Image default
Οικονομία

Το τελευταίο δώρο Ντράγκι: Χαμηλά επιτόκια και QE «για όσο χρειαστεί»

Στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – την τελευταία όπου προεδρεύει ο Μάριο Ντράγκι – ανακοινώθηκε ένα ισχυρό πακέτο μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, που συνδυάζει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και τις αγορές τίτλων (QE).

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2016, ανακοινώνοντας ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητα στα υφιστάμενα επίπεδα του 0,00% και 0,25%.

Τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα ωσότου οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν προς το 2%, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Υπάρχει ανάγκη για στάση διευκόλυνσης για παρατεταμένη περίοδο»

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ έλαβαν υπόψιν τις πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις και ότι υπάρχει ανάγκη για μία στάση διευκόλυνσης για παρατεταμένη περίοδο, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο με συμμετρικό τρόπο.

Συνεπώς, το νέο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (ΑΡΡ) θα συνεχιστεί για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο για την ενίσχυση του υποστηρικτικού ρόλο των επιτοκίων και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν αρχίσει η κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τις πληρωμές κεφαλαίου από τις ωριμάνσεις τίτλων που αγοράστηκαν υπό το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για παρατεταμένη περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Όσον αφορά το τρίτο πρόγραμμα TLTRO, ανέφερε πως η διάρκεια του θα επιμηκυνθεί στα τρία χρόνια από δύο που ήταν προηγουμένως.

Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε, τέλος, ότι «έχουμε άνεση να αγοράζουμε ομόλογα για «μακρά περίοδο» χωρίς να αλλάξουμε το όριο.

Ομόφωνη η απόφαση για τα μέτρα

Σε ερώτηση για τη… «χημεία» μεταξύ των μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι απόφαση για τα μέτρα ήταν ομόφωνη.

Σημείωσε ότι υπήρξε διαφορά απόψεων στο συμβούλιο για την επανεκκίνηση του QE και το APP, αλλά η πλειοψηφία ήταν ξεκάθαρη έτσι ώστε να μην χρειαστεί ψηφοφορία.

Η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2019 και το 2020

Σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα θα αναθεωρήσει χαμηλότερα τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα,ανέφερε ότι η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί το 2019 στο 1,1% αντί για 1,2% που αναμενόταν προηγουμένως, ενώ το 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% αντί για 1,4% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Χαμηλότερα αναθεώρησε η ΕΚΤ και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, στο 1% το 2020 και 1,5% το 2016, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για πληθωρισμό 1,3%, 1,4% και 1,6%.

Πετάει το γάντι στις κυβερνήσεις ο «Σούπερ Μάριο»

Δεδομένης της επιδείνωσης των προοπτικών της οικονομίας και των αυξημένων καθοδικών ρίσκων, ο κ. Ντράγκι εκτίμησε ότι τα κράτη μέλη που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να το χρησιμοποιήσουν και ότι όλες οι χώρες πρέπει να επιδιώξουν μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη σύνθεση των δημόσιων οικονομικών τους.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις για δημοσιονομική τόνωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα να δοθεί στήριξη από τη δημοσιονομική πολιτική»

Απάντησε και στο tweet του έξαλλου με τη Fed Τραμπ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε τα εξής στο Twitter: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντέδρασε γρήγορα, μείωσε τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης. Προσπαθούν και το πετυχαίνουν να υποτιμήσουν το ευρώ έναντι του ΠΟΛΥ ισχυρού δολαρίου, δίνοντας πλήγμα στις αμερικανικές εξαγωγές. Και η Fed κάθεται και κάθεται και κάθεται. Πληρώνονται για να δανείζουν χρήματα, ενώ πληρώνουμε τόκο!».

European Central Bank, acting quickly, Cuts Rates 10 Basis Points. They are trying, and succeeding, in depreciating the Euro against the VERY strong Dollar, hurting U.S. exports…. And the Fed sits, and sits, and sits. They get paid to borrow money, while we are paying interest!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 12, 2019

Κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μάριο Ντράγκι περιορίστηκε στο εξής:

«Η ΕΚΤ ακολουθεί την εντολή της που είναι η διατήρηση της σταθερότητας. Η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τελεία και παύλα».

Σχετικα αρθρα

Βρούτσης : Αυξήσεις έως 196 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις

admin

Netflix: Βαριά τραυματισμένη στον πόλεμο του streaming

admin

Επίδομα γέννας 2.000 ευρώ για το 90% των οικογενειών από τον Ιανουάριο

admin

Αύξηση κατά 50% στις τιμές της βενζίνης στο Ιράν

admin

Χρηματιστήριο: Το σχέδιο Ηρακλής έφερε κλείσιμο με άνοδο

admin

Κορκίδης: Οι σκιές για νέο κύκλο ύφεσης παγκοσμίως δυσκολεύουν την ελληνική ανάκαμψη

admin

Aramco: Η πτώση 18% στα κέρδη 9μηνου δεν της στερεί τον τίτλο της πλέον κερδοφόρας εταιρείας του πλανήτη

admin

Δαπάνη 70 εκατ. ευρώ για παροχές σε άτομα με αναπηρία

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Κλείνει η πλατφόρμα για τις ενστάσεις

admin

Τι πρέπει να προσέξουν οι Έλληνες εξαγωγείς που θέλουν να μπουν στην απαιτητική αγορά της Ινδίας

admin

Πέντε παρεμβάσεις που θα απογειώσουν τη βιομηχανία

admin

Γουίλμπουρ Ρος: Οι ΗΠΑ θέλουν μια «σωστή» εμπορική συμφωνία με την Κίνα

admin

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε η Wall Street

admin

Ποιοι απειλούνται να μείνουν άνεργοι από την ψηφιοποίηση στην αγορά εργασίας

admin

Αντίστροφη μέτρηση για τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ – Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση

admin

Μίχαλος: Πρώτο βήμα για μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση το φορολογικό νομοσχέδιο

admin

Οι εκατομμυριούχοι του κόσμου αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατομμύριο

admin

Τουρκία: Η λίρα υποχωρεί, καθώς αναμένεται νέα μεγάλη μείωση των επιτοκίων

admin