Image default
Ευρώπη

Μείωση επιτοκίου και νέο QE αποφάσισε η ΕΚΤ

Στο -0,5% προσδιορίστηκε το επιτόκιο καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα. Παράλληλα ξεκινά αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα, από την 1η Νοεμβρίου. Οι αγορές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η μείωση του επιτοκίου είναι η πρώτη μετά το 2016 και έρχεται σε μια στιγμή που μαζεύονται σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα φαίνεται πως υιοθέτησε μια ήπια προσέγγιση καθώς μείωση του επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς (20 μονάδες βάσης). Το ίδιο ισχύει και για τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 20 δισ. ευρώ, νούμερο που επίσης είναι κατώτερο των προσδοκιών.

Ένα κρίσιμο στοιχείο, πάντως, στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ είναι ότι τόσο τα χαμηλά επιτόκια όσο και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης. Όπως σημειώνει ο Carsten Brzeski της ING, «αυτό είναι το τελευταίο «οτιδήποτε χρειαστεί» του Μάριο Ντράγκι. Παρά τον όποιο ενθουσιασμό των αγορών τώρα, το ερώτημα παραμένει αν είναι αρκετό για να μπουν σε σωστή τροχιά ανάπτυξη και πληθωρισμός, καθώς ο πραγματικός «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η δημοσιονομική πολιτική. Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς δημοσιονομική τόνωση, η τελευταία κίνηση Ντράγκι δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε καλό τέλος».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να εξασφαλιστεί ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδα αρκετά κοντά αλλά κάτω από το 2%, στον ορίζοντα που μπορεί να γίνει πρόβλεψη, και αυτή η εικόνα αντανακλάται σταθερά στις υποκείμενες πληθωριστικές δυναμικές.

Η προηγούμενη αναφορά στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας έκανε λόγο για διατήρησή τους «τουλάχιστον το πρώτο μισό του 2020 και σε κάθε περίπτωση όσο χρειαστεί για να εξασφαλιστεί διατηρήσιμη σύγκλιση του πληθωρισμού στον στόχο μεσοπρόθεσμα».

Επιπρόσθετα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα αλλαγές στα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες (TLTRO), για «να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες μετά και τη νέα μείωση επιτοκίου, η ΕΚΤ αποφάσισε να υιοθετήσει ένα σύστημα δύο βαθμίδων αναφορικά με τις χρεώσεις που πληρώνουν για τις καταθέσεις τους. Με βάση αυτό, τμήμα των κεφαλαίων που τοποθετούν οι τράπεζες στην ΕΚΤ θα εξαιρείται από το αρνητικό επιτόκιο.

Σχετικα αρθρα

Συρία: Ναυάγησε το σχέδιο για ζώνη ασφαλείας – «Όχι» Άσάντ

admin

Συνάντηση δύο φορές την εβδομάδα για τους διαπραγματευτές του Brexit το Σεπτέμβριο

admin

Η γκάφα του νέου επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας φέρνει σε δύσκολη θέση την Κομισιόν

admin

Οι αρχές του Βερολίνου απαγόρευσαν τους ψευτοαμερικανούς στρατιώτες στο Checkpoint Charlie

admin

Από τα Fake News στα Deep Fakes

admin

Τον Τιερί Μπρετόν προτείνει ο Μακρόν για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου

admin

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό: Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα

admin

Εξαιρούνται ελληνικό ελαιόλαδο και ελιές από τους δασμούς Τραμπ

admin

Ενδοευρωπαϊκή συνεργασία για τις βέλτιστες πρακτικές φορολογικής διοίκησης

admin

Handelsblatt: Ο Πειραιάς θα εκτοπίσει το Αμβούργο και τη Βρέμη από την τρίτη θέση στην Ευρώπη

admin

Πράσινο φως από ESM για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

admin

4.8 εκατ. ευρώ για την αδελφοποίηση πόλεων

admin

Ξεκίνησαν η αιτήσεις για τη δράση Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας

admin

Οι μυστικές σήραγγες των Ναζί στη Σλοβενία

admin

Ερντογάν και Μητσοτάκης συζητούν για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών

admin

Στο κάδρο η Ελλάδα και για τα απόβλητα

admin

Η Κροατία αξιολογείται θετικά για ένταξη στη Σένγκεν… αλλά πρέπει να περιμένει

admin

Στην Αθήνα η Επίτροπος Βεστάγκερ για επαφές

admin