Image default
Επιχειρήσεις

Prodea ΑΕΕΑΠ: Που θα κριθεί το μέγεθος της ΑΜΚ

Από το ποσοστό μετοχών που θα αποφασίσει να πωλήσει ο υφιστάμενος μέτοχος της Prodea ΑΕΕΑΠ (όπως μετονομάστηκε η Πανγαία ΑΕΕΑΠ) θα εξαρτηθεί το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά που θα πραγματοποιήσει εντός των προσεχών μηνών η εταιρεία.

Η αύξηση κεφαλαίου, με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, εγκρίθηκε χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση και είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά της εταιρείας από μόλις 1,85% σήμερα, σε 25%. Οπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει συνδυασμένη προσφορά, καθώς θα διατεθεί και τμήμα του ποσοστού που κατέχει ο βασικός μέτοχος.

Σήμερα ο βασικός μέτοχος της Prodea ΑΕΕΑΠ, η επενδυτική εταιρεία Castlelake L.P., ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το 98,15% των μετοχών της εισηγμένης και στόχος της διοίκησης είναι να ενισχυθεί η διασπορά με την είσοδο νέων θεσμικών χαρτοφυλακίων καθώς και άλλων μικρότερων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο.

Στην περίπτωση που δεν πωλούσε μετοχές ο υφιστάμενος βασικός μέτοχος, η αύξηση κεφαλαίου θα κινούνταν στα επίπεδα κοντά στα 450.00.000 έως 500.000.000 ευρώ ώστε να επιτευχθεί διασπορά 25%. Επειδή όμως θα πωληθούν μετοχές από την Castelake, η αύξηση κεφαλαίου με μετρητά θα είναι μικρότερου ύψους.

Στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία ενέκρινε και την αλλαγή της επωνυμίας σε Prodea καθώς και σειρά άλλων μεταβολών που συνδέονται με την πρόσφατη αποχώρηση της Εθνικής Τράπεζας από το μετοχικό κεφάλαιο, τόσο ο πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Χρ. Παπαχριστοφόρου, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Αρ. Καρυτινός επικεντρώθηκαν στην ανάγκη αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τις ΑΕΕΑΠ.

Επανέλαβαν πως η φορολογική επιβάρυνση των ΑΕΕΑΠ επταπλασιάστηκε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και εξέφρασαν την ελπίδα πως θα εισακουστούν οι προτάσεις τους ώστε να μειωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση. Τόνισαν πως τα οφέλη από τον περιορισμό της φορολογίας θα ήταν σημαντικά καθώς θα οδηγούσε σε αύξηση των ξένων επενδύσεων προς την ελληνική αγορά ακινήτων με όχημα τις ΑΕΕΑΠ.

Τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση θα ενισχύσουν το οπλοστάσιο της Prodea η οποία προωθεί νέες επενδύσεις, με στόχο να μεγαλώσει και τη διασπορά του χαρτοφυλακίου της σε τομείς πέραν των κτιρίων γραφείων των εμπορικών χώρων, όπως οι αποθήκες (logistics) και ο τουριστικός κλάδος.

Στα μέσα Ιουλίου η εταιρεία ολοκλήρωσε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι 300.000.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, περισσότερα κτήρια στην Ελλάδα θα πληρούν τα τελευταία πρότυπα αειφορίας και φιλικότητας προς το περιβάλλον, καθώς η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το 50% του δανείου (περί τα 50.000.000 ευρώ) που χορηγείται από την EBRD για επενδύσεις σε ακίνητα με «πράσινα» χαρακτηριστικά, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, η μόνωση και η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών προκειμένου να μειωθούν οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Αυτά τα ακίνητα αναμένεται να επιτύχουν κατ’ ελάχιστον πιστοποιήσεις LEED «Gold» ή BREEAM «Very Good», ενώ η εταιρεία θα ενταχθεί επίσης στο σύστημα έρευνας και αξιολόγησης του ιδρύματος Global Real Estate Sustainability Benchmark («GRESB»), το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των αξιών μέσω της αξιολόγησης και της προώθησης των πρακτικών αειφορίας.

Σχετικα αρθρα

Β. Σ. Καρούλιας: Ανανέωση συνεργασίας με το κτήμα Κυρ-Γιάννη

admin

Πάνω από 10 ενδιαφερόμενοι για τέσσερα ακίνητα της Prodea

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Οι ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του α’ εξαμήνου

admin

Δωρεά εξοπλισμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών από την Watera Ελλάς

admin

Συνεργασία Ερρίκος Ντυνάν με Εθνική Ασφαλιστική

admin

Οι 26 μέρες που καθορίζουν το μέλλον της ΔΕΗ

admin

Folli Follie: Το νέο διοικητικό συμβούλιο

admin

ΕΥΔΑΠ: Το στοίχημα της νέας διοίκησης με τα έργα στην Ανατ. Αττική

admin

ΝΙΚΑΣ: Αναπροσαρμογή τιμής και λόγου μετατροπής του ΜΟΔ

admin

Κανείς ενδιαφερόμενος στον πλειστηριασμό για έκταση της ΒΙΟΜΕ

admin

Το 75% της ASA Recycle απέκτησε θυγατρική της Ελλάκτωρ

admin

Υφαντής: Συνεχίζει να κερδίζει μερίδια το 2019

admin

Οι ισχυροί εργολάβοι δεν έχουν πλέον κέρδη από τις κατασκευές!

admin

Intercontinental: Στις 17/12 η ΓΣ για την έκδοση ομολόγου έως €45 εκατ.

admin

Συμφωνία Creta Farms-τραπεζών για ενδιάμεση χρηματοδότηση

admin

Παπουτσάνης: Αύξηση 80% στα κέρδη εννεαμήνου

admin

Ανοδος του τομέα κρουαζιέρας στον Πειραιά κατά 14,6% στο εννεάμηνο

admin

Συνεργασία Nova με τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου

admin