Image default
Πολιτική

Χατζηδάκης για το Μάτι: Η αντιμετώπιση των πληγών απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κατήγγειλε την προσπάθεια «αυτοαποθέωσης» του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς στο Μάτι – Παρουσίασε τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων

Την προσπάθεια «αυτοαποθέωσης» του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς στο Μάτι κατήγγειλε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας παράλληλα τις τραγικές ολιγωρίες της προηγούμενης κυβέρνησης για την επούλωση των πληγών της Ανατολικής Αττικής από την φονική πυρκαγιά.
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ για την στήριξη των πληγέντων, είπε: «Για το Μάτι κανείς δεν ξεχνά ότι πρόκειται για μεγάλη εθνική τραγωδία και η αντιμετώπιση των πληγών απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα από όλους μας. Είναι υποχρέωση στην μνήμη των νεκρών και στην προσπάθεια στήριξης των ζωντανών» για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση δεν κοκορεύεται για το σημερινό νομοσχέδιο. Θεωρεί ότι κάνει απλά το καθήκον της. Όμως με εξέπληξε η τοποθέτηση του κ. Σπίρτζη. Ο κ. Σπίρτζης μόνο συγχαρητήρια δεν διεκδίκησε από την Βουλή για τον χειρισμό της προηγούμενης κυβέρνησης. Να είμαστε πιο συγκρατημένοι όταν υπάρχουν 102 νεκροί και ευθύνες για τους νεκρούς».
Ο ίδιος μίλησε για προβλήματα που «κληροδοτήθηκαν στην σημερινή κυβέρνηση από την προηγούμενη» και απαριθμώντας τα, είπε:
– Από τις 475 περιπτώσεις κατεδαφίσεων προχώρησαν μόνο 61. Άνθρωποι θέλουν να αγοράσουν ακίνητο και δεν μπορούν επειδή δεν έχουν προχωρήσει κατεδαφίσεις
– Από τις 2.430 αιτήσεις κατεδάφισης προχώρησαν εως τις εκλογές μόνο οι 440
– Από τις 885 αιτήσεις επισκευής δόθηκαν άδεια μόνο για σε 342
– Από τα 38 εκατ. ευρώ του ειδικού λογαριασμού αξιοποιήθηκαν μόνο τα 6 εκατ ευρώ. Τα υπόλοιπα λιμνάζουν
Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου. «Υπήρξε σοβαρό λάθος στον χειρισμό εκπόνησης του ειδικού χωρικού σχεδίου. Η προέγκριση σχεδίου πήρε έναν ολόκληρο χρόνο. Η προέγκριση αυτή δεν χρειαζόταν γιατί το ίδιο το υπουργείο ήταν επισπεύδον. Παράλληλα με την προέγκριση θα μπορούσε εδώ και ένα χρόνο να προχωρήσει και η κανονική έγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου. Θα περίμενα μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι τα προωθούμενα μέτρα στοχεύουν: «στην λήψη αποφάσεων άμεσης ανάγκης όπως απομάκρυνση αμιάντου, απορριμμάτων κλπ. Στην υιοθέτηση πλέγμα προστατευτικών ρυθμίσεων όπως παράταση κατά ένα έτος για την υποβολή αίτησης για παροχή στεγαστικής συνδρομής και αναστολή κατασχέσεων. Δημιουργία μητρώου εγκαυματιών για να καλύπτονται κατά παρέκκλιση από τον ΕΟΠΥΥ τα θύματα. Δημιουργία προϋποθέσεων για την ταχεία ανάπλαση της περιοχής όπως μέσα από την μη αστική εταιρεία «Μάτι Ξανά»».
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου ανατέθηκε στο ΤΕΕ, καθώς όπως υποστήριξε «αν πηγαίναμε με τις κλασικές διαδικασίες μπορεί η εκπόνηση ειδικού χωρικού να έπαιρνε εως 10 χρόνια. Είπαμε να κόψουμε δρόμο και αντί να βρούμε κάποιον γνωστό μας ή έναν ιδιώτη το αναθέσαμε στο ΤΕΕ ώστε ως τεχνικός σύμβουλος του δημοσίου να ξεκινήσει τις μελέτες για την σύνταξη του σχεδίου. Αμφισβητήθηκε από τον κ. Σπίρτζη η τεχνική επάρκεια του ΤΕΕ. Λεω προς το ΤΕΕ ότι η κυβέρνηση με αυτά τα θέματα δεν παίζει. Όποιος αναλαμβάνει κάτι πρέπει να το φέρει εις πέρας».

Σχετικα αρθρα

«Κεραυνοί» Πρωτόπαπα μετά το ηχητικό Μιωνή – Παππά»: Προοδευτικό μέτωπο με παρακρατικές λογικές δεν μπορεί να γίνει

admin

Τζούφη: Κρίσιμα θέματα για την Παιδεία πέρασαν χωρίς διάλογο

admin

Σύσκεψη για το VAR κάλεσε ο Λευτέρης Αυγενάκης

admin

Μητσοτάκης: «Αφήνουμε πίσω το ψέμα και την ανικανότητα και βαδίζουμε μπροστά με σιγουριά»

admin

Η οικογενειακή φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέτσοβο

admin

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

admin

Στη Θάσο το κυβερνητικό κλιμάκιο – Αποφασίστηκε η λήψη μέτρων ενόψει της νέας κακοκαιρίας

admin

Βαρβιτσιώτης: Πήραμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αυτό που θέλαμε

admin

Κορωνοϊός: Ο Αλέξης Τσίπρας στην καραντίνα παρέα με τον σκύλο του

admin

Χατζηδάκης: Να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη αγορά φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

Νίκος Παππάς: Η μεσαία τάξη περίμενε μειώσεις και βλέπει αυξήσεις

admin

Παναγιωτόπουλος: Σχηματίζεται κοινό μέτωπο απέναντι στους σχεδιασμούς της Τουρκίας

admin

Παππάς: Δημιουργούμε τη μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη

admin

Γεννηματά: Με ευχολόγια επιχειρούν να καλύψουν μια αντεργατική πολιτική

admin

ΠΑΜΕ: Η κυβέρνηση τσακίζει τα δικαιώματα των πολλών για χάρη μιας χούφτας επιχειρηματιών

admin

Επικοινωνία Αναστασιάδη – Νετανιάχου: Ο Ισραηλινός εισηγήθηκε άμεση υπογραφή συμφωνίας για τον EastMed

admin

Απαλλάσσονται από εισφορά περίθαλψης οι δικαιούχοι εξωιδρυματικού επιδόματος, απολύτου αναπηρίας ή τυφλότητας

admin

Handelsblatt: Η στρατηγική Μητσοτάκη για τα πρωτογενή πλεονάσματα

admin