Image default
Αγορές

Επιμένει ανοδικά o Dow Jones

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει κατά 15 μέρες στην αύξηση των δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ως χειρονομία «καλής θέλησης» προς το Πεκίνο.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή υψηλότερων τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αγαθά κινεζικής προέλευσης αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την 1η Οκτωβρίου για τη 15η Οκτωβρίου, σε μια «χειρονομία καλής θέλησης».

Ο Τραμπ διευκρίνισε ότι η αναβολή του μέτρου αποφασίστηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος «του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε» και λόγω «του γεγονότος ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα εορτάζει την 70ή επέτειο» από την ίδρυσή της.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων και σε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, στο -0,5% προσδιορίστηκε το επιτόκιο καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα. Παράλληλα ξεκινά αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα, από την 1η Νοεμβρίου. Οι αγορές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η μείωση του επιτοκίου είναι η πρώτη μετά το 2016 και έρχεται σε μια στιγμή που μαζεύονται σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Στο μεταξύ, η πτώση των τιμών πετρελαίου συγκράτησε τον πληθωρισμό τον Αύγουστο στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι τιμές ήταν υψηλότερες κατά 1,7%.

Επιπλέον, ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας τις ημέρες που ήταν κοντά στην αργία της Labour Day υποχώρησε κοντά σε χαμηλό πέντε μηνών.

Ειδικότερα, τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου, 204.000 άτομα υπέβαλαν αιτήσεις, αριθμός που ήταν μειωμένος κατά 15.000.

Πρόκειται για το τρίτο πιο χαμηλό σημείο της τρέχουσας οικονομικής επέκτασης που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και περισσότερο.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,17% ή 45 μονάδες στις 27.182, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,29% στις 3.009 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στις 8.194 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa Inc. ( 2%) και Travelers ( 1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens (-4%) και UnitedHealth (-1,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 1,2% στα 55,09 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.507 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1067 δολ. από 1,1009 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,79%.

Σχετικα αρθρα

Διήμερο σερί ανόδου για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

admin

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές

admin

Περιδίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κλείνοντας την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου

admin

Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει ώθηση στις ευρωαγορές

admin

Συνεχίζει σε επίπεδα ρεκόρ η Wall Street

admin

«Μαζεύουν» τις αρχικές απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Υποτονικό κλίμα στις ασιατικές αγορές εν όψει του Πάσχα των Καθολικών

admin

Η Κίνα έριξε τη Wall Street

admin

Θετικά πρόσημα καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

admin

Σε χαμηλό 4 μηνών οι ασιατικές αγορές

admin

Βραχυπρόθεσμες ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Ευρωαγορές: Προσεκτικές κινήσεις των επενδυτών- Στο επίκεντρο το Brexit

admin

Aπώλειες στη Wall με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

admin

Θετικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Σε θετικό έδαφος οι ασιατικές αγορές

admin

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω Fed και Ιράν

admin

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- Τα βλέμματα στραμμένα στην πανδημία

admin