Image default
Επιχειρήσεις

Ικτίνος: Πού οφείλεται η πτώση των επιδόσεων 6μήνου

Υποχώρηση σημείωσαν τα αποτελέσματα του ομίλου Ικτίνος Ελλάς κατά το πρώτο μισό του 2019, επηρεασμένα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα, αλλά και από την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην προγραμματισμένη έναρξη των υπόγειων εξορύξεων στο λατομείο του Βώλακα (το μεγαλύτερο της εταιρείας, όπου άργησαν οι αδειοδοτήσεις και οι παραδόσεις εξορυκτικών μηχανημάτων).

Σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών της Ικτίνος Ελλάς υποχώρησε από τα 32 στα 23,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 10,5 εκατ. ευρώ στα 2,02 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το λατομείο του Βώλακα (πρόκειται για τη ναυαρχίδα της εταιρείας) εμφάνισε μείωση όγκου πωλήσεων κατά 36% και αυτό οδήγησε τον κύκλο εργασιών της μητρικής εταιρείας σε πτώση κατά 26,5% (στα 20,9 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, το EBITDA υποχώρησε από τα 11,29 στα 5,23 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 7 στα 2,34 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, η υποχώρηση αυτή αναμένεται να «μαζευτεί» μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο, ενώ για το 2020 προβλέπεται μια αύξηση πωλήσεων κατά 20%. Ειδικότερα:

• Ήδη λειτουργούν δύο εξορυκτικά μηχανήματα στο λατομείο του Βώλακα, τα οποία θα φτάσουν σταδιακά στα τέσσερα έως το τέλος του έτους. Άρα, στο σύνολο του 2019 ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας αναμένεται να υποχωρήσει κατά περίπου 12%, (έναντι του -26,6% του α’ εξαμήνου) επηρεάζοντας προς την ίδια κατεύθυνση και την κερδοφορία.

• Η πρόβλεψη για 20% το 2020 βασίζεται σε τέσσερις κυρίως παράγοντες: α) Στις αναμενόμενες καλύτερες καιρικές συνθήκες β) στην αποκατάσταση της υπόγειας εξόρυξης στο λατομείο του Βώλακα γ) Στην πλήρη λειτουργία του νέου εργοστασίου της Δράμας, το οποίο μάλιστα έχει μεγάλα περιθώρια επέκτασης σε όμορο ιδιόκτητο χώρο δ) Στην καλύτερη απόδοση των νέων λατομείων Πυργών και Πελοποννήσου.

• Αλήθεια είναι ότι η ζήτηση ελληνικών μαρμάρων από την Κίνα υποχώρησε κατά το πρώτο εξάμηνο περίπου κατά 5%, καθώς φαίνεται να υπάρχει αντίκτυπος από τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της συγκεκριμένης χώρας. Ωστόσο, η διοίκηση της Ικτίνος υποστηρίζει ότι αυτό δεν έχει επηρεάσει τη ζήτηση για τα προϊόντα της, καθώς το μάρμαρο του Βώλακα είναι ιδιαίτερα ποιοτικό και γιατί η εταιρεία έχει οικοδομήσει μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Κινέζους πελάτες της.

• Η Ικτίνος συνεχίζει την πολιτική διεύρυνσης των εξαγωγικών της προορισμών (έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χώρα) και προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και το νέο εργοστάσιο της Δράμας, έτσι ώστε να αυξηθεί κατακόρυφα ο κύκλος εργασιών των επεξεργασμένων μαρμάρων (αυτά δεν κατευθύνονται στην Κίνα). Σήμερα, το 95% των πωλήσεων της Ικτίνος αφορά εξαγωγές, με την Κίνα να είναι με διαφορά η μεγαλύτερη χώρα-προορισμός. Στόχος είναι μέσα σε μια τριετία, η εξάρτηση από την πώληση ογκομαρμάρων στην αγορά της Κίνας να περιοριστεί στο 30% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Προς πώληση το τουριστικό project

Η εισηγμένη εταιρεία διαπραγματεύεται την πώληση του μεγάλου ακινήτου-τουριστικού project που διαθέτει στην Κρήτη (νομός Λασιθίου) και σύμφωνα με τη διοίκησή της, «υπάρχουν επαφές με αρκετούς ενδιαφερόμενους, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ακίνητο που συνοδεύεται από αδειοδοτήσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το θετικότερο επενδυτικό κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί στη χώρα θα συμβάλει και αυτό προς την επιθυμητή κατεύθυνση».

Σχετικα αρθρα

Coca Cola HBC: Αύξηση 5% στα έσοδα από πωλήσεις το γ’ τρίμηνο

admin

ΔΕΗ: Πόσοι και ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εθελουσίας

admin

Γιατί βρέθηκε ο Ευ. Μυτιληναίος με το 26,5% της Mytilineos

admin

Trastor: Στα €200,7 εκατ. η αποτίμηση των 58 επενδυτικών ακινήτων

admin

Η ελβετική κυβέρνηση διευρύνει τις εξουσίες της

admin

Εμπορική συνεργασία της Vodafone με την startup Linked Business

admin

Καθαρά κέρδη 32,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο για ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

admin

Περιβαλλοντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Mastercard

admin

ΕΔΥΑΠ: Πρόωρες οι εκτιμήσεις για την τιμολόγηση του αδιύλιστου νερού

admin

Γενική Εμπορίου: Μείωση κερδών στο 6μηνο

admin

Τρία νέα καταστήματα εγκαινίασε η ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ

admin

«Πρωταθλητισμός» στην εταιρική κοινωνική ευθύνη από τον ΟΠΑΠ

admin

Ελπίδες επαναλειτουργίας για την Shelman

admin

Μια επένδυση με σημαντικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα €27,3 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Οι χειρουργικές μάσκες θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού

admin

Μηχανές στο… φουλ για τη Cenergy

admin

Τυνησία: Έκτακτες εξουσίες εκχώρησε το κοινοβούλιο στον πρωθυπουργό λόγω κορονοϊού

admin