Image default
NATIONAL BANK

Με νέα πρόταση για το ΛΕΠΕΤΕ επανέρχεται η ΕΤΕ

Με νέα πρόταση επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το θέμα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών και συγκεκριμένα του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότη Μηταράκη, του κ. Γιώργου Ζαββού εκ μέρους των τραπεζών, του CEO της ΕΤΕ, κ. Παύλου Μυλωνά, του νομικού επιτελείου της τράπεζας, αλλά και εκπροσώπων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρόταση προς τους συνταξιούχους είναι να λάβουν χαμηλότερο ποσό ΛΕΠΕΤΕ με οριστική, όμως, ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ (και όχι προσωρινή ένταξη όπως ισχύει σήμερα).

Αυτό συνεπάγεται, ωστόσο, χαμηλότερα ποσά επικούρησης, δηλαδή χαμηλότερη επικουρική σύνταξη σε σχέση με την προβλεπόμενη από τη λεγόμενη «τροπολογία Πετρόπουλου». Στο σημείο αυτό έρχεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με πρόταση συμβιβασμού και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προτίθεται να δημιουργήσει νέο λογαριασμό επικούρησης τύπου ΛΕΠΕΤΕ, τη χρηματοδότηση του οποίου θα καλύπτει πλήρως η τράπεζα.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζεται ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας η ΕΤΕ υποχρεούται να καταβάλει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του 2018 στους συνταξιούχους τμηματικά έως 31/12/2020.

Διευκρινίζεται επίσης ότι δεν εκκρεμεί κάποια εγκύκλιος από την πλευρά του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθετική διάταξη που ρύθμιζε το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ (4618/2019), μεταφέροντας την πληρωμή των επικουρικών του λογαριασμού επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) στο ΕΤΕΑΕΠ, ψηφίστηκε λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, παρά τις ενστάσεις που προέβαλε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρισκόταν, ούτως ή άλλως, σε διαπραγματεύσεις με τους συνταξιούχους για το θέμα.

Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η νομοθεσία, οι συνταξιούχοι έπρεπε να λάβουν αναδρομικά τις επικουρικές για το 2019, κάτι που έγινε μέσα στο καλοκαίρι, όπως και για το 2018 σε 5 δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΤΕ δεν κατέβαλε τα αναδρομικά για το 2018, με αποτέλεσμα το θέμα να επανέρχεται για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα, μετά την αποστολή εξωδίκου από τον Σύλλογο Συνταξιούχων της ΕΤΕ (ΣΣΕΤΕ) κατά της διοίκησης της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι στόχος και για τις δύο πλευρές -Εθνική και συνταξιούχους- είναι να βρεθεί συμβιβαστική λύση που να διασφαλίζει στους τελευταίους μια αξιοπρεπή επικουρική σύνταξη. Και αυτό γιατί οι δύο πλευρές βρίσκονται στα δικαστήρια για το θέμα. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο αναμένονται δύο σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, αφενός για το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη του νόμου Πετρόπουλου και αφετέρου για το ύψος των συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι της Εθνικής.

Σχετικα αρθρα

“Κόκκινα” στεγαστικά δάνεια €600 εκατ. προς διαχείριση από την Εθνική Τράπεζα

admin

Η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

admin

Πάνω από 1,3 δισ. για το ομόλογο της ΕΤΕ

admin

Προεκλογικό ρουσφέτι για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ ετοιμάζει η κυβέρνηση

admin

Ανάσα για την Εθνική Τράπεζα η τροπολογία για το ΛΕΠΕΤΕ

admin

Εθνική Τράπεζα: Νέα παράταση ενόψει στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Όλες οι λεπτομέρειες

admin

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής της ΕΤΕ για μη καταβολή επικουρικών συντάξεων

admin

Η  Εθνική  Τράπεζα για το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ” ΕΛΠΙΔΑ”

admin

Πωλήσεις τεσσάρων νέων χαρτοφυλακίων NPLs από την Εθνική Τράπεζα έως τέλος έτους

admin

Παύλος Μυλωνάς: «Τρέχουμε» το σχέδιο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας

admin

Εθνική Τράπεζα: Δεν ανακινεί παλαιές υποθέσεις περί ευθύνης στελεχών

admin

Εθνική Τράπεζα: Νέος CFO o Χρίστος Χριστοδούλου

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το swap της Εθνικής

admin

ΕΤΕ: Σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία από τη μικρομεσαία βιομηχανία που καινοτομεί

admin

Εθνική Τράπεζα: Πιστωτική γραμμή 10 εκατ. ευρώ από την EBRD για την Εθνική Factors

admin

ΕΤΕ: Στόχος για χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ στον κλάδο της ενέργειας μέσα στην προσεχή τριετία

admin

Εθνική: Αύξηση κερδών στα 253 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

admin

Η Εθνική Τράπεζα ανανέωσε τη χορηγική συνεργασία της με τη Σάκκαρη

admin