Image default
Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη θέση της στον κόσμο

«Η Ελλάδα, μετά από μία δεκαετία σε συνθήκες κρίσης, έχει πλέον κάνει την επιλογή να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και να ενισχύσει εκ νέου τη θέση της στον κόσμο».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος προσέρχεται σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με σκοπό να ενημερώσει τα μέλη της για τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής.

Η ενημέρωση της Επιτροπής γίνεται σε δύο κύκλους. Στον πρώτο, η ενημέρωση γίνεται με δημόσια συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών έκανε την αρχική εισήγησή του και τοποθετήθηκαν ένας βουλευτής από κάθε κόμμα. Στον δεύτερο κύκλο, η συζήτηση θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την τήρηση πρακτικών.

Ο κ. Δένδιας, εκ προοιμίου, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι «προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής στην εξωτερική πολιτική και στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, το υπουργείο Εξωτερικών γίνεται ένα σύγχρονο, διαφορετικό υπουργείο με μετρήσιμη στοχοθεσία». Σε αυτό το πλαίσιο, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι μεγάλη προτεραιότητα, παράλληλα με τη βελτίωση των υποδομών. Η βελτίωση θα γίνει, όπως είπε, και με αποτελεσματικότερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και θα αφορά τόσο τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών όσο και τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό.

Με βάση την πολιτική των μετρήσιμων στόχων στην εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της καλύτερης εξυπηρέτησης των ομογενών από τα προξενεία της Ελλάδας, επανεξετάζεται η διατήρηση ορισμένων Αρχών στο εξωτερικό αλλά και η δημιουργία άλλων νέων Αρχών, για τις οποίες, όπως προϊδέασε ο υπουργός Εξωτερικών, η κοινοβουλευτική επιτροπή θα ενημερωθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου συζήτησης.

Ακόμη, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών, πέραν του παραδοσιακού ρόλου του στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, θα αποτελέσει φορέα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου «δημιουργείται ένα τρίπτυχο, στο οποίο η πολιτική και οικονομική διπλωματία θα συνεπικουρούνται από την επικοινωνιακή διπλωματία, προσφέροντας νέα εργαλεία στη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο ίδιος τόνισε τόνισε ότι αυτός ο σχεδιασμός έχει στόχο να προσφέρει νέα εργαλεία στη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο φιλοδοξεί να ενισχύσει την εξωτερική εικόνα της χώρας, «καθιστώντας την μία χώρα ευρωπαϊκή, σύγχρονη, φιλόξενη, ανοιχτή στην καινοτομία, ανεκτική, εξωστρεφή και νεωτερική» σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «βασικός μοχλός προώθησης των θέσεων της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να είναι η ισχύς της χώρας» και υπογράμμισε πως για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν έχει άπειρους οικονομικούς πόρους, το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αποτελέσει τον πολλαπλασιαστή των δυνατοτήτων της χώρας μέσα από τους εξής στόχους:

  • Αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στην ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς.
  • Περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.
  • Ενδυνάμωση των δεσμών της Ελλάδας με παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους. Όπως ειδικότερα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, «με τις ΗΠΑ φιλοδοξούμε και αναβαθμίζουμε συνεχώς τον στρατηγικό μας διάλογο, επεκτείνοντάς τον σε όλες τις σφαίρες των κοινών ενδιαφερόντων μας. Με τη Γαλλία και τη Γερμανία αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας όχι μόνο διμερώς αλλά και στην αντιμετώπιση περιφερειακών θεμάτων. Με τη Βρετανία εργαζόμαστε για την, όσο γίνεται, καλύτερη προετοιμασία μας στη μετά Brexit εποχή. Αναβαθμίζουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και την Κίνα, σεβόμενοι βέβαια τις ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες τους».
  • Καλλιεργούνται δεσμοί με χώρες που «μέχρι τώρα ίσως δεν έχουμε δώσει την κατάλληλη σημασία». Έμφαση θα δοθεί, σε αυτό το πλαίσιο, σε ευρείες συνεργασίες σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
  • Θα αξιοποιηθούν όλα τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα που δίνει η θέση της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε σειρά συγκεκριμένων προγραμμάτων που αποσκοπούν στο να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακό σταυροδρόμι στην ευρύτερη περιοχή.
  • Εμβαθύνονται οι σχέσεις της Ελλάδας με το δυναμικό που αντιπροσωπεύει ο απόδημος ελληνισμός, δεδομένου ότι οι απόδημοι αλλά και οι οργανώσεις αποδήμων είναι σημαντικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Σχετικα αρθρα

Προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας κατά Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

admin

CNN: Στο πλευρό της Ελλάδας ο Σι Τζινπίνγκ για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

admin

Τσίπρας για το προσφυγικό: Η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει ακόμη και με βέτο

admin

Χάικο Μάας: Να τρέξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με Σκόπια και Αλβανία

admin

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

admin

Τιμής ένεκεν τάφος στην οικογένεια του Μανώλη Γλέζου από τον Δήμο Αθηναίων

admin

Τα πόθεν έσχες της Φώφης Γεννηματά

admin

Χυδαία επίθεση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη, Τσιόδρα, Χαρδαλιά

admin

Προκλήσεις χωρίς τέλος από την Τουρκία: Το «προξενείο» στην Αμμόχωστο και τα περί συνεκμετάλλευσης

admin

Υπόθεση Novartis: Κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

admin

Χατζηδάκης: Τις επόμενες εβδομάδες «πέφτουν» οι υπογραφές για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB

admin

Έβρος: Οι κινήσεις – ματ της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά σύνορα

admin

Η Αθήνα ετοιμάζεται για τον EastMed – Στριμωγμένος ο Ερντογάν, επιμένει για τη Λιβύη

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά και επιχειρησιακά υπόλογη η ΝΔ στο προσφυγικό

admin

Προκλητική Τουρκία για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Ευτυχισμένη μέρα» η 19η Μαΐου

admin

Δημοκρατικό «τείχος» απέναντι στη Χρυσή Αυγή στον δήμο Αθηναίων

admin

Βαρβιτσιώτης στη «L’ Opinion»: «Η Frontex θα έπρεπε ήδη να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες»

admin

ΣΥΡΙΖA: Επιβεβαιώνεται η προσπάθειά μας για οριστική έξοδο από την κρίση

admin