Image default
Διεθνή

Η Βουλγαρία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του Ρώσου κροίσου Μαλοφέγεφ

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίοσοφ δήλωσε σήμερα ότι οι έρευνες που γίνονται για διενέργεια κατασκοπείας στις οποίες εμπλέκονται ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις σχέσεις της χώρας του με την Μόσχα.
“Μερικοί προσπαθούν να θέσουν την υπόθεση αυτή στο ίδιο επίπεδο με τις σχέσεις μας με την Ρωσία… Δεν βρίσκω κανέναν λόγο για να συνδέσω το ένα θέμα με το άλλο” δήλωσε ο Μπορίσοφ κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης
“Ο καθένας, περιλαμβανομένων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, έχουν το δικαίωμα να αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους… μερικοί αγαπούν την Ρωσία, άλλοι την Αμερική , άλλοι την Ευρώπη, αλλά η γεωπολιτική μας θέση που υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα είναι ότι είμαστε μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ” δήλωσε ο Μπορίσοφ.
Ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον της Βουλής ότι απαγορεύθηκε η είσοδος στην χώρα του ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία και προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου “Τσαρογκράντ”, Κονσταντίν Μαλοφέγεφ.
Χθες ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στην χώρα για 10 χρόνια του Ρώσου στρατηγού Λεονίντ Ρεσέτνικοφ που υπήρξε πρώην πρόεδρος του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών και είναι αντιπρόεδρος της οργάνωσης “Δικέφαλος αετός”, καθώς συνεργάζονταν στενά με τον πρόεδρο του Κινήματος “Ρωσόφιλων” που δραστηριοποιείται στην Βουλγαρία Νικολάι Μαλίνοφ, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για διενέργεια κατασκοπείας.
Ο Μαλοφέγεφ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της οργάνωσης “Δικέφαλος αετός”, από το 2017 είναι πρόεδρος της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης, ενώ ο Ρεσέτνικοφ τον Νοέμβριο του 2016 πρότεινε την σύσταση της.
Η εισαγγελία της Βουλγαρίας θεωρεί ότι ο Ρεσέτνικοφ και ο Μαλοφέγεφ μέσω της οργάνωσης “Δικέφαλος αετός” και του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών χρηματοδοτούσαν διάφορες δραστηριότητες τις οποίες υλοποιούσε ο Νικολάι Μαλίνοφ.
Ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της έρευνας της υπόθεσης Μαλίνοφ σε τρεις πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκαν 11 έρευνες, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα, ενώ 15 άτομα ανακρίθηκαν ως μάρτυρες. Επίσης συνελήφθησαν οκτώ ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας υπέρ ξένου κράτους, μεταξύ των οποίων και ο Νικολάι Μαλίνοφ, ο οποίος είναι και ο μόνος αυτή τη στιγμή που θεωρείται ύποπτος για διενέργεια κατασκοπείας.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι κατά την διάρκεια της έρευνας μελετήθηκαν οι ροές των χρημάτων και συγκεκριμένα προς το πρόσωπο του Νικολάι Μαλίνιν, σε εταιρείες και κοινωνικές οργανώσεις και διαπιστώθηκε ότι τα χρηματικά ποσά προέρχονταν από ξένες οργανώσεις και πολίτες. Αποδείχθηκε ότι με τα ποσά αυτά χρηματοδοτούνταν εκδηλώσεις στην επικράτεια της Βουλγαρίας ενώ ανατίθονταν στους κατηγορούμενους συγκεκριμένα καθήκοντα που είχαν ως στόχο επηρεάσουν την εξωτερική και εσωτερική πολιτική της χώρας καθώς και την συλλογή πληροφοριών για τις δραστηριότητες των κυβέρνησης, δεδομένων των ευρείας κλίμακας πολιτικών, κοινωνικών και προσωπικών επαφών που είχε ο Μαλίνοφ. Οι οργανώσεις στις οποίες αναφέρομαι είναι ο “Δικέφαλος αετός” και το Ρωσικό Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών, που βρίσκονται στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας., κατέληξε ο Τσατσάροφ.
Ο Τσατσάροφ ως αποδεικτικό στοιχείο του κατηγορητηρίου ανάφερε μια εισήγηση που βρέθηκε κατά την διάρκεια της έρευνας, την οποία είχε γράψει ο Μαλίνοφ στα ρωσικά και είχε ως θέμα τις πολιτικές και οικονομικές δραστηριότητες σύμφωνα με το πρόγραμμα “Βουλγαρία”, το οποίο αποσκοπούσε στο “να ανατρέψει την κοινωνική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα προς όφελος ξένων συμφερόντων. Ο γενικός εισαγγελέας διευκρίνισε ότι “η έρευνα αυτή δεν στρέφεται εναντίον των ιδεών. Όταν γίνεται λόγος για χρηματικά ποσά και επιρροή, τα οποία στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας της Βουλγαρίας, αυτό συνιστά έγκλημα”.
Ο ίδιος ο Μαλίνοφ δήλωσε σήμερα ότι έχει εκπλαγεί που τον αποκαλούν κατάσκοπό επειδή είχε επαφές με Ρώσους συνεργάτες. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι σχεδίαζε να ασχοληθεί με την ίδρυση ενός ενημερωτικού, ενός παιδικού και ενός μουσικού τηλεοπτικού καναλιού, όπως και να ιδρύσει πολιτικό κόμμα, αλλά δεν θεωρήσε ότι οι προθέσεις του αυτές παραβίαζαν την νομοθεσία της Βουλγαρίας και ότι συνιστούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Ο Μαλίνοφ αυτή την στιγμή είναι ελεύθερος καθώς έχει καταβάλει εγγύηση 25.000 ευρώ αλλά του έχει απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα.

Σχετικα αρθρα

Βραζιλία – Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνών: «Το ροκ οδηγεί στα ναρκωτικά, στις αμβλώσεις και στον σατανισμό»

admin

Ρώσοι αστυνομικοί έκαψαν τα οπίσθια υπόπτου για ληστεία

admin

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 3 νεκροί και 20 παιδιά τραυματίες από επίθεση στην επαρχία Λαγκμάν

admin

Πρόεδρος Βουλής της Λιβύης: «Έχουν σκοτωθεί πολλοί Τούρκοι στην Λιβύη»

admin

Χαφτάρ : Θα χτυπήσουμε τα τουρκικά στρατεύματα αν εισβάλουν στη Λιβύη

admin

Εισβολή στη Συρία: Δραπέτευσαν μαχητές του ISIS από φυλακή στην πόλη Καμισλί

admin

Εκλογές στη Βρετανία: Η Μέρκελ υπόσχεται «στενή εταιρική σχέση» μετά τη νίκη του Τζόνσον

admin

ΕΕ: Διενέργεια έρευνας «χωρίς πολιτική παρέμβαση» για τον θάνατο της Γκαλιζία

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: «Προειδοποιητικό σήμα» η άνοδος των ακροδεξιών σε Βρανδεμβούργο και Σαξονία

admin

Act of Defiance Casts Harsh Light on Europe’s Deportations of Asylum Seekers

admin

Unicef: Περισσότερα από 29 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν σε εμπόλεμες περιοχές το 2018

admin

Huawei: Στους δρόμους του Βανκούβερ η Μενγκ Ουανγκζού με βραχιολάκι στον αστράγαλο

admin

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό: Σε καραντίνα δύο πόλεις στην Κίνα – Ελεγχοι στα αεροδρόμια

admin

Οι Βρυξέλλες έλαβαν ένταλμα σύλληψης για τον Καταλανό ηγέτη Πουτζντεμόν

admin

Χάος στη Χιλή: Νεκρό 4χρονο αγοράκι από τα βίαια επεισόδια

admin

Λονδίνο – βίντεο σοκ: Η στιγμή που η αστυνομία πυροβολεί τον δράστη στη London Bridge

admin

Ερντογάν: Συνεχίζονται οι πολύπλευρες επιθέσεις σε βάρος μας

admin

Χονγκ Κονγκ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν 14χρονο διαδηλωτή

admin