ενισχυθεί ο ελληνικός τουρισμός

admin

Πούλησε δραστηριότητες της Edison στη Β. Θάλασσα η Energean

admin

Creta Farms: Ανέκτησε σήματα και πατέντες

admin

Νέος «μποναμάς» 5 εκατ. ευρώ στην Centric

admin

Κατέρρευσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Πώς στηρίζει η Alpha Bank τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης

admin

Καταργεί την προμήθεια επανέκδοσης PIN χρεωστικών καρτών η Eurobank

admin