Image default
Επιχειρήσεις

Prodea ΑΕΕΑΠ: Που θα κριθεί το μέγεθος της ΑΜΚ

Από το ποσοστό μετοχών που θα αποφασίσει να πωλήσει ο υφιστάμενος μέτοχος της Prodea ΑΕΕΑΠ (όπως μετονομάστηκε η Πανγαία ΑΕΕΑΠ) θα εξαρτηθεί το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά που θα πραγματοποιήσει εντός των προσεχών μηνών η εταιρεία.

Η αύξηση κεφαλαίου, με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, εγκρίθηκε χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση και είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά της εταιρείας από μόλις 1,85% σήμερα, σε 25%. Οπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει συνδυασμένη προσφορά, καθώς θα διατεθεί και τμήμα του ποσοστού που κατέχει ο βασικός μέτοχος.

Σήμερα ο βασικός μέτοχος της Prodea ΑΕΕΑΠ, η επενδυτική εταιρεία Castlelake L.P., ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το 98,15% των μετοχών της εισηγμένης και στόχος της διοίκησης είναι να ενισχυθεί η διασπορά με την είσοδο νέων θεσμικών χαρτοφυλακίων καθώς και άλλων μικρότερων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο.

Στην περίπτωση που δεν πωλούσε μετοχές ο υφιστάμενος βασικός μέτοχος, η αύξηση κεφαλαίου θα κινούνταν στα επίπεδα κοντά στα 450.00.000 έως 500.000.000 ευρώ ώστε να επιτευχθεί διασπορά 25%. Επειδή όμως θα πωληθούν μετοχές από την Castelake, η αύξηση κεφαλαίου με μετρητά θα είναι μικρότερου ύψους.

Στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία ενέκρινε και την αλλαγή της επωνυμίας σε Prodea καθώς και σειρά άλλων μεταβολών που συνδέονται με την πρόσφατη αποχώρηση της Εθνικής Τράπεζας από το μετοχικό κεφάλαιο, τόσο ο πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Χρ. Παπαχριστοφόρου, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Αρ. Καρυτινός επικεντρώθηκαν στην ανάγκη αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τις ΑΕΕΑΠ.

Επανέλαβαν πως η φορολογική επιβάρυνση των ΑΕΕΑΠ επταπλασιάστηκε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και εξέφρασαν την ελπίδα πως θα εισακουστούν οι προτάσεις τους ώστε να μειωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση. Τόνισαν πως τα οφέλη από τον περιορισμό της φορολογίας θα ήταν σημαντικά καθώς θα οδηγούσε σε αύξηση των ξένων επενδύσεων προς την ελληνική αγορά ακινήτων με όχημα τις ΑΕΕΑΠ.

Τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση θα ενισχύσουν το οπλοστάσιο της Prodea η οποία προωθεί νέες επενδύσεις, με στόχο να μεγαλώσει και τη διασπορά του χαρτοφυλακίου της σε τομείς πέραν των κτιρίων γραφείων των εμπορικών χώρων, όπως οι αποθήκες (logistics) και ο τουριστικός κλάδος.

Στα μέσα Ιουλίου η εταιρεία ολοκλήρωσε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι 300.000.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, περισσότερα κτήρια στην Ελλάδα θα πληρούν τα τελευταία πρότυπα αειφορίας και φιλικότητας προς το περιβάλλον, καθώς η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το 50% του δανείου (περί τα 50.000.000 ευρώ) που χορηγείται από την EBRD για επενδύσεις σε ακίνητα με «πράσινα» χαρακτηριστικά, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, η μόνωση και η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών προκειμένου να μειωθούν οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Αυτά τα ακίνητα αναμένεται να επιτύχουν κατ’ ελάχιστον πιστοποιήσεις LEED «Gold» ή BREEAM «Very Good», ενώ η εταιρεία θα ενταχθεί επίσης στο σύστημα έρευνας και αξιολόγησης του ιδρύματος Global Real Estate Sustainability Benchmark («GRESB»), το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των αξιών μέσω της αξιολόγησης και της προώθησης των πρακτικών αειφορίας.

Σχετικα αρθρα

Μη δεσμευτική προσφορά για Croatian Airlines υπέβαλε η Aegean

admin

Από τα ΕΛΠΕ το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα

admin

Τον Μάρτιο οι λιγότεροι νεκροί άμαχοι στη Συρία από την έναρξη του πολέμου το 2011

admin

Πώς υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις εταιρίες σε αναστολή

admin

Που ετοιμάζεται να επενδύσει η Quest

admin

SMERemediumCap – Ν. Καραμούζης: 105 εκατ. για επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

ΔΕΗ: Η πανδημία μεταθέτει για το 2023 δύο δόσεις ομολογιακού δανείου

admin

Αύξηση εσόδων και κερδών για τον Μουσικό Οίκο Νάκα

admin

Γαλλία: 833 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Στους 8.911 συνολικά οι νεκροί

admin

Στις 30/8 η Γενική Συνέλευση της Προοδευτικής

admin

Mytilineos: Σινιάλο για εξαγορές και 5ετές επενδυτικό πλάνο

admin

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αρχίζουν σταδιακά να ανοίγουν τα εργοστάσια

admin

Εστίαση – Επιστολή στον πρωθυπουργό: 7 προτάσεις για σωτηρία επιχειρήσεων και 700.000 εργαζομένων

admin

Σιάμισιης: Απαιτείται ρεαλισμός στους στόχους του νέου ενεργειακού μοντέλου

admin

Πετρέλαιο: Κορονοιός και στα συμβόλαιο Ιουνίου – Στα 11,57 δολ. το αμερικάνικο, στα 19,33 το Brent – Ο Νοέμβριος στα 31,66 δολ, ελπίδα ανάκαμψης

admin

Η EY και η SailPoint βοηθούν επιχειρήσεις να αλλάξουν τρόπο διαχείρησης ψηφιακών ταυτοτήτων

admin

Die Zeit: Η Ελλάδα περιόρισε την πανδημία και τώρα διεκδικεί τουρίστες

admin

Attica Group: Από 23/1 η καταβολή €0,05 ανά μετοχή

admin