Image default
Σοφοκλέους 10

Την υλοποίηση των μέτρων περιμένει το Χρηματιστήριο

Σε μεταβατικό στάδιο φαίνεται πως είναι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από ένα εκπληκτικό 8μηνο που ήταν το κορυφαίο των τελευταίων 21 χρόνων, με το Γενικό Δείκτη να έχει άνοδο άνω του 41% και τον τραπεζικό περί το 77%, καθιστώντας την ελληνική αγορά στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως.

Η εικόνα του Σεπτέμβρη έως τώρα, δείχνει ότι οι ισχυροί τηρούν στάση αναμονής, ευρισκόμενοι σε φάση επανασχεδιασμού προτεραιοτήτων και επανεκτίμησης για το που θα διοχετευτεί η ρευστότητα, με αποτέλεσμα η αγορά να παρουσιάζει κάποια σημάδια κόπωσης και κορεσμού.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραδοσιακά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου δεν είναι καλό για τα χρηματιστήρια, κάτι που αποτυπώνεται – συνήθως – και στη Wall Street που είναι ο παγκόσμιος οδηγός του momentum, ενώ και στο ελληνικό χρηματιστήριο οι επενδυτές είναι πολύ συγκρατημένοι και συντηρητικοί αυτό το διάστημα.

H αγορά έκανε ένα εξαιρετικά μεγάλο ράλι από τις ευρωεκλογές και μετά, προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου, ενώ συνέχισε ανοδικά και κατόπιν, φτάνοντας στα υψηλά τεσσεράμισι ετών και στις 900 μονάδες στα τέλη του ίδιου μήνα.

Κατόπιν, ακολούθησε η διόρθωση άνω του 11% του πρώτου 15ημέρου του Αυγούστου, «ρήγμα» που αποκαταστάθηκε σχεδόν πλήρως από το ράλι στο δεύτερο μισό του περασμένου μήνα.

Εύλογα λοιπόν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια καλούνται να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους και να αναδιατάξουν τις θέσεις τους, πάντα με γνώμονα τις εξελίξεις σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο. Το επόμενο δίμηνο κρίνονται πολλά σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η αγορά, έχοντας τιμολογήσει όλες τις έως τώρα εξελίξεις, τηρεί στάση αναμονής και «χωνεύει» επίπεδα σε δείκτες και μετοχές, με τις ανάλογες – επιμέρους – διορθώσεις, συνδυαστικά και με την τρέχουσα ειδησεογραφία.

Αυτό που περιμένει λοιπόν η αγορά είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση των εξαγγελιών, να ψηφιστούν τα νομοσχέδια, να «τρέξουν» όλες οι μεταρρυθμίσεις για να αρχίσει να ωφελείται η οικονομία, η αγορά, οι επιχειρήσεις και η καθημερινότητα των πολιτών.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις το περασμένο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση συμπλήρωσε δύο μήνες στην εξουσία, οπότε οι επόμενοι μήνες, αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες, με ζητούμενο την αποτελεσματικότητα, μετά και από το «μοντάρισμα» που έχει ήδη γίνει.

Σχετικα αρθρα

XA:Φόρμουλα ανόδου

admin

Μεγάλη αντίδραση στο Χ.Α. (+4,58%), με εκρηκτικά κέρδη στις τράπεζες (+8,79%)

admin

Oριακές μεταβολές στο Χ.Α. (+0,17%) με μικρό τζίρο

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική άνοδος στη συνεδρίαση

admin

Ζαχαράκης (Fast Finance): Η ΔΕΗ και το στοίχημα των 900 μονάδων

admin

Χρηματιστήριο: Ξεκίνημα με οριακή πτώση

admin

Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τα αποτελέσματα της Alpha Bank

admin

Στον FTSE 25 ξανά η ΕΥΔΑΠ-Στον Mid Cap η Autohellas

admin

Εύσημα Ross και Paulson για την ελληνική οικονομία

admin

Στη δίνη της διεθνούς αστάθειας το ελληνικό χρηματιστήριο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο των αγορών με οριακή άνοδο

admin

Πιθανή μια νέα προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων στο ΧΑ

admin

Χρηματιστήριο: Απώλειες 3,54% αφήνει ο Αύγουστος

admin

Στο 66,4% το ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών στο Χ.Α.

admin

Η επιτυχής έκδοση του 7ετούς ομολόγου ενίσχυσε το Χ.Α.

admin

Χρηματιστήριο: Ξεκίνημα με πτώση

admin

ΧΑ: Χαμηλός τζίρος-Μικρά κέρδη 0,36%- Έκλεψε τις εντυπώσεις η Πειραιώς (+8%)

admin

Οι ενεργειακές μετοχές μόνιμα στο προσκήνιο

admin