Image default
Πρώτο Θέμα

Ο «πόλεμος» ευρώ- δολαρίου άρχισε

Με το ευρώ να υποχωρεί κάτω και από το όριο του 1,10 δολαρίου, ήταν βέβαιο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα αργήσει να αντιδράσει. Η ΕΚΤ θέλει και πετυχαίνει να υποτιμήσει το νόμισμά της υπογράμμισε και εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της Fed, που «κάθεται», όπως είπε, αφήνοντας το ισχυρό δολάριο να πλήττει τις εξαγωγές και την ανάπτυξη. Με την επισήμανση αυτή κήρυξε ατύπως τον νομισματικό πόλεμο ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, αλλά είναι ένας «πόλεμος», που δεν μπορεί ο ίδιος να ελέγξει.

O Ντόναλντ Tραμπ πιέζει με συνεχείς, σε υψηλούς τόνους, παρεμβάσεις να πιέζει την αμερικανική κεντρική τράπεζα να προβεί σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων. Ο Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να αποφασίσει σύντομα νέα μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης, αλλά αυτό είναι κάθε άλλο παρά αρκετό για έναν πρόεδρο, που έχει υποσχεθεί ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% και ετοιμάζεται για τη μάχη επανεκλογής το 2020.

Το ξεκαθάρισε λοιπόν πως επιθυμία του είναι να οδηγηθούν τα αμερικανικά επιτόκια στο μηδέν ή και σε αρνητικό έδαφος. Πρέπει η Fed να ακολουθήσει κατά βήμα την ΕΚΤ, που έχει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο μηδέν και το καταθετικό στο -0,5%, είναι η ξεκάθαρη στάση του  Τραμπ. Μπορει όμως να αναγκάσει την ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα να το πράξει; Η Fed δεν τρομάζει από «τιτίβασματα» ακόμη και εάν αυτά προέρχονται από τον ισχυρότερο άνθωπο του πλανήτη. Θα μπορούσε να τρομάξει όμως εάν δει τις αγορές να επιβεβαιώνουν τους φόβους του και την οικονομία να δέχεται ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.

Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι πολύ πιο ισχυρή από της ευρωπαϊκής. Την ώρα που Γερμανία και Ιταλία είναι στο χείλος της ύφεσης και ολόκληρη η ζώνη του ευρώ αναπτύσσεται αναιμικά, το αμερικανικό ΑΕΠ «τρέχει» ακόμη με ρυθμούς 2,1%. Ωστόσο έτρεχε με ρυθμούς άνω του 3% το πρώτο τρίμηνο του έτους και όσο το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, θα κατεβάζει πιθανότατα ταχύτητα.

Η άκρως αποφασιστική δράση της ΕΚΤ επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια για απόλυτη ισοτιμία των δύο νομισμάτων: 1 ευρώ- 1 δολάριο. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα, η Fed δεν θα έχει πολλές επιλογές, από το να αλλάξει και εκείνη στρατηγική. Ο Τραμπ δεν ελέγχει το παιχνίδι, αλλά η αγορά συναλλάγματος έχει τη δική της δύναμη να σπρώξει το χέρι του Πάουελ.

Όσο για τον Αμερικανό πρόεδρο, δεν θα μείνει και εκείνος άπραγος. Η απειλή για «δασμούς» ως αντίποινα για την «σκόπιμη υποτίμηση» του ευρώ μένει πάντα στο τραπέζι.

Σχετικα αρθρα

Ο «κύριος Zara» παραμένει ο πλουσιότερος Ευρωπαίος

admin

Το ιρλανδικό ερώτημα απαιτεί ψυχραιμία

admin

Πώς να βγάλετε χρήματα από τις κεφαλαιαγορές

admin

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street ξυπνά εφιαλτικές μνήμες του 1929

admin

Ο Πρόεδρος Ήλιος: Ο Μακρόν λουστράρει την προεδρική του εικόνα

admin

Ελβετικό φράγκο-Eurobank:Δικάζουν τα Εφετεία ανά την Ελλάδα

admin

Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα τον Ιούλιο;

admin

Μια περίεργη αποστροφή της Μέρκελ…

admin

Γερμανία: Κρατικό ταμείο για την προστασία επιχειρήσεων από τον κινέζικο “δράκο”

admin

Welt: Ελλάδα, η κρυφή αδυναμία των επενδυτών

admin

Το Airbnb έφερε τα πάνω κάτω -Τα σπίτια σε Κουκάκι και Εξάρχεια πιο ακριβά από την Εκάλη

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: Ιδέες Μακρόν για τη νέα Ευρώπη στο πνεύμα Μέρκελ

admin

Η Ελλάδα σχεδιάζει ανταλλαγή χρέους 30 δισ

admin

Παρίσι και Βερολίνο σε διαφωνία για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ΕΕ

admin

Τσακαλώτος:Aποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ και 120 δόσεις

admin

Alpha Bank: Φοροελαφρύνσεις-μεγάλα έργα θα στηρίξουν τις κατασκευές

admin

Η Ελλάδα υποχωρεί,η Γερμανία παραμένει αυστηρή

admin

Οι νέοι της Ευρώπης αναζωπυρώνουν την αισιοδοξία για το μέλλον της περιοχής

admin