Image default
Ευρώπη

Μείωση επιτοκίου και νέο QE αποφάσισε η ΕΚΤ

Στο -0,5% προσδιορίστηκε το επιτόκιο καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα. Παράλληλα ξεκινά αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα, από την 1η Νοεμβρίου. Οι αγορές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η μείωση του επιτοκίου είναι η πρώτη μετά το 2016 και έρχεται σε μια στιγμή που μαζεύονται σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα φαίνεται πως υιοθέτησε μια ήπια προσέγγιση καθώς μείωση του επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς (20 μονάδες βάσης). Το ίδιο ισχύει και για τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 20 δισ. ευρώ, νούμερο που επίσης είναι κατώτερο των προσδοκιών.

Ένα κρίσιμο στοιχείο, πάντως, στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ είναι ότι τόσο τα χαμηλά επιτόκια όσο και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης. Όπως σημειώνει ο Carsten Brzeski της ING, «αυτό είναι το τελευταίο «οτιδήποτε χρειαστεί» του Μάριο Ντράγκι. Παρά τον όποιο ενθουσιασμό των αγορών τώρα, το ερώτημα παραμένει αν είναι αρκετό για να μπουν σε σωστή τροχιά ανάπτυξη και πληθωρισμός, καθώς ο πραγματικός «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η δημοσιονομική πολιτική. Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς δημοσιονομική τόνωση, η τελευταία κίνηση Ντράγκι δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε καλό τέλος».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να εξασφαλιστεί ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδα αρκετά κοντά αλλά κάτω από το 2%, στον ορίζοντα που μπορεί να γίνει πρόβλεψη, και αυτή η εικόνα αντανακλάται σταθερά στις υποκείμενες πληθωριστικές δυναμικές.

Η προηγούμενη αναφορά στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας έκανε λόγο για διατήρησή τους «τουλάχιστον το πρώτο μισό του 2020 και σε κάθε περίπτωση όσο χρειαστεί για να εξασφαλιστεί διατηρήσιμη σύγκλιση του πληθωρισμού στον στόχο μεσοπρόθεσμα».

Επιπρόσθετα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα αλλαγές στα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες (TLTRO), για «να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες μετά και τη νέα μείωση επιτοκίου, η ΕΚΤ αποφάσισε να υιοθετήσει ένα σύστημα δύο βαθμίδων αναφορικά με τις χρεώσεις που πληρώνουν για τις καταθέσεις τους. Με βάση αυτό, τμήμα των κεφαλαίων που τοποθετούν οι τράπεζες στην ΕΚΤ θα εξαιρείται από το αρνητικό επιτόκιο.

Σχετικα αρθρα

Πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις για το Brexit

admin

Αθήνα και Λέσβος στα 42 προγράμματα της UEFA

admin

Βάζουν μπροστά τις κυρώσεις για τον Nord Stream οι ΗΠΑ – Η γερμανική στάση

admin

Σε επιφυλακή η ΕΕ για τον κινεζικό κοροναϊό

admin

Εκλογές στη Ρουμανία: Φαβορί ο φιλοευρωπαίος Γιοχάνις

admin

Συμβούλιο της Ευρώπης: Έρευνα για τα τεστ γλωσσομάθειας στους μετανάστες

admin

Ρόλο εξισορροπιστή καλείται να αναλάβει ο Π. Σάντσεθ

admin

Έρευνα σε ελληνικά αεροδρόμια: Δυσκολότερες οι απογειώσεις

admin

Σασόλι: Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την απερίφραστη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας

admin

Η Γερμανία για τη συνάντηση Μέρκελ με Μητσοτάκη τη Δευτέρα

admin

Tungsten Explorer: Αυτό είναι το «υπερόπλο» των TOTAL-ENI για τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

admin

«Χτυπημένοι» από την κλιματική κρίση, οι Γερμανοί Συντηρητικοί στοχεύουν τώρα στο Πράσινο Κόμμα

admin

Αναστασιάδης: «Η Τουρκία αισθάνεται ότι δεν έχει περιορισμούς στην ανατ. Μεσόγειο»

admin

«Όχι» Βερολίνου στην ελληνική ρηματική διακοίνωση για τις επανορθώσεις

admin

Σε «πολιτική ανυπακοή» καλούν τους Καταλανούς οι αυτονομιστές ηγέτες

admin

Γιατί υπάρχουν τόσα άδεια εστιατόρια στο Μιλάνο;

admin

Η ΕΕ επαναπατρίζει Ευρωπαίους πολίτες από την κινεζική Ουχάν λόγω του κοροναϊού

admin

Μπορεί η Ευρώπη να αντέξει μια νέα προσφυγική κρίση;

admin