Image default
Πολιτική

Αντώνης Λιβάνης: «Έφυγε» η ιστορία της σύγχρονης πολιτικής και εκδοτικής Ελλάδας

Aν δεν είχε επιβιώσει από απανωτούς πολέμους και κυνηγητά, θα ήταν μάρτυρας της Αντίστασης, θύμα των Ναζί, ήρωας από αυτούς που στα Καλάβρυτα αναμετρήθηκαν ισότιμα με τους κατακτητές. Ίσως να κατέγραφε και έναν σύντομο αλλά ηρωικό βίο, καμία, δηλαδή, σχέση με τα μετέπειτα τεράστια γραφεία, τις ένδοξες πολιτικές καριέρες και τις ατελείωτες μεταλάξεις της ίδιας της Ελλάδας που θα γνωρίσει από κοντά. Όλα αυτά αφορούν την προσωπικότητα του Αντώνη Λιβάνη που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και όχι μόνο όσον αφορά την ηλικία του σχεδόν παρά μια πενταετία ολόκληρου αιώνα αλλά τις εμπειρίες που δεν χωρούν όχι μόνο σε μια εκατονταετηρίδα αλλά σε πολλές ζωές μαζί.

Γεννημένος στην Πελοπόννησο, από τα ένδοξα Καλάβρυτα, αλλά μεγαλωμένος αργότερα στην Αθήνα, ΑΕΚτζής και ελεύθερο πνεύμα ήταν πάντα συνδεδεμένος με το ΠΑΣΟΚ και τις εκδόσεις. Τα δυο αλληλένδετα και άμεσα συνυφασμένα στοιχεία σαν να μην μπορούσε η συνωμοτικά η θετική ενέργεια του Κοέλιο να αποχωριστεί τη μοίρα του αισιόδοξα πράσινου ήλιου. Από τότε που συνδέθηκε με τους πρώτους αγώνες του ΠΑΚ και αργότερα ΠΑΣΟΚ, με τα πρόσωπα που βρέθηκαν από τις πρώτες ώρες στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, από τότε που μαχόταν για τη δημοκρατία μαζί με τον Νικηφόρο Μανδηλαρά και τους άλλους πρωτεργάτες του νέου ελεήυθερου καθεστώτος ο Αντώνης Λιβάνης δεν έπαψε να βιώνει πολλαπλές και διαφορετικού είδους διώξεις. Κυνηγήθηκε, άλλωστε, όχι μόνο ως πιτσιρικάς από τους Ναζί αλλά και από τους χουντικούς και όλους όσοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν το ορμητικό πνεύμα που οδήγησε στον σχηματισμό του ΠΑΣΟΚ.
Ο Αντώνης Λιβάνης είναι ο πλέον έμπιστος άνθρωπος του Ανδρέα Παπανδρέου, αυτός που ακούει και συμβουλεύεται και που θεωρεί ότι ποτέ δεν τον προσέγγισε βάσει ατζέντας.Από το ΠΑΣΟΚ στις εκδόσεις
Γι αυτό και όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το 1981 τις εκλογές με τη συναίνεση και υποστήριξη του ευρύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας που επιζητούσε την Αλλαγή, ο Αντώνης Λιβάνης γίνεται το νούμερο ένα πρόσωπο στο πλευρό του πανίσχυρου Ανδρέα, αμετακίνητος και σταθερός στις υποδείξεις του. Ξέρει τι θέλει ο αρχηγός και τι προτάσσουν με ακρίβεια οι άγραφοι σοσιαλιστικοί αγώνες. Με το καλημέρα στη νέα εξουσία που όντως άλλαξε άρδην τα κυβερνητικά δεδομένα επιβάλλοντας στην πράξη το σύνθημα “Αλλαγή” αναλαμβάνει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού.
Δεδομένων των συνθηκών δεν μπορεί να συνεχίσει το όραμα του που λέγεται εκδόσεις και βιβλία με τα οπόία θα ήθελε, αν δεν υπήρχε η πολιτική, να ασχοληθεί αποκλειστικά. Άλλωστε είναι από τη φουρνιά που έμαθε να τιμά τους αγώνες μαζί και τη γνώση. Μεταδίδει τις βασικές αρχές στα δυο του παιδιά που είναι τότε ακόμα φοιτητες και έτσι διαμορφώνεται ο κυρίαρχος και απόλυτος εκδοτικός οίκος Λιβάνης με έδρα το μεγάλο βιβλιοπωλείο στην καρδιά της Αθήνας, λίγο πιο κάτω από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Τα παιδιά του Λιβάνη, χωρίς εξήγηση, ξέρουν και κάνουν τις σωστές επιλογές σε τίτλους που καθιστούν την επιχείρηση όχι μόνο το νούμερο ένα στην αγορά αλλά και κερδοφόρο: κάθε χρόνο εκδίδονται πανω από 200κόσιοι τίτλοι που πουλάνε αμέτρητα αντίτυπα ενώ ο εκδοτικός οίκος επεκτείνεται επενδύοντας σε εγκατατάσεις στο Βοτανικό. Στις δραστηριότητες προστίθεται το οφσετ ενώ το κεντρικό βιβλιοπωλείο συνιστά υπόδειγμα κτηρίου και εκδοτικού χώρου. Ο οίκος είχε ιδρυθεί αμέσως μετά την πτώση της Χούντας από τον ίδιο τον Αντώνη Λιβάνη ο οποίος φεύγοντας από την Πελοπόννησο και ξοδεύοντας πάνω από μια πενταετία στη φυλακή, αναγκάστηκε να αναζητήσει τρόπους για το προς το ζην-με τις περισσότερες δουλειές, ωστόσο, να απαιτούν, τουλάχιστον πριν τη μεταπολίτευση πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

Ο περήφανος Πελοποννήσιος προτιμά να πουλήσει όλη του σχεδόν την περιουσία και να ιδρύσει μαζί με τον κ. Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και τον Γιάννη Καψή τα Νέα σύνορα. Η επιχείρηση δραστηριοποιείτα, όπως είναι φυσικό, μετά τη μεταπολίτευση εκδίδοντας αριστερά, επαναστατικά βιβλία ενώ τη δεκαετία του 80 είναι από τους πρώτους που κάνουν γνωστή στην Ελλάδα την έννοια του Μπεστ Σέλλερ. Μας έμαθαν τον Κοέλιο και τον Ντα Μπράουν, τον Τσόμσκι αλλά και την Ναόμι Κλάιν που με το δόγμα του σοκ αλλάζει το σκηνικό της πολιτικής θεωρίας, σε επίπεδο ριζοσπαστισμού, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ίσως αυτά και να κάνουν τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εμπιστευτεί τις εκδόσεις Λιβάνη με κλειστά τα μάτια.
Έξυπνος επίχειρηματίας με μεγάλα ανοίγματα
Παρότι ο Λιβάνης θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς, αναγνωρισμένους και πετυχημένους εκδότες της μεταπολίτευσης, είναι ωστόσο αυτός που έκανε γνωστό τον οίκο κυρίως χάρη στους ξένους συγγραφείς και τις μεγάλες επιτυχίες.
Τα πράγματα φαίνονταν να πηγαίνουν πολύ καλά έως ότου χτύπησε ανελέητα τον χώρο του βιβλίου η κρίση. Πολλοί είναι οι εκδότες που συρρικνώνουν τις εκδόσεις του εκδίδοντας βιβλία με φτηνό χαρτί και αισθητική, θυσιάζοντας την ποιότητα χάρη της ποσότητας, προσπαθώντας έτσι να βγάλουν τα σπασμένα και έχοντας τελικά απέναντι όλο το προσωπικό. Οι Εκδόσεις Λιβάνη επιζητούν ωστόσο αυτό που ήξεραν πάντα το πολιτικό παιχνίδι αποφασίζοντας να προχωρήσουν πριν από πέντε χρόνια στην επανέκδοση ενός ιστορικού τίτλου όπως τα «Επίκαιρα», που αποδείχθηκαν ένα πολύ συγκροτημένο περιοδικό πολιτικής, ερευνητικής και διπλωματικής δημοσιογραφίας. Ωστόσο οι ζημίες σε επίπεδο ομίλου αγγίζουν τα 3 εκατ. Ευρώ ετησίως. 
Ο πατέρας αφήνοντας για πάντα τα βιβλία αποφασίζει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή και συγκεκριμένα τα ροδάκινα εξου και ότι δανείζεται γύρω στο 1,25 εκατ. για να αποκτήσει το συσκευαστήριο της πρώην ΕΑΣ Βέροιας. Εδω είναι που ο μοντέρνος γιος συναντά τον πατέρα του, τον τότε τυροκόμο στην Πάτρα και μετέπειτα φοιτητή της Ανωτάτης Εμπορικής στην Αθήνα. Αφήνοντας τα ηνία στον Ηλία και ΑΕΚτζή όπως ο πατέρας του ξέρει ότι ο γιος θα δώσει τους δικούς του αγώνες και δεν θα εκχωρήσει τίποτα που δεν θα δικαιώνει απολύτως την οικογένεια και-τι άλλο;-την ελευθερία.

Σχετικα αρθρα

Λιάνα Κανέλλη: Γιατί δεν δίνω τον μισθό μου στο ταμείου για τον κορωνοϊό

admin

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια εθνική μπάσκετ κωφών γυναικών

admin

Κλιμακώνει η Τουρκία: «Διαγράφει» το Καστελλόριζο και ζητά μοιρασιά του Αιγαίου

admin

Κορωνοϊός – ΝΔ: Στα 475.000 ευρώ οι δωρεές του κόμματος για την πανδημία

admin

Αλέξης Τσίπρας για ΔΕΗ: Ετοιμάζονται αθρόες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

admin

Ταχιάος κατά Ζέρβα: Απεχθής η τακτική του να ταπεινώσει τους νέους συνεργάτες του

admin

Κορωνοϊός – Κύπρος: Θετικός ο Αναστασιάδης σε αίτημα των Τουρκοκυπρίων για ιατρικό εξοπλισμό

admin

Δημοσκόπηση: 8 στους 10 ανησυχούν για τη στάση της Τουρκίας- «Ναι» από το 76% στα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων

admin

Στη Γερμανία τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας

admin

Αχτσιόγλου: «Οι άνεργοι φταίνε», η αντίληψη του νέου διοικητή του ΟΑΕΔ

admin

Στην Ήπειρο την Τρίτη ο Μητσοτάκης

admin

Εκδήλωση για τη Marfin: Όλοι μαζί και ο Τσίπρας… χώρια το Σάββατο

admin

Ο «Τσέο» της Νοτοπούλου θριαμβεύει στο twitter

admin

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εθνικής σημασίας το έργο Τσίοδρα

admin

Μηταράκης: Στο στρατόπεδο στις Σέρρες όσοι μπήκαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου

admin

Ραντεβού Μακρόν – Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου

admin

Τις δεσμεύσεις τους για τους επόμενους 12 μήνες θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

admin

Υπόθεση Novartis: Μια ώρα κράτησε η κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα

admin